Bir zamanlar bölgenin önemli hava meydanlarından biri olan, ancak 1974’ten bu yana kaderine terkedilen Lefkoşa Uluslararası Havaalanı bir belgesele konu oldu.

Kanal SİM tarafından çekilen ‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ adlı belgesel tarzdaki yapım 50’şer dakikalık üç bölüm halinde önümüzdeki günlerde yayına girecek. Belgeselin kısa versiyonu ise 7 Nisan’da Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) galada gösterilecek.

Kanal SİM açıklamasına göre, belgeselde, atıl durumda bekleyen Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nın tarihçesinin detaylarına belgeselde yer veriliyor.

Belgeselde önemli tarihi eşikler belgeler ve dönemin tanıklarının anlatımıyla kayıtlara geçiriliyor.

1426425925.jpg

Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nın faaliyette olduğu dönemlerden video görüntüleri ve fotoğraflara yer verilen belgeselde, o dönemlerde yaşanan uçak kazalarına ilişkin görseller de yayınlanıyor.

“Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı” belgeselinde, yaklaşık 50 yıl önce orada çalışan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların görgü tanıklıklarına da başvuruluyor.

Yapılan röportajlarda havaalanının bilinmeyen birçok yönü birinci ağızdan anlatılıyor. Havaalanı yönetimi, uçuş yapan şirketler, yaşanan acı-tatlı olaylar o günleri yaşayanlar tarafından detaylarıyla dile getiriliyor.

Havaalanının kapandığı gün, orayı son terkeden kişinin anlattıkları da belgeselde yer alıyor.

Belgeselde Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nda başlayan ve tamamı Kıbrıs’ta geçen bir aşk hikayesinin anlatıldığı 1970’li yıllara ait bir Yeşilçam filminden bölümler de var.

Kanal SİM ekibinin Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’na gerçekleştirdiği ziyarette yapılan çekimler ve orada yapılan röportajlar da belgeselde yer alıyor.

Aralarında Kıbrıs Türk ve Rum ticaret odaları yetkililerinin ve iki toplumlu koro elemanlarının da yer aldığı röportajlarda Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’yla ilgili anıların yanı sıra, bundan sonrasına dönük neler yapılabileceğine ilişkin görüşler dile getiriliyor.

1974’ten bu yana havaalanını kontrolünde tutan BM Barış Gücü yetkililerinin açıklamalarına da yapımda yer veriliyor.

‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ belgeselinde iki toplumlu koro elemanlarının havaalanında okuduğu Türkçe-Rumca şarkılar da var

1426426126.jpg

“AMACIMIZ ÜRETMEK”

Kanal SİM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu, uzun bir uğraş sonucu ortaya çıkan ‘Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı’ belgeselinin bir boşluğu dolduracağına inandığını belirtti.

“Kanal SİM ekibi olarak heyecan duyduk, proje geliştirdik, kolektif çalıştık ve ortaya böyle bir eser çıkardık” diyen Özuslu, Kıbrıs’ta araştırmaya ve belgelenmeye muhtaç yaşanmışlıklar ve değerler bulunduğuna işaret etti.

Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nın kapalı bir bölgede bulunduğunu, yeni nesillerin hiç bilmediğini, eski nesillerin ise uzun yıllardır görmediğini ve unutulmaya yüz tuttuğunu anlatan Sami Özuslu, “Oysa yaşadığımız kentin birkaç kilometre ötesindeki bu havaalanı bir zamanlar insanlarımız için hem dünyaya çıkış kapısıydı, hem de sosyal bir eğlence mekanıydı” dedi.

Araştırmaya başladıktan sonra ve özellikle röportajlarda havaalanı ile ilgili birçok bilinmeyen ya da unutulan gerçeğin ve ayrıntının ortaya çıkarıldığını kaydeden Özuslu, yapımın hem bilgilendirici, hem de nostaljik ve duygusal bir içerik kazandığını belirtti.

Kanal SİM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu, toplamı iki buçuk saati bulan ve üç bölüme ayrılan belgeselin yakında yayına gireceğini, 7 Nisan akşamı düzenlenecek galada ise kısaltılmış versiyonunun İngilizce altyazılı olarak gösterileceğini açıkladı.

Ülke şartları nedeniyle üretmenin giderek zorlaştığını, buna rağmen üretmek için imkan yaratmaya çalıştıklarını kaydeden Sami Özuslu, “2 Nisan 2009’da ilk test yayınlarına başlayan Kanal SİM olarak 6’ncı yılımıza böylesine önemli bir belgeselle girmek bizi onurlandırıyor. Dünümüzü ve bugünümüzü kayıt altına alarak kültürel, sosyal, tarihi mirasımızı yarınlara taşıyacak böylesi projelere konulan her türlü katkının önemi büyüktür. Evrensel bir anlatıma sahip belgeselin Kıbrıs’ın her iki tarafında ve yurt dışında da yankı bulacağına inanıyoruz” dedi.

Özuslu, belgeselin ortaya çıkması için özveriyle çalışan Kanal SİM ekibine, katkı koyan kurum ve kuruluşlara ve sponsorlara teşekkür etti.

1426425887.jpg