Mülteci Hakları Derneği, mülteci çocukları hapsetmeme ve sahip çıkmanın lütuf değil devletlerin yükümlülüğü olduğunu vurguladı. Dernek, bu amaçla, Muhaceret Yasası’nda yapılan ve halen komite gündemindeki değişikliklerin ivedilikle yasalaşmasını istedi.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, “Bugün Lefkoşa Polis karakolunda bulunan 17 yaşındaki genç kızın tutukluluğu ne uluslararası hukuka, ne insan haklarına, ne de vicdanlarımıza sığmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Suriye’deki iç savaş nedeniyle başka coğrafyalara, resmi veya gayri resmi yollarla göç etmek zorunda kalan mültecilerin birçoğunun çocuk olduğuna dikkat çekilerek, Kuzey Kıbrıs’ta da 1996 yılından beri iç hukukunun parçası olan BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 3. maddesi ışığında, mülteci çocuklarla ilgili verilen kararlarda, yer değişme döngüsündeki tüm aşamalarda yüksek yarar ilkesine uyulması gerektiği belirtildi.

Suriyeli refakatsiz bir kız çocuğunun  polis karakolunda tutuklu bulunduğu kaydedilen açıklamada, genç kızın yetişkinlerle aynı yerde günlerce gözaltına alınmasının ve suçlu gibi yargılanmasının uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı olduğu  ifade edildi.

Açıklamada, Meclis Hukuk Komitesi’nde görüşülmeyi bekleyen, hem uluslararası hukuk hem de insani açıdan büyük önem taşıyan Muhaceret Yasası’nda yapılan değişikliklerin en kısa sürede Genel Kurula sevk edilmesi ve yasallaşması gerektiği de belirtildi.

Mülteci Hakları Derneği açıklamasında, ölüm korkusu olmadan insanca yaşamanın bir lütuf değil, temel bir hak olduğu hatırlatılarak, hafta sonunu tutuklu geçirecek 17 yaşındaki genç kızın KKTC’deki yasal ve pratikteki yetersizlikleri bir kez daha ortaya çıkardığı kaydedildi,.