Eniz Orakcıoğlu / Deniz Abidin

Taksicilikle geçimini sağlayanlar gelmiş geçmiş hükümetlerin korsan taksiciliğe çare üretemediğine vurgu yaparak, korsan taksiciliği engelleyecek yasanın Meclis'ten geçmesi gerektiğini belirtti. Taksiciler, sadece Lefkoşa'da 100 taksi varsa, 500 tane de korsan taksi olduğuna dikkat çekerek, devletin  korsan taksicilik yapanlara caydırıcı ceza vermediğinden şikayetçi...

Taksiciler ne dedi?

Adnan Sağdeniz: Caydırıcı ceza veren yok

"Ülkede yüzlerce korsan taksicilik yapan var. İşimizi engelliyorlar. Biz geçim derdindeyiz. İşi bırakan taksiciler bu işi yapıyor, öğrenciler bu işi yapıyor, taksiciliğe devam edip de bu işi yapan çok kişi var. Yolda çok karşılaşıyoruz. Polis, daha önceki döneme göre bu konuda denetimleri artırdı. Ceza yazdıklarını biliyoruz. Ceza yazılıyor, arabayı bağlıyorlar ama durum değişmiyor. Ertesi gün yine yollara çıkıyorlar. Bunun caydırıcı bir önlemi olmalı"

Mehmet Abdurrahman Albayrak:100 taksi varsa, 500 tane de korsan var

"Taksiciler için beklediğimiz yasayı bir türlü geçiremediler. Bir yasayı yapmak ve geçirmek bu kadar zor mu? Ülkede birçok büyük otel var. Bırakın korsan taksicilik yapmayı, Hava Alanına giderseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Halkın içinde olan biziz, ama parayı götüren onlardır. Her otelin taşımacılık da yapan birçok aracı vardır. Hava Alanına giderler otel müşterilerini karşılarlar. Bakın, hava alanından kaç taksi çıkar, kaç otel arabası...Taksiciler bu durumdan çok fazla mağdur oluyor. Biz sermayeyiz, onlar hükümeti destekliyorlar. Kimse o nedenle birşey diyemiyor. O nedenledir ki beklediğimiz yasayı geçirmiyorlar. Bu ülkede korsan taksi o kadar fazla ki, Lefkoşa'da 100 taksi varsa, 500 tane de korsan var. Bugün beni vergi dairesinden aradılar. Bin 500 lira vergi istediler. Ne kazanırız ki vergi verelim. Geçtiğimiz gün Serdar Denktaş ile görüştük. Vergilerin yüksek oluşunu, sorunlarımızı aktardık. Bekliyoruz. Biz arabalarımızı hep Mercedes alıyoruz. Turizme hizmet için bunu yapıyoruz. Ama hizmet edemiyoruz. Yasa der ki otellerin bir adet lux arabası olacak ve gerektiğinde siyaset adamlarını veya otele  gelen sanatçıyı bu araba ile karşılayabilir. Ancak, bu otel sahipleri bunun yüzlercesini aldı ve konaklayan her müşteriye servis veriyorlar. Vergisi yok,  birşeyi yok, bu işi yapıyorlar. Ben iki çocuk babasıyım, 14 yıldır bu işi yapıyorum, geçinmek için zorlanıyorum"

Erdoğan Uyanık: İnanamayacağınız kadar çok korsan taksi var

"Yasa olmamasından kaynaklı polis de birşey yapamıyor. Adam var biliyoruz, taksicilik yapıyor, aldığı başka bir arabanın başına da acemi birini koyuyor. Böylece iki işi birlikte yürütüyor. Biz de bu taraftan devlete vergi veriyoruz. Geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Taksicilerin haklarını koruyacak bir yasanın çıkması gerekiyor. İnanamayacağınız kadar çok korsan taksi var. Caydırıcı önlemler alınmalıdır ki bizim de hakkımız yenmesin"

Ahmet Hocaoğlu: Biz ekmeğimizin derdindeyiz

"Yollarda polis olmasını biz istiyoruz. Ben taksiciliğe yeni başladım. Çok korsan taksi olduğu doğrudur. Bizim arabalarımızın plakası belli, şoförü belli. Araçta bazen eşyasını unutan müşteri oluyor. Geliyor buraya ofisten alıyor ya da bize ulaşıyor soruyor. Ya da bizim sürüşümüzden şikayetçi olan varsa gelip buraya şikayetini yapabilir. Korsan takside bu yok. Biz ekmeğimizin derdindeyiz. Devlet bir an evvel önlem almalı"

Turgut Kara: Korsana çözüm bulunamadı

"Devlet karar almazsa bu yasa çıkmazsa bizim durumumuz çok zor. Korsan taksicilik yapanlar yüzünden bizim işlerimiz yavaşladı. Devletin caydırıcı önlem alması gerekiyor. Polisin 4 bin, 5 bin lira ceza yazması lazım. Belki biraz olsun bu korsan taksiciliğin önüne geçebiliriz. Lefkoşa'da 100 taksi varsa nerden baksanız 300'ü korsandır. Biz hepimiz burada geçim derdindeyiz. Ailemizi geçindirmekle uğraşıyoruz. Yıllardır aynı şeyleri söylemekten bıktık, ancak korsana çözüm bulunamadı"

Mustafa Durmaz: Özel Yasa Tasarısı hazırlanmalı

"Korsan taksicilik yapanlardan bıktık, usandık. Polis ceza yazıyor ama  caydırıcı önlem alan yok. Polisi de suçlamamak lazım. Burda önemli olan, bizim yıllardır söylediğimiz, korsanlıkla ilgili özel bir yasa tasarısı hazırlanması lazım. Meclis'ten geçen bir yasa olmadığı sürece bu hep böyle devam edecek. Ben burada polisi de suçlamak istemiyorum. Ülkenin bu konuda bir yasası yoksa, polis başka ne yapabilir? Çok eskiden İngiliz Döneminde Kan Bağı Yasası vardı. Yolda giderken, özel arabana kan bağın olmayan birisini alamazdım. Bu yasaktı. Şimdi duruma bakın, biz taksiciler hergün yüzlerce korsan taksi ile mücadele etmek zorundayız"