Bünyesinde Yüksek Mahkeme Başkanlığı, Başsavcılık, Yüksek Seçim Kurulu, İlçe Seçim Kurulu, Baş Mukayyitlik ve Lefkoşa Tapu Amirliği’ni barındıran Lefkoşa Kaza Mahkemesi binası geceleri her türlü tehlikeye açık bir şekilde savunmasız durumda kalıyor. Kıbrıs Postası muhabiri geçtiğimiz akşam gece yarısı Lefkoşa Kaza Mahkemesi Binası’na giderek serbestçe binanın her yerini dolaştı ve görüntüledi. Binanın hiçbir yerinde kimseyle ve hiçbir engel ile karşılaşmayan muhabirimiz, serbestçe Lefkoşa Kaza Mahkemesi binasının tüm bölümlerini gezdi. Muhabirimizin Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde karşılaştığı tek canlı bina avlusunda dolaşan kediler oldu. Muhabirimizin açık bahçe kapısından girerek serbestçe gezip dolaştığı Lefkoşa Kaza Mahkemesi binasına kötü niyetli kişilerinde girmesinde de hiçbir engel bulunmuyor.

NE GÜVENLİK GÖREVLİSİ VAR NE DE KAMERA

İçerisinde birçok kıymetli evrak barındıran Lefkoşa Kaza Mahkemesi Binası, 1904 yılında yapılan elektrik sistemi eski ve özellikle çatı bölümü ahşap bir bina olduğu biliniyor. Yüksek Mahkeme Başkanı’nın makam aracı dahil bir çok resmi hizmet aracının avlusunda park edildiği Lefkoşa Kaza Mahkemesi Binası’nda mesai saati sonrası herhangi bir güvenlik görevlisi, bekçi ya da polis bulunmadığı gibi mahkeme binasında tek bir güvenlik kamerası yer almıyor.

mahkemekedi_5.jpg

ELİNİ KOLUNU SALLAYAN MAHKEMELERE GİREBİLİR

Tapu kayıtları ve tüm mahkeme tutanaklarının bulunduğu Lefkoşa Kaza Mahkemesi Binası’nda alınan tek güvenlik önlemi bina içerisinde ve dışında tüm ışıkların açık tutulması. Gecenin herhangi bir vaktinde, binanın tüm dış kapıları kapalı olsa dahi, isteyen kişinin elini kolunu sallayarak mahkeme binasına girmesini engelleyecek hiçbir unsur bulunmuyor.

mahkemekedi_3.jpg

YANGIN ÇIKSA FARK EDİLENE KADAR BİNA YOK OLUR

Kötü niyetli herhangi bir kişinin zarar vermek ya da herhangi bir evrakı yok etmek maksadı ile Lefkoşa Kaza Mahkemesi Binası’na girmesinde ve mahkemeler binasına zarar vermesinde hiçbir engel bulunmuyor. Eski ve ahşap bir bina olan Lefkoşa Kaza Mahkemesi Binası’nda herhangi bir elektrik kontağı sonucunda çıkabilecek bir yangın fark edilene kadar binanın ve haliyle içerisindeki evrakların yanarak kül olması hiçten bile değil.

GÜVENLİK ZAFİYETİ VAR

Geçmişte Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nün Lefkoşa Kaza Mahkemesi Binası yanında bulunmasından dolayı herhangi bir güvenlik ihtiyacına duyulmazken 2005 yılından itibaren Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nün yeni binasına taşınması sonrası mahkeme binasında güvenlik zafiyeti yaşanıyor. Haberimizin ihbar niteliği taşıması ve en yakında zamanda bu soruna bir çözüm bulunmasını bekliyoruz. (Kıbrıs Postası - Ahmet Vamık)