Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 92’inci yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, bugün saat 09.00’da Elçilik İkametgahı’nda tebrik kabul etti.

Ardından, Lefkoşa Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi.

Tebrik kabulüne ve törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu’ya vekaleten Maliye Bakanı Birikim Özgür, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Taci Kurul, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Ana Muhalefet Partisi Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş, bakanlar, bazı milletvekilleri, muharip dernek temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve bazı oda başkanları katıldı.

Tören, çelenklerin protokol sırasına göre anıta konulmasıyla başladı. Saygı marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekildi.

Tören, Anıt Özel Defteri’nin imzalanmasıyla sona erdi.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı anıt özel defterine şunları kaydetti:

“Aziz Atatürk;

En büyük eserin Türkiye Cumhuriyeti bugün 92. yılına ulaşmış bulunuyor.

Yıkılan ve parçalanan bir imparatorluktan, senin çağdaş anlayışının ürünü olarak ortaya çıkan bu yeni yapı Türk ulusuna kazandırdığın en büyük değerdir.

Öyle inanıyorum ki, Türkiye Cumhuriyeti laik ve demokratik bir devlet olarak çağdaşlık yolunda ilerlemeye devam edecek, gelecek kuşaklar çok daha mutlu huzurlu günlere ulaşacaklardır.

Bu inançla seni bir kez daha saygıyla anıyoruz, ruhunuz şad olsun.”

KANBAY

TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da anıt özel defterine şunları yazdı:

“Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk,

En önemli eseriniz olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 92. yıldönümünü yine büyük bir kıvanç ve coşkuyla kutluyoruz.

Türk milletinin önderliğinizde başlattığı ve tek yürek olarak verdiği bağımsızlık mücadelesi soncu kurulan Cumhuriyetimiz sayesinde bugün Türkiye; demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak dünyanın saygın devletleri arasında yerini almıştır.

Büyük önder, Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan 29 Ekim 1923’te kabul edilen yeni yönetim şekli ve Kıbrıs Türk halkına da ışık tutan ilke ve devrimleriniz ile Türk milletine hak ettiği en kapsamlı çağdaşlaşma, toplumsal ve siyasal reformunu da gerçekleştirmiş oldunuz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin geçmişte omuz omuza verdiği mücadelede olduğu gibi, bugün ve gelecekte de Kıbrıslı Türk kardeşlerimize her türlü desteğini sürdürmeye kararlılıkla devam edeceğini bir kez daha ifade etmek isteriz.

Bu anlamlı günde aziz hatıranız önünde saygıyla eğilirken, Kurtuluş Savaşımızın şanlı şehitlerini rahmet ve minnetle, tüm kahraman gazilerimizi de bir kez daha şükranla anıyoruz.

Ruhunuz şad olsun. “

BOZKURT

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt da anıt özel defterine şunları kaydetti:

“Ebedi ve eşsiz Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk;

‘En Büyük Eserimdir’ dediğin ve yüce Türk milletini karanlıktan aydınlığa ulaştıran medeniyet köprüsü olan cumhuriyetin kuruluşunun 92. yıldönümünde, Kıbrıs Türk halkı ile birlikte huzurunuzda bulunmanın gururunu yaşıyoruz.

Türk milletinin varlığını ortadan kaldırmak hayaliyle hayasızca Türk vatanına saldıranlara karşı kazanılan büyük zaferin ardından, gerçek kurtuluşun yegane temeli ve dayanağını temsil eden Cumhuriyeti kurarak, aziz Türk milletine ebediyen hür ve bağımsız yaşamanın tek geçerli anahtarını armağan ettiniz.

Türk milleti ve onun bağrından çıkmış Türk Silahlı Kuvvetleri, Cumhuriyetin sağladığı tüm imkanları kullanarak, çağdaş medeniyet yolunda asla duraksamadan ve hiçbir engelden yılmadan manevi mirasınız olan akıl ve bilimin rehberliğinde çalışmaya devam edecektir.

Türk ordusu ve onun mensupları olarak bizler, Cumhuriyet ve onun temel niteliklerinin yılmaz bekçileriyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle kanları ve canları pahasına büyük mücadeleler sonucu Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ve bizlere emanet eden başta siz ulu önderimiz olmak üzere, ebediyete intikal etmiş şehitlerimizi rahmetle, gazilerimiz minnetle anıyor, manevi huzurunuzda bir kez daha saygıyla eğiliyoruz.” 

DİĞER TÖRENLER

Atatürk Anıtı’ndaki tören ardından, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda da tören gerçekleştiriliyor.

Öte yandan etkinlikler çerçevesinde Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele ile diğer bazı yerlerde törenler düzenleniyor.

GAZİMAĞUSA

Gazimağusa’da Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla ilk tören, saat 15.00’te Zafer Anıtı’nda yapılacak.

Zafer Anıtı’na çelenklerin konulmasıyla başlayacak tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve bayrakların göndere çekilmesiyle tamamlanacak.

Polat Paşa Bulvarı’ndaki tören ise 15.30’da kaymakam, komutan ve belediye başkanının birliklerle halkın bayramını kutlamasıyla başlayacak. Daha sonra İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilecek. Tören, konuşmalar ve şiir okunmasının ardından tören geçişiyle son bulacak.

GİRNE

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Girne’de de tören düzenleniyor.

Atatürk Anıtı'ndaki tören saat 15.30’da protokol sırasına göre çelenklerin konulmasıyla başlayacak. Saygı duruşu, Saygı Marşı, İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesinin ardından tören birlikleri, okullar ve halkın bayramı kutlanacak.

Tören, şiirlerin okunması, günün anlam ve önemini belirten konuşma ve resmigeçitle sona erecek.

GÜZELYURT

Güzelyurt’taki ilk tören, Atatürk Anıtı önünde saat 10.00’da, çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesiyle başladı.

Buradaki törenin son bulmasının ardından, Müze önündeki ikinci tören yapıldı. Tören birliklerinin denetlenmesi, halkın bayramının kutlanmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılacak. Tören, şiir ve halk dansları gösterisinden sonra geçit töreniyle sona erecek.

LEFKE

Cumhuriyet Bayramı Lefke'de de, Atatürk Anıtı önünde saat 14.30’da törenle kutlanacak. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesiyle başlayacak tören, birliklerin denetlenmesi, halkın bayramının kutlanmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalarla devam edecek; şiirler okunduktan sonra geçit töreniyle sona erecek.

Törenin ardından 14. Mekanize Piyade Alay Komutanlığı'nın tebrik kabulü ise Lefke Spor Kulübü’nde gerçekleştirilecek.

İSKELE

İskele’deki tören, Ecevit Meydanı Atatürk Anıtı önünde saat 15.00’te yapılacak.

Tören, protokol sırasına göre çelenklerin sunulması, saygı duruşu, İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesiyle başlayacak. Ardından İskele Kaymakamı, belediye başkanı ve komutan birliklerle halkın bayramını kutlayacak. Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ve şiirlerin okunmasının ardından tören, resmigeçitle son bulacak.

Törenin ardından tebrik kabulü ve izaz ikram gerçekleştirilecek.

AKDOĞAN

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 92’inci yıldönümü dolayısıyla Akdoğan’da da tören düzenlendi.

Tören, Akdoğan Atatürk Anıtı önünde saat 09.00’da çelenklerin konulması, saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ve bayrakların göndere çekilmesiyle başladı. Konuşma ve şiirlerin ardından, tören Atatürk’ten özlü sözler okunmasıyla tamamlandı.

GEÇİTKALE

Geçitkale’deki tören ise; saat 09.00’da Atatürk Büstü önünde yapıldı.

Tören, çelenklerin konması, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve bayrakların göndere çekilmesiyle başlayarak, konuşma ve şiirlerle sona erdi.

1446115591.jpg

1446115592.jpg

1446115595.jpg

1446117957.jpg

1446117906.jpg

1446117956.jpg

1446117907.jpg

1446117909.jpg

1446117954.jpg

1446117955.jpg