İnşaat Mühendisleri Odası, başkent Lefkoşa’da kazı derinliği bakımından bir ilk olan bir alışveriş merkezi inşaat şantiyesine 30'u aşkın üyenin katılımıyla teknik gezi düzenledi. İMO üyeleri, gezi kapsamında, derin kazı destek (iksa) sistemi uygulamaları ve teknik detayları inceleme ve gözlemleme fırsatı buldu.

Odadan yapılan açıklamada, teknik gezi sırasında, firma yetkilileri ve proje müellifi inşaat mühendisinin; 5 bodrum katı bulunan yapının devam etmekte olan kazı faaliyetleri öncesi yürütülen zemin etüt çalışmaları sonucunda elde edilen bulgular ışığında zemin itki yüklerinin nasıl hesaplandığı hakkında teknik bilgileri paylaştığı ve uygulanmakta olan iksa sisteminin çevresel etkiler de göz önüne alınarak “ankrajlı forekazık” ile desteklenecek şekilde başlatılan kazı faaliyetleri ve inşaat süreci hakkında teknik bilgi verdiği ifade edildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Uygulanan yöntem özetle; betonarme kazıkların arazi hududu boyunca hesaplanan derinliğe kadar çakılması, başlık kirişi oluşturulması ve belirli seviyelerde zemine dört adet çelik halattan oluşan ankrajlar tatbik edilip içerisine beton enjekte edilmek suretiyle işlemlere devam etmekte ve ankrajları hedeflenen yük sınırına kadar gerilmektedir. Dört farklı seviyede gerçekleştirilmiş işlemlere paralel kazı faaliyeti ilerlemektedir.

Uygulayıcı firma ve kontrol teknik ekibi, uygulama ile ilgili teknik geziye katılan İMO üyelerini bilgilendirdi ve imalatlarla ilgili çalışma da yapıldı. Ülkemizde derin kazılarda genelde iksa sistemi uygulanmaksızın yürütülen inşaat faaliyetleri nedeniyle son zamanlarda yaşanan olaylar dikkate alındığında İMO üyeleri açısından yararlı bir teknik gezi oldu.”

Ülkede son zamanlarda gelişen talebe ve ihtiyaçlara bağlı tasarlanmış projeler inşa edildiği, ancak derin kazılı inşaat faaliyetlerinde zeminde göçme ve kaymalara bağlı sorunlar ve kazalar yaşanmakta olduğu kaydedilen açıklamada, bunun en önemli nedeninin; inşaat faaliyetinin sağlıklı şekilde yürümesini ve toprak yüzeyi kotunun yükselirken yapılan imalatı ve çalışanlar ile çevredekileri koruyacak iksa sisteminin sahada inşa edilmemesi olduğu vurgulanarak, iksa sistemi uygulamalarının yer aldığı sözkonusu inşaata yapılan inceleme gezisin bu açıdan önemli olduğuna işaret edildi.