Fehime Alasya

Sağlık alanında kolaylık sağlaması amacıyla devlet hastanelerinde kurulan otomasyon sistemi, hastaneye ilaç almak için gelen hastaları, özellikle de yaşlıları canından bezdirdi.

Sadece reçete yazdırmak için Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde Poliklinik’te muayene sırasına giren birçok vatandaş, saatlerce sıra bekliyor. Otomasyon sisteminde yer alan reçete konusuna tepki gösteren vatandaşlar, “Her reçetede böyle işkence mi çekeceğiz?” diye isyan ediyor.

Her uygulama için geçerli olan bu sistemin içinden reçete yazılımlarının çıkarılmasını isteyenlerin büyük çoğunluğunu ise yaşlılar oluşturuyor.

Doktorlarından otomasyon sistemi çerçevesinde reçete alıp eczaneye gitmesi gereken yaşlılar, sabahın erken saatlerinde muayene numarası almak için hastaneye gelmek zorunda kalıyorlar.

Sabah 05:00’te sıra numarası alan hastalar, 07:00’de kayıt yaptırım, saat 10:00’a kadar da muayene sırası bekliyor ve doktorun yazdığı reçeteyi alıp bu kez de eczane kuyruğuna giriyor. Özellikle her ay bu çileyi çekenler, bir kutu ağrı kesiciyi dahi doktoruna yazdırmak durumunda olan hastalar, bu duruma tepki gösteriyor. İlaçlarını hastaneden almak isteyen hastalar, her seferinde doktor reçetesini göstermek durumunda kalıyor.

SİSTEM MAĞDURLARININ ÇOĞU YAŞLILAR

Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne sabahın erken saatlerinde gelen ve ilaç bekleyen mağdurlar arasında özellikle yaşlılar ve emekliler dikkat çekiyor.

Saatlerce poliklinik koridorlarında doktor sırası bekleyen yaşlılar, bu duruma isyan ederken, kimi vatandaşlar da bu sistem ile torpilin ortadan kalkacağına, her şeyin kayıt altında tutulacağına dikkat çekiyor.

Sistemin tek olumsuz yönü olarak reçete sistemini gören vatandaş, reçete yazdırma ve eczane kuyrukları konusuna bir iyileştireme getirilmesinden yana.  

“SİSTEM FAYDALI, FAKAT REÇETELER DÜZENLENMELİ”

Herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan, kronik rahatsızlığı olan ve rutin ilaçlarını almak için doktor kaydı gerektiren bu durum, sadece yaşlıları mağdur etmiyor, ciddi sağlık sorunu yaşayan hastaların da sırasını çalıp, doktorların vaktinden çalıyor.

Otomasyon sistemi ile tüm hastaların kayıt altına alındığını söyleyen bazı doktorlar, sistemin kullanışlı ve çok faydalı bir sistem olduğun dile getirirken, sistemdeki reçete konusunun derhal iyileştirilmesi gereken bir nokta olduğunun altını çiziyor. Bazı doktorlar, reçete sisteminin ilaç alanında kontrolü sağlayacak ve denetimi kolaylaştıracak bir uygulama olduğunu, böylelikle ilaç ile ilgili suiistimallerin önüne geçilebileceğini, reçetelerin bilgisayar sistemine hekimler tarafından girildiğini, belirterek şunları dile getirdi:

“İşlemlerde ve uygulamalarda birçok kolaylık sağlayan sistem, reçete konusunda vatandaşa zor anlar yaşatıyor. Bu sistemi kullandıkça, zaman içerisinde kolaylıklarını ve faydalarını daha derinden görüyoruz. Reçete sistemi, tahlil, tetkik istemi, rapor, sevk işlemleri gibi hasta ile ilgili her ayrıntının yer aldığı bu sistem, hem doktorlar hem de hastalar için büyük kolaylık. Bir hasta geliyor, sıkıntısı var, daha önce geçirdiği herhangi bir rahatsızlığını, kullandığı ilaçları soruyorsunuz, bilemiyor veya tam anlamı ile anlatamıyor, hastanın dosyasına girdiğiniz zaman tüm bu dökümleri, hareketleri ayrıntılı olarak, doktor raporlamaları ile görebiliyorsunuz ve bu hem teşhis hem de tedavinizde yol bulmanız için çok önem arz ediyor. Tüm bunlar büyük kolaylık. Fakat reçete konusunda, sistem içerisinde farklı çözümlere gidilmeli.”

İlaç bekleyen mağdurlar arasında özellikle yaşlılar ve emekliler dikkat çekiyor

Vatandaşlar ne dedi?

Keziban Dereli:

Bizim yaşımız var. 18 yaşında değiliz, 70 yaşındayım, yarım saattir eczane sırasında beklerim. Önce numara aldım, doktor sırasına girdim, sonra da eczane için sıraya girdim da aldım yaşlıyız, her ay geliriz, bu kadar ezmesinler bizi.

Bir çare bulsunlar. Her ay, aylık ilaçlarını almak isteyen bir vatandaş, günün en az üç saatini ayırması lazım, böyle iş olmaz. Herkes emekli değildir bizim gibi. Bu duruma dayanamayan hastalar, ameliyatlılar var ve her ay gelemezler, dışarıdan almak zorunda kalırlar.

Konce Ahmet:

Her ay düzenli içtiğimiz ilaçlarımız vardır ve her ay ilaç almaya düzenli olarak buraya geliyoruz.

Her ay da aynı işkenceyi çekiyoruz. Her gün böyle kuyruk var. Sabah erken gelme, numara alma, kuyrukta bekleme mecburiyetindeyiz. Eşim ile yardımlaşa yapıyorum, ben öyle yarım günümü hastanede geçiremem, ayakta duramam. Sabah 5’te eşim gelir, numara alır, hasta olmadığımız halde muayene numarası alır doktorun yanına gireriz, bize numara yazar, her ay aynı işkence… Bence, bizim gibi sadece haplarını alacak olan hastaların, özel olarak bu iş için ayrılan bir doktora başvurması ve bu kadar çileyi çekmemesi gerekir. Birini sadece kayıt listesine bakıp reçete yazmaya koymak bu kadar mı zor?

Sevgi Altungül:

Sabahın erken saatlerinde geldim. Sekiz aylık hamileyim, doktora görünüp, ardından reçetem ile eczane bölümüne geçtim fakat çok uzun sıra vardı. Ben bu sıraya girip de üç saat bekleyemem ki, ilaçlarımı alamadan gidiyorum maalesef.