TİKA ile, Lefkoşa’da oluşturulması düşünülen arkeoloji müzesi ile tarihi yapıların onarımı çalışacak personelin eğitimi konusunda işbirliği yapılacak.

Turizm Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Turizm Bakanı Sucuoğlu ile Serdar Çam KKTC’de  özellikle eski eserlerin restorasyon projeleri için işbirliği seçeneklerini görüştü.

Sucuoğlu görüşmede yaptığı konuşmada,  Lefkoşa’da oluşturulması düşünülen Arkeoloji Müzesi için  TİKA Başkanı Serdar Çam’dan destek sözü alıklarını belirtti.

KKTC’deki tarihi yapıların onarımı için yeterli restoratör personelinin bulunmadığını kaydeden  Sucuoğlu, TİKA tarafından açılacak Restoratör Eğitim Programları’na personel gönderileceğini belirtti.

Sucuoğlu, Turizm Bakanlığı olarak TİKA’nın bilgi ve tecrübesinden yararlanmak istediklerini söyledi.

ÇAM

Görüşmede, TİKA Başkanı Serdar Çam,  TİKA’nın Türkiye Başbakanlığı’na bağlı olarak çalıştığını ve 50 ülkede Program Koordinasyon Ofisi ile faaliyet gösterdiğini,  TİKA’nın özellikle eski eserlerin restorasyon projelerine yılda yaklaşık 1 milyar 300 milyon dolar katkı yaptığını belirtti.

TİKA’nın kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör arasında işbirliği mekanizması görevi yürütmekte olduğunu da ifade eden Çam, TİKA’nın tüm bu aktörleri ortak paydalarda buluşturmakta ve Türkiye’nin kalkınma yardımlarını kayıt altına almakta olduğunu ifade etti.

EN KISA ZAMANDA KKTC’YE HEYET GÖNDERİLECEK

KKTC ile de her zaman işbirliği yapma arzusunda olduklarını söyleyen Çam, en kısa zamanda teknik bir heyeti KKTC’ye göndererek, özellikle eski eserleri ilgilendiren konularda araştırma, inceleme ve katkı yapabileceklerini söyledi.

Çam Türkiye’nin TİKA aracılığı ile Pasifik’ten Orta Asya’ya, Ortadoğu ve Afrika’dan Balkanlara, Kafkasya’dan Latin Amerika’ya kadar birçok ülke ile bilgi ve tecrübesi paylaştığını belirtti.

Görüşmede Bakan Sucuoğlu’na KKTC Ankara Büyükelçisi Fazıl Can Korkut ve Bakanlık Müdürü Ümit Özkıran da eşlik etti.