“Avrupa Komisyonu 2015 Avrupa Hareketlilik Haftası” dolayısıyla Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) işbirliği ile AB Bilgi Merkezi tarafından etkinlikler organize edilecek.

İlk etkinlik olan “Otomobilsiz Yaşam Günü” etkinliği cumartesi günü Lefkoşa Surlariçi Atatürk Meydanı’nda 10.00-14.00 saatleri arasında gerçekleşecek. Etkinlik çerçevesinde bisiklet ve yürüyüş turları, hazine avı gibi aktiviteler düzenlenecek; hareketlilikle ilgili bilgi stantları kurulacak.

“Avrupa Birliği’nde ve Kıbrıs Türk toplumunda sürdürülebilir ulaşım ve hareketlilik” paneli ise 21 Eylül Pazartesi Lefkoşa Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nda, 10.30-12.30 saatleri arasında yapılacak.  Panelde, AB uzmanları ile yerel uzmanlar; ulaşım politikaları, sürdürülebilir ulaşım, AB’de hareketlilik, yol güvenliği ve çevre konularını irdeleyecek.

“Avrupa Hareketlilik Haftası” kapsamında gerçekleşecek etkinlikler, katılımcıları sürdürülebilir ulaşım seçenekleri arasından seçim yapmanın önemi hakkında bilgilendirmeyi, aynı zamanda sürdürülebilir ulaşım yaklaşımları, AB politikaları ve Kıbrıs Türk toplumunda bu konuya ilişkin politikaları vurgulamayı amaçlıyor.

“Avrupa Komisyonu 2015 Avrupa Hareketlilik Haftası” ile ilgili bugün Lefkoşa Merit Otel’de bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda, AB Bilgi Merkezi Ekip Başkanı Pembe Menteş, Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciğini Basın Müşaviri Kezban Akansoy ve Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı birer konuşma yaptı.

MENTEŞ: “SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞIM TEŞVİK EDİLİYOR”

AB Bilgi Merkezi Ekip Başkanı Pembe Menteş, Avrupa Hareketlilik Haftası’nın sürdürülebilir ulaşımı hedefleyen en yaygın kampanya olduğunu, her yıl Avrupa Birliği’nde ve dünyanın birçok ülkesinde 16-21 Eylül tarihlerinde gerçekleştirildiğini kaydetti.

Avrupa Hareketlilik Haftası’nın sürdürülebilir ulaşım çözümlerinin üretilmesini ve bireylerin araç kullanımına alternatif yolları denemelerini teşvik ettiğini söyleyen Menteş, bu yıl düzenlenen etkinliklerle ilgili bilgi verdi.

İlk etkinliğin Otomobilsiz Yaşam Etkinliği olduğunu belirten Menteş, etkinlik çerçevesinde bisiklet turları, yürüyüş turları, hazine av gibi aktiviteler düzenleneceğini, hareketlilikle ilgili bilgi stantları kurulacağını kaydetti.

Menteş ikinci etkinliğin, “Avrupa Birliği’nde ve Kıbrıs Türk toplumunda sürdürülebilir ulaşım ve hareketlilik” paneli olacağını, AB uzmanları ile yerel uzmanların; ulaşım politikaları, sürdürülebilir ulaşım, AB’de hareketlilik, yol güvenliği ve çevre konularını irdeleyeceğini belirtti.

Menteş, aktiviteleri destekleyen Lefkoşa Türk Belediyesi, Kıbrıs Türk Bisiklet Federasyonu, Diyabet Derneği, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği, Çevre Platformu, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği, Kıbrıs Türk Trafik Kazalarını Önleme Derneği ve HASDER’e teşekkür etti.

AKANSOY: “HEDEF; ALTERNATİF ULAŞIMLA İLGİLİ FARKINDALIK YARATMAK”

Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciği Basın Müşaviri Kezban Akansoy, Avrupa genelinde düzenlenen Avrupa Hareketlilik Haftası kampanyasının amacının daha çevre dostu ve şehirler için daha iyi olacak alternatif ulaşım yollarının kullanımı hakkında farkındalık yaratmak ve bunları teşvik etmek olduğunu belirtti.

Akansoy, 2014 yılında 44 farklı ülkede 2 binden fazla şehrin kampanyaya dahil olduğunu, 8 bin 453 kalıcı önlemin uygulamaya konduğunu ifade etti.

Avrupa Hareketlilik Haftası’nın her yıl sürdürülebilir hareketlilikle ilgili özel bir ana temaya odaklandığını söyleyen Akansoy, bu yılın temasının “çok seçeneklilik” olduğunu belirtti.

“DAHA HIZLI VE DAHA KEYİFLİ BİR YOLCULUK…”

Akansoy, “İnsanları mevcut ulaşım yollarını düşünmeye ve seyahat ederken doğru yöntemi seçmeye teşvik ediyoruz. Kampanya, insanları daha hızlı ve daha keyifli bir yolculuğu sağlayabilecek çeşitli ulaşım yollarını bir arada kullanmaya çağırıyor” dedi.

Kıbrıs’ta araba kullanımının yaygın olarak tercih edildiğini, bisiklet, toplu taşımacılık ve yürümenin daha etkili bir seçim olsalar bile arabanın tercih edildiğini söyleyen Akansoy, toplu taşımacılığın istenilen oranda gelişmiş olmadığını, bu durumun yakın gelecekte değişeceğini umduğunu kaydetti.

Akansoy, araba paylaşmanın da bir alternatif olarak görülebileceğini kaydetti.

Bisiklet sürmenin hem çevre hem de sağlık açısından yararlarına vurgu yapan Akansoy, “Hareketlilik Haftası bize kişisel hareketlilik konusunda gerçekten bir seçeneğimizin olduğunu hatırlatıyor ve iyi bir seçim yapmak sağlığımız ve yaşam kalitemizle ilgili somut bir fark yaratır” dedi.

Cumartesi günü düzenlenecek arabasız bir gün etkinliğine sembolik de olsa katılım çağrısında bulunan Akansoy, daha az araba kullanarak, daha çok yürüyüp, bisiklet sürerek bunu içselleştirmenin önemine vurgu yaptı.

HARMANCI: “DAHA SAĞLIKLI BİR YAŞAMI HEDEF ALDIK”

Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, AB Bilgi Merkezi ile iş birliğini geliştirme ve çeşitli aktiviteler yapmaya çalıştıklarını belirterek, Avrupa Hareketlilik Haftası dolayısıyla gerçekleştirilen etkinliklerin parçası olmaktan mutluluk duyduklarını vurguladı.

Bisiklet ve bağlı uygulamaları gelişmesinin Lefkoşa’da çok tartışıldığını, yerel kuruluşların baskılar sonucu adım atmak zorunda kaldığını belirten Harmancı, bu haftanın da vesile olacağını düşündüğünü söyledi.

Harmancı, daha sağlıklı bir yaşamı hedef aldıklarını, insanların hareketlenmesinin obezitenin giderilmesi adına da önem taşıdığını dile getirerek, toplu taşımacılığın Lefkoşa ve diğer bölgelerde gelişmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Uluslararası organizasyonların buradaki uygulamalara daha ciddi destek vermesi gerektiğini belirten Harmancı, Trafik Master Planı’nın Lefkoşa’nın kuzeyi ve güneyi olarak ayrılamayacağını, bütün olarak düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Harmancı, “Uluslararası kurum ve kuruluşlar Lefkoşa’nın güneyini yapısal fonlardan faydalandırıyorsa kuzeyinin de bu fonların müdahili fonlardan yararlanması gerekiyor. Karbondioksit değerleri kuzey ve güney olarak ayrılmıyor” diye konuştu.

Belediyenin “Otomobilsiz Yaşam Günü” etkinliğinin yapılacağı cumartesi günü vatandaşların sıkıntı yaşamaması için gereken tedbirleri alacağını söyleyen Harmancı, 10 zabıtanın görev yapacağını, şehrin farklı noktalarından aracı ile giriş yapmak isteyenlere yönelik Çağlayan bölgesinden yönlendirme yapılacağını kaydetti. Harmancı, “Gönlümüzden geçen, istediğimiz, vatandaşların o gün arabalarını bir kenara çekerek, aktiviteye katılmasıdır” diye konuştu.

Harmancı, eğlenceli bir gün yaşanacağını, vatandaşların keyif alacağı bir etkinlik olacağını belirtti.

Avrupa Birliği’nin özellikle kamu sağlığını ilgilendiren noktalardaki pratiklerini kendilerine ilke edindiklerini söyleyen Harmancı, “Umarım bunları uygulama şansını da bulabiliriz” dedi.

Harmancı, tüm halkı Cumartesi günkü etkinliğe katılmaya çağırdı.