Melin Dobran

Kuzey Kıbrıs’ın genelinde su sıkıntısı giderek artıyor. Hemen hemen tüm bölgelerden yükselen sesler, susuzluk çeken insanların isyan noktasına geldiğini gösteriyor.

Lefkoşa’nın Samanbahçe ve Surlariçi bölgelerinden dün gelen çağrı üzerine bölgeye giden Diyalog muhabiri, buradaki vatandaşların şikayetlerini dinledi. Son zamanlarda haftada bir dahi su alamamaktan yakınan vatandaşlar, “Bu kadar aşırı sıcak altında duş yapamaz, çamaşırlarımızı yıkayamaz hale geldik” dedi ve yetkililerin acilen önlem almasını istedi.

Vatandaş ne dedi?

Rukiye Çivdem: Normalde Samanbahçe bölgesine su, haftada 1 kez verilirdi. Şimdi 2 haftada 1 veriliyor. Suyu eksildikçe tanker çağırıyoruz. Onun da ücreti nerden baksanız 20 liradan başlıyor. Normalde gelen su 1 depom var diye yetiyordu. Şimdi 2 depom var. Haftada 1 gelen su 5 kişilik bir aileye yetmiyor. Kişisel ihtiyaç olsun, ev ihtiyacı olsun gelen su karşılamıyor. O yüzden 1 depo daha aldık. İlk defa önceki gün susuz kaldık. Ayrıca Türkiye’den gelen suyun Lefkoşa bölgesine verilmesini istiyoruz. Biz neden kullanamıyoruz? Biz aslında kullanmadığımız suyu da ödüyoruz. 30 lira öderken bir anda 60 lira ödemeye başladık. Bu işe bir çözüm bulunmasını istiyoruz.

Emine Toprak: Bölgeye verilen su yetmiyor. Üstelik çok az akıyor. Su tazyikli değil. Döndük bir de motor taktırdık. Parayı ödüyoruz ama istediğimizi alamıyoruz. Çamaşır makinesini günde iki kez çalıştıramıyoruz. Çünkü suyun yetip yetmeyeceğini bilemiyoruz. Su bitti bitecek diye tedirgin oluyoruz. Havalar çok sıcak ve suyu istediğimiz gibi kullanamıyoruz. Türkiye’den gelen su hakkımızdır. Bize de verilmesini istiyoruz.

Elif Şaşkara: Bölgemizde su sıkıntısı yaşıyoruz. Suyun durumuna göre bazen veriyorlar bazen vermiyorlar. Şimdilik idare etmeye çalışıyoruz. 1,5 tonluk 1 depom var. Suyu idareli kullanmaya çalışıyoruz. Türkiye’den su geldi ve halka neden verilemiyor? Biz damacana suyuna ayrı para, ana sudan aldığımız suya ayrı para ödüyoruz. Susuz kaldığımız günler de oluyor. Tanker çağırıyoruz bu da bize ekstradan bir masraf oluyor. Tanker suyunu da 20-25 liraya alıyoruz. Suyu idare etmezsek, 1,5 tonluk depoya iki haftada bir tanker çağırmam gerekecek. Sıkıntı yaşasak da idare etmeye çalışıyoruz.

Haydar Güzeloğlan: Daha önce suyu haftada bir verirlerdi. Şimdi 15-20 günde bir ya alıyoruz ya alamıyoruz. Su çok zayıf geliyor ve depom, yerden 1,5 metre yükseklikte olduğu için su oraya çıkmıyor. Gerçekten çok kötü durumdayız. Samanbahçe’deki insanlar yaşlıdır. Belediye doğru düzgün hizmet vermiyor. Bölge olarak belediye tarafından tamamen dışlandık. Elimizdeki su ev ve kişiler ihtiyacımızı karşılamıyor. Günde iki defa duş alırsak, kalan su, suyun geleceği güne kadar yetmez. Mecburen tanker çağırıyoruz. Tankerci de canı isterse geliyor, geldiğinde de 30 liradan aşağıya gelmiyor. Biz 3 gün susuz kaldığımda tuvalet, duş, çamaşır ve bulaşık ihtiyacını nasıl karşılayacağız? Türkiye’den gelen su mademki ihtiyacımızdır, o zaman versinler kullanalım. Biz burada o sıkıntıyı çekerken, o su orada öylece kalacak mı? Bu ayıptır. Bu halka zulümden başka bir şey değildir.

Mustafa Asi: Surlariçi bölgesine su, üç günde bir geliyor. Bu yeterli değildir. Bölgede birçok vatandaş susuzluk yüzünden çok sıkıntı yaşıyor. Şimdiki su hiçbir ihtiyacı karşılamıyor. Ekstra para verip tanker çağırtıyoruz. Türkiye’den ayağımıza kadar su geldi ve biz kullanamıyoruz. Hava sıcak, hem elektrikler kesiliyor hem de susuzluk bizi mahvetti. Sıkıntı üzerine sıkıntı yaşıyoruz.

Gülhan Akçomak: Bölgemizde su sıkıntısı var. İki seneden beridir musluktan doğru düzgün su geldiğini görmedim. Mevcut suyumuz ihtiyaçlarımızı karşılamıyor. Birkaç kez tanker çağırdık ama tankerle olacak iş değil. Çamaşıra, bulaşığa, ev ve kişisel temizliğimize yetmiyor.

Hatice Şanverdi: Bölgeye su, en son geçtiğimiz Perşembe günü geldi. Biz evde 3 kişi yaşıyoruz. Sıcaklarda susuzluk çekiyoruz. Vatandaşın özellikle yaz döneminde susuz bırakılmasından dolayı, ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Türkiye’den su gelecek dediler, su geldi ama biz suyun yüzünü göremedik. Biz bu suyun artık bölgemize verilmesini istiyoruz.