Devrim Demir

Lefkoşa’da Şubat ayında Özmerhan Finans, King Oto ve Opel Plaza isimli iş yerlerinin peş peşe kundaklanması ile ilgili dava dün başladı. 6 kişinin yargılandığı ve uzun soluklu bir tutukluluk duruşması olan kundaklama davasında, sanıklar Nisan ayında teminata bağlandı.

Mahmut Selkar, Ozan Ögeyik, Erhan Baysal, Evren Baysal ve Adem Bağlar ileride yargılanmak üzere 3 ayı geçmeyecek şekilde Merkezi Cezaevine gönderilirken, Mustafa Kaya davaları görüşülünceye kadar serbest kalmıştı.

King Oto’yu Mahmut Selkar’la birlikte yakan ve teminatla serbest kalan Mustafa Kaya ise davalarının tebliği için bulunamadı.

Mahkemede Mustafa Kaya’nın yasal olmayan yollardan yurt dışına kaçtığı açıklanırken, King Oto’yu yakan Mahmut Selkar itham edildi.

King Oto’ya ait iş yeri kameraları ve 9 lüks aracın yandığı anımsatılırken, hasarın 1 Milyon 173 bin 295 TL olduğu açıklandı

Kıdemli Yargıç Musa Avcıoğlu huzurunda görüşülen ilk duruşmada, Başsavcılık 3 tanığını mahkemede dinledi.

Biri çavuş olmak üzere iki itfaiye personeli ve Olay Yeri İnceleme ekibinden bir tanık mahkemede 19 Şubat gecesi yaşananları anlattı.

Ö.U.: Takviyelerle yangını söndürebildik

Lefkoşa Kaza Mahkemesinde dün görüşülmeye başlanan kundaklama davası ile ilgili Başsavcılık ilk tanığını Lefkoşa İtfaiyesinde görevli ve Kİng Oto’nun galerisinde çıkan yangına ilk müdahaleyi yapan itfaiye çavuşunu tanık olarak dinletti.

İtfaiye çavuşu Ö.U., 18 Şubat tarihinde 24 saatlik göreve girdiğini ve 19 Şubat saat 00.35 sıralarında Hamitköy’de King Oto isimli araba galerisinde yangın ihbarını alarak olay yerine 2 personel ile gittiğini anlattı.

Ö.U.,: Yangın ihbarını alır almaz, Lefkoşa Sanayi bölgesinden hızla çıkarak olay yerine gittik. Yangın yerine kısa bir süre kala, Tofaş ışıklarında alevlerin yoğunluğu üzerine takviye 2 araç istedim. 3 itfaiye aracı ile yangına müdahale ederken, 199’da görevli personel saat 00.50 raddlerinde beni arayarak Lefkoşa çarşıda bir bina yangını olduğunu ve Çağlayan’da görevli itfaiye ekibini olay yerine gönderdiği bilgisini verdi. Soğutma çalışmalarımız King Oto’da devam ettiği esnada telefonumu arayan personel bu kez Gönyeli çemberinde Opel Plaza isimli iş yerinde yangın ihbarı verdi. Yangını kontrol altına alıp soğutma işlemleri yapıldıktan sonra, 3 araç ile Gönyelideki yangına gittik” dedi.

“9 araç yandığını öğrendim” 

İtfaiye çavuşu Ö.U. Opel Plaza isimli iş yerinin soğutma işlemlerinin ardından yeniden Hamitköy’e dönerek bilgi almak için King Oto isimli iş yerine gittiğini belirtti. Ö.U., “King Oto isimli galeriye döndüğümde, görevli polis ekiplerin olay yerinde inceleme yaptığını izledim. Aldığım bilgide 9 adet lüks aracın yandığını ve kullanılmaz hale geldiğini öğrendim.”

mustafa-kaya-kundaklama-3-copy-765x510.jpg

İkinci tanık Olay Yeri İnceleme  

İtfaiye çavuşunun ardından Başsavcılığın ikinci tanığı Olay Yeri İnceleme’de görevli polis memuru Ç.K. tanık olarak dinlendi.

Görevli polis Ç.K. kundaklamanın meydana geldiği gece yaptığı işlemleri mahkemede anlattı.

Ç.K., “19 Şubat gecesi Adli Şube’de görevli Müfettiş Muavini F.İ.’den alına bilgide Kİng Oto isimli galeride yangın çıktığını ve bir çok aracın yanıcı madde dökülerek yakıldığını öğrendim. Bilgi üzerine olay yerine çağrılarak hasara uğramış araçların olay yerinde incelemesini yaptıktan sonra tek tek fotoğraflandırıp, numaraladım” dedi.

İhbarlar peş peşe geldi

Başsavcılığın üçüncü tanığı ise yine Lefkoşa İtfaiyesinde 199’da görevli S.A. isimli itfaiyeci tanık olarak mahkemede olay gecesi yaşananları anlattı. S.A. peş peşe kundaklanan üç iş yerinin yandığı gece görevli olduğunu ve ihbarları kendinin aldığını anlattı.

S.A., “Saat 00.35 raddelerinde Hamitköy’de Din Sitesi karşısında bulunan King Oto isimli iş yerinin yandığı ihbarını aldıktan sonra görevli 3 ekip 3 ayrı itfaiye aracı ile olay yerine gitti. Saat 00.50 raddelerinde çarşıda ev yangını ihbarını aldıktan sonra olayı çavuşuma bildirdim. Telefonu kapattım ve ardından üçüncü ihbar geldi Gönyelide Opel Plaza’nın yandığı bilgisi üzerine görevli arkadaşları yönlendirdim” dedi.

Duruşma 25 Temmuz’a ertelendi

Mahkut Selkar’ın tutuklu yargılandığı dava, yeni tanıkların dinlenmesi için 25 Temmuz tarihine ertelendi.

Baysal kardeşler, Ögeyik ve Bağlar 25 Temmuzda itham edilecek

19 Şubat gecesi eş zamanlı Özmerhan Finans ve Opel Plaza isimli iş yerlerinin yakılması ile ilgili tutuklu yargılanan Evren Baysal, Eren Baysal, Adem Bağlar ve Ozan Ögeyik ise 25 Temmuz’da itham edilecek.