Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB), yaklaşan yaz ayları öncesinde haşere mücadelesi konusunda yurttaşları bilgilendirmek amacıyla açıklama yaptı. Açıklamada, LTB’nin çalışmaları ve yurttaştan beklentilere de vurgu yapıldı.

LTB’den yapılan açıklama şöyle:

“Sivrisineklerin yumurtalarını durgun sulara bıraktığı, bir defada 40 ile 400 arasında yumurta bırakabileceği ifade edilirken, erişkin bir sivrisineğin 60-90 gün arasında yaşadığı ve yaşamı boyunca 3 bin kadar yumurta bırakabildiği belirtildi. Açıklamada sivrisineklerin akşam karanlığından şafak vaktine kadar aktif olduğu da dile getirildi.

KAYNAKTAN MÜCADELEDE EKİPLER İŞBAŞINDA

LTB Halk Sağlığı Şubesi, Çevre Sağlığı ve İlaçlama Birimi, sürekli şekilde yürüttüğü kaynağından sivrisinek mücadelesi bu dönem içerisinde yoğunlaştırdı.

Sivrisinek larvalarının tespiti amacı ile birim bünyesinde yer alan geniş ekip, dereler ve göletler başta olmak üzere, birçok noktada çalışma yürütüyor. Tespit edilen kaynaklarda biyolojik lavrasit ilaçlama yöntemi uygulanıyor. Bu yöntem sayesinde sivrisinek larvası dışındaki diğer canlıların zarar görmesi engellenirken, çevreye de hiçbir zarar verilmemiş oluyor.

LEFKOŞALILAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Şubeden yapılan açıklamada Lefkoşalıların da sivrisinek ürememesi adına dikkat etmesi gerekenlere de vurgu yapıldı. Özellikle bahçeli evlerde bulunan, bunun yanında apartmanlarda yaşayan sakinlerin sivrisinek üremesine yol açabilecek unsurların nasıl ortadan kaldırabilecekleri konusunda da detaylı bilgilendirmede bulunuldu.

- Evlerde beslenen hayvanların sularını en az haftada bir kez değiştirmek
- Süs havuzunun haftada bir kez suyunu değiştirmek veya içerisinde balık beslemek
- Su depolarının çürük veya delik kısımlarını tamir ettirmek
- Kırık durumdaki foseptik veya logar kapaklarını değiştirmek
- Havalandırma bacalarının üzerini ince tellerle kapattırmak
- Pencerelere sinek teli taktırmak
- Saksı altında kalan suları değiştirmek veya boşaltmak
- Kullanılmayan araba lastiklerinin içerisinde biriken suları boşaltmak
- Belirli aralıklarla bahçe kontrolü yaparak, herhangi bir noktaya biriken suları boşaltmak

IŞIKLI TUZAKLAR ALINACAK TEDBİRLERİ NETLEŞTİRİYOR

LTB Halk Sağlığı Şubesi tarafından yapılan açıklamada yoğun gelen şikayetler için sivrisinek popülasyonunun bilimsel metotlarla tespit edildiği vurgulandı. Bu metotlar içinde sadece LTB’nin kullandığı ışıklı tuzakların oldukça etkili bir tespit unsuru olduğu aktarılırken, şikâyet gelen bölgede sivrisinek veya ot sineği popülasyonunun net anlaşıldığı ve buna göre tedbir alındığı belirtildi.

1461491052.jpg

TÜM HANELERE GİRİLEREK İLAÇLAMA YAPILACAK

LTB’nin haşere mücadelesinde yürüttüğü strateji aktarılırken, Mayıs ayı ile birlikte tüm konut ve işyerlerinde ilaçlama yapılacağı aktarıldı. Tüm hanelerin içlerinde bulunan mutfak dolapları, lavabo ve tuvaletler yanında dış alanda bulunan logarların içerisine yapılacak ilaçlama ile etkin bir haşere mücadelesi verileceği vurgulandı. Lefkoşa belediye sınırları içerisindeki tüm hanelerde yürütülecek çalışmalarda girilen konut ve işyerlerinin bahçelerinde sivrisinek kaynağı bulunup bulunmayacağı da tespit edilmeye çalışılacak.

Bu çalışmalar sırasında yurttaşlara bilgilendirici broşürler de verileceği, bu sayede hem bilinçlendirmede bulunulacağı, hem de LTB ile aktif iletişime geçilebilmesi için irtibat numaraları verileceği belirtildi.

MÜCADELEDE TAM BAŞARI İÇİN YURTTAŞ-BELEDİYE İŞBİRLİĞİ GEREKLİ

Haşere mücadelesi konusunda açıklamalarını sürdüren Halk Sağlığı Şubesi, tam anlamı ile başarı kazanılması için LTB ile Lefkoşalıların işbirliği halinde üzerlerine düşeni yapmaları gerekliliğine dikkat çekildi. Belirtilen tedbirlerin de yurttaşlarca alınmasının oldukça önemli olduğu vurgulanırken, Alo 185 hattı ile de yurttaşların şubeye ulaşarak gerek uyarıda bulunabileceği, gerekse de bilgi alabileceği aktarıldı.”

1461491050.jpg