Özge Kizir

Lefkoşa Türk Belediyesi’nden çıkan “suyun 2.3 TL’den alınmasına ret” kararına vatandaşlar tepki gösterdi. 

Vatandaşlar belediyenin bu konuda haksız olduğunu, alınan kararın yine vatandaşın zararına olacağını vurguladılar. Halkın suya ihtiyacı olduğunu kaydeden vatandaşların çoğu, belediyenin kendi iflasını imzaladığını savunurken,  suyun zaten 5 liradan verildiğine dikkat çektiler. Bu konuda birlik olunması gerektiğini kaydeden vatandaşlar, Lefkoşalının eninde sonunda bu suyu alacağını belirterek, “Suyu verecektir, çünkü vermek zorundadır” dediler.

Deniz Arıkhan: “Belediyelerin bir konuda haksız olduğuna inanıyorum”

“Belediyelerin bir konuda haksız olduğuna inanıyorum. Bu ülke şimdiye kadar susuzluk çekti. Türkiye oturdu ve bunu hayata geçirdi. Şimdi bu suyu buraya getirmek istiyor. Güzel bir olay gerçekleşti ve arkasından da elektriğin geleceği söyleniyor. Şuan bütün depolarımız tuzlu sudan kurumuş ve kireçlenmiş vaziyettedir. Belediye zaten 5 liradan veriyor. Kıbrıs stratejik bir bölgeydi ve hala daha stratejik bölge olmaya devam ediyor. Birbirlerine iki kuruş verecekler diye onların tartışması yapılıyor.”

Ertan Kabiden: “Zararı yine halkadır”

“Kesinlikle Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) meclis üyelerinin verdiği karardan dönmesini istiyorum. CTP mevcut 6 beldeye bu suyu onayladı. Lefkoşa’ya neden onaylamadı? Bunun cevabını istiyorum. Su zaten ada genelinde 2.30’dur. Şimdi mevcut sistemde suya bakarsa 1’e 6 geliyor. Bu suyun adaya gelmesi çok önemlidir ve bizim bundan faydalanmamız lazımdır. Halka satış durumunda protokolde 5 TL olarak açıklamalar vardır. 4 kişilik bir aile 15 ton kullanıyor. 4’le çarptığımızda 60 bununla beraber temizlikte 60 desek harcadığımız elektrik faturasına eşit olacaktır.”

Rıza Güner: “Türkiye’den gelecek suyun 2.30 TL’den vermesi yanlıştır”

“Türkiye’den gelecek suyun 2.30 TL’den vermesi yanlıştır. Bugüne kadar bakanlığın verdiği sözlerin yüzde 95’i yapılmadı. O yüzden bizim bu konuda bir inancımız yoktur. Türkiye’nin samimiyetine inanmıyorum.”

Saffet Soykal: “LTB’nin kararını hatalı buluyorum”

“Sürekli anavatandan su gelsin diye dua ediyorduk. Geldi fakat değerlendirmesini bilemedik. Belediye meclis üyeleri böyle bir karar almak yerine keşke meclise götürseler ve orada oylama yaptırsalardı. Çünkü nimet ayağımıza kadar geldi. Şimdi ise verilen su aşağı yukarı 2 TL’dir. Herşeyi hazır beklememek gerekiyor. LTB’nin kararını hatalı buluyorum.”

Canan Özdağ: “Boşu boşuna insanlara eziyet çektiriyorlar”

“En son yapılan açıklamaya göre LTB Başkanı Mehmet Harmancı zorda olduğunu belirtti. Kendi isteğiyle değil zorunluluk olarak olduğunu belirtti. Aslında birlik olunması gereken bir konuydu. Sonuç aslında yukarıdan masaya bir yumruk gelecek toplantı düzenlenecek ve kabul edilecek. Boşu boşuna insanlara eziyet çektiriyorlar. Suyu verecektir, çünkü vermek zorundadır. Halkı boşu boşuna tedirgin ediyorlar.”

Mehmet Şükrü Kaptan: “Özelleştirme artık günümüzde kaçınılmaz bir hale gelmiştir”

“LTB’nin belediye meclis kararlarına hem fikir değilim. Suyun fiyatı konusunda uzmanlığım yok ancak suyun gerekli olduğuna inanıyorum. Özelleştirme nedeniyle olduğu belirtildi fakat özelleştirme artık günümüzde kaçınılmaz bir hale gelmiştir.”

Ali Yener: “Belediye meclisinin bu şekilde davranarak kendi iflasını imzaladığını düşünüyorum”

“Belediye meclisi bu şekilde davranarak kendi iflasını imzaladığını düşünüyorum. Her ne kadar su gelmesine karşı olsam da, belediye daha kendi yapması gereken işleri yapamıyor. Bununla beraber üzerine bir de su eklendiğinde işlerin daha da zorlaşacağını düşünüyorum. Oradaki anlaşma durumunun sadece ekonomik olduğunu düşünmüyorum.”

Erkan Taypar: “2.30 TL’den verilmesi fazladır”

“Alınan meclis kararını uygun görüyorum. Harmancı’yı da bu konuda destekliyorum. 2.30 TL’den verilmesi fazladır. Türkiye ilk olarak bunu zaten hibe olarak vermişti. Protokolde çıktı ve imzalanmıştı.”

Ahmet Hüseyin Mağusalı: “Bize bu suyu vermeye mecburdurlar”

“Yaşanan durumu destekliyorum. Harmancı gayet haklıdır. Anavatandan gelecek olan suyu ucuza vereceklerini söylemişlerdi. Bu konuda anavatan bize yardım edecekti. Asıl hükümetin suyu bize bedava vermesi gerekiyor. Bize bu suyu vermeye mecburdurlar.”

Yaşar Kereszade: “Eğer böyle olacaksa tatlı su yerine acı su içmeye devam edeceğiz”

“Gelecek olan suya yılın harikası denmişti ancak şu an ne olacağı belli değildir. En basit örneği Antalya’da verilen suyun ücreti yüzde 1000 arttı. Eğer böyle olacaksa tatlı su yerine acı su içmeye devam edeceğiz.”

Cemil Kendirci: “Tuzlu su kullandırmaya hakları yok”

Türkiye bunu bize onca zahmetle gönderdi. Teşekkür edeceğimize tartışırız. Mesele fiyatın 2.30 olması değil, belediyenin bu işten eskisi gibi kar etmeyecek olmasıdır. Vatandaş zaten suyu 5 TL’ye alır. Demek ki dert vatandaşı düşünmek değil. Lefkoşa Belediyesi bu vebalin altında kalamaz. Lefkoşa halkına tuzlu su kullandırmaya, tankerle su aldırmaya hakları yoktur. Su üzerinden siyaset yapmasınlar.”