Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkent’teki ağaç sayısını arttırmak amacıyla inşaat izni aşamasında ağaçlandırma zorunluluğu getirdi.

LTB’den yapılan açıklamada, 30 Haziran’da Belediye Meclisi’nde alınan kararla ruhsatlandırma aşamasında başvuru sahibine ağaçlandırma zorunluluğu getirildiği kaydedildi.

Kamusal alan, alış veriş merkezleri, okul gibi otoparklı alanlar için farklı, konutlar için ise farklı ağaç dikim uygulamaları olacak. Uygulamanın Ağustos’ta hayata geçirilmesi için çalışmaların LTB İmar Şubesi tarafından yoğun bir şekilde sürdürüldüğü kaydedildi.

Uygulamaya göre, İmar Şubesi inşaat ruhsatı onayını verdikten sonra, Park Bahçeler ve Trafik Şubesi, ilgili inşaattaki ağaçlandırmayı yerinde kontrol ederek doğru uygulamaların hayata geçmesini sağlayacak.

AĞAÇLANDIRMA YÖNTEMLERİ

Uygulamada, 10 ayak sınırı içinde arsa yol cephesi boyunca, sınırdan minimum 1 metre içinde kalacak ve her 10 metrede bir olacak şekilde ağaçlandırma yapılması ve proje türüne göre geçiş olarak kullanılan yerlerde dikilmeyen ağaçlar yerine arazi içerisinde gösterilecek başka yerlerde(gerekirse ağaç türü de belirtilerek) dikim yapılması öngörülüyor.

FİDELER

Arazi içerisinde uygun alanın olmadığının LTB tarafından onaylanması durumlarda, öngörülen ağaçlar  uygun görülecek başka bir yere dikilecek. Özellikle otopark alanlarına veya yola yakın kısımlara dikilecek ağaçlar en az 2 metre gövdeden sonra taçlanmış olacak. Yol cephesi ve her sınır uzunluğu 20 metreden uzun olan cepheler için ise her 10 metre’de bir ağaç dikilmesi gerekecek.

OTOPARKLI ALANLARDA HER İKİ ARAÇLIK OTOPARK ALANINA 1 TANE AĞAÇ

Kamusal alan, alış veriş merkezi ve okul otoparklarına her iki araçlık otopark için 1ağaç, bodrumlu binalarda ise bina cephesine ağaçlı/bitkili dekoratif saksı öngörülüyor. Tercihen otopark alanlarının dış kısmında sert zemin olmayan yeşil alanlar bırakılması da talep ediliyor.

KONUTLARDA YOL CEPHESİNE 10 METREDE 2 ADET AĞAÇ DİKİLECEK

Konutlar için yol cephesi 10 metre olan bir arazide geçiş alanları boş kalacak şekilde 2 adet ağaç, diğer sınırlar için de hesaplanan sayıda bitki arazi içerisine dağıtılacak.

YOL VE CADDE BOYUNCA BENZER AĞAÇ TÜRLERİ KULLANILACAK

Görsel uyum sağlamak için kullanılacak ağaç tipleri Park Bahçeler ve Trafik Şubesi tarafından belirlenecek.