Suna Erden

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde bilgi veren polis yetkilisi ile cezaevi müdürü suç ve tutuklu sayısını açıkladı 

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün dava oturumlar başlamadan önce Lefkoşa Polis Müdür yardımcısı Ahmet Soyalan, başkentte işlenen suç oranları ile ilgili bilgi verirken, Cezaevi Müdürü Derviş Cebiç ise cezaevindeki tutuklu sayısı hakkında bilgi verdi. Ağır Ceza Heyeti Başkanı Ömer Güran ise mahkeme gündemine en fazla gelen suçların uyuşturucu suçları olduğuna dikkat çekti. 

LEFKOŞA’DA 18 GÜNDE 37 SUÇ İŞLENDİ 

Lefkoşa Polis Müdür Yardımcısı Ahmet Soyalan, Ocak ve Aralık 2016 tarihleri arasında Lefkoşa’da 893 cürüm suçu, 652’de kabahat suçu işlendiğini söyledi. Soyalan, ayrıca 1-19 Ocak tarihleri arasında ise 37 cürüm, 23 kabahat suçu işlendiğini belirterek Lefkoşa Polis Müdürlüğü hücrelerinde 7 tutuklu olduğunu aktardı. Soyalan, polis hücresinde Suriyeli bir kişinin ihraç işlemi için beklediğini 5 tutuklunun uyuşturucu zanlısı olduğunu ve 1 tutuklunun ise askeri bölgeyi ihlal suçundan tutuklu bulunduğunu kaydetti. 

CEZEVİNDE 11’İ KADIN 303 TUTUKLU VAR 

Merkezi Cezaevi Müdürü Derviş Çebiç ise Cezaevi'nde 11'i kadın 303 tutuklu olduğunu belirterek, bunların 45 tanesinin Lefkoşa bölgesine ait hükümsüz tutuklu olduğunu söyledi. Çebiç, 13 tutuklunun davasının Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi'ne havale edildiğini kaydetti. Derviş Çebiç, Lefkoşa ile Güzelyurt'un 45, Gazimağusa'nın 41, Girne'nin 46, İskele'nin 4, Lefke’nin ise 1 'hükümsüz' tutuklusu bulunduğunu açıkladı. 

BAŞKAN GÜRAN, “DAVALAR HIZLI GÖRÜLMELİ” 

Başkan Ömer Güran da uyuşturucu suçunun en yaygın suç olduğunu ve bu suçlarda özellikle havalimanından uyuşturucuyla gelip, suçüstü yakalanan kişilerin davalarının çokluğunun dikkat çektiğini söyledi. Başkan Ömer Güran, havaalanında yakalanan kişilerin uzun bir süre hükümsüz tutuklu olarak cezaevine gönderilmelerinden heyet olarak rahatsızlık duyduklarını dile getirdi. Güran, hükümsüz tutuklu olarak teminata bağlanan kişilerin davalarının ivedilikle hazırlanması ve sonuçlanması gerektiğinin altını çizdi. 

SUÇLAR DAHA DA ARTTI 

Öte yandan Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde Eylül 2016 tarihinde bilgi aktaran Lefkoşa Polis Müdürü Yüksel Öğmen, 1 Ocak ile 26 Eylül 2016 tarihlerini kapsayan 9 aylık süreçte 562 cürüm dosyası 464 tane kabahat dosyası açıldığını açıklamıştı.