Harmancı, Lefkoşa’da daha etkin hizmet vermek anlamında, hem bilinçlendirici kampanyalar çerçevesinde, hem de teknik ekipmanları güçlendirerek harekete geçeceklerini dile getirdi.

 Melin DOBRAN

Gazeteci Kartal Harman’ın Genç TV’de hazırlayıp sunduğu “Doğruyu Söyle Özel” programının geçen akşamki konuğu Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı oldu. Programda, Harmancı’nın Lefkoşa Türk Belediyesi’ndeki ilk 100 günü değerlendirildi. Daha sonra sel baskını ve alt yapı konusu ele alındı. Harmancı, uzun yıllar boyunca LTB’nin geleceğinden çalındığını söyledi. Bir takım yeni uygulamalar yaptıklarını anlatan Harmancı, etkinliklerin sayısını maddi külfet getirmeden artırdıklarını dile getirdi.

“Güveni yeniden kazanacağız”

Göreve yaklaşık 100 gün önce gelen LTB Başkanı Mehmet Harmancı, banka ve kamu borçlarına ilişkin belediyeyi kilitleyen sistemi açabilmeyi başardıklarını söyledi. Bu aydan itibaren belli bir programa göre küçük faturaları temizleyip, sonra büyük faturaları taksitlendireceklerini dile getiren Harmancı, LTB’ye olan güvenin yeniden kazanılacağını belirtti. Başkan Harmancı şöyle dedi:
 “Borcumuzu tek bir bankaya topladık ve bunu kendi görev süremi aşmayacak şekilde yapılandırdık. 4 yıl boyunca Lefkoşa’yı daha iyi noktaya getirmek için uğraşacağım. Hedefimiz yeni yıldan itibaren yerel gelirlerde de bir miktar artışla, 6 milyon seviyelerinde aylık gelire sahip olmaktır. Maaş ödemelerinde okul öncesinde biraz sıkıntı yaşadık, ama bu aydan itibaren rutin bir şekilde, aybaşı ödemeler olacak şekilde planımızı gerçekleştirdik.” 

 “Hedeflerimiz var”

Belediyedeki 60 fazla arabanın, 30’undan 27’sini sattıklarını anımsatan Harmancı, buradan belediyeyi kurtaracak geliri elde edemediklerini söyledi. Artık avare pozisyonunda dolaşan belediye arabasının çok az görüleceğini belirten Harmancı, arabaların görev kâğıdı ile sokağa çıktığını kaydetti. Başkan Harmancı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bir önceki döneme göre, işe giriş saatlerinde %30 iyileşme sağlandı. Maaş kesintilerindeki oranlar düzelmeye başladı. Bu da %30 verimlilik arttı demektir. 1.500 Euro gibi ücret verdik, veznelerin yanına sıramatik koyduk. Banka sistemi gibi yeni bir vezne yaratıyoruz. Tek kayıt odasına geçiyoruz ki, vatandaşlar geldiğinde 1. katta işlemini bitirip gidebilsin. Bu da ikinci 100 günün hedefidir. Özellikle komisyonlarda ciddi bir iyileşme yaptık. Engellemeyen şehir komisyonu kuruldu. Kira ihaleye yetki verdik, bir otobüsümüzü engelsiz hale getiriyoruz ve hizmete sunacağız. İkinci adımda da engelsiz taksi hizmeti vereceğiz. Engelli vatandaşları, olduğu yerden alacak ve gideceği yere götürüp bekleyecek.”

 “Zabıtalara eğitim vereceğiz”

Harmancı, zabıta şubesinde çalışan personel için ciddi, programlanmış ve profesyonel bir eğitim vereceklerini söyledi. Harmancı, vatandaşa düzgün bir iletişim metoduyla yaklaşmak zorunda olunduğunun altını çizdi. “Polis biraz daha müdahil olursa bunu dengeleyebileceğiz.” diyen Harmancı, “Her şeye biz yetişmek zorunda kalmamalıyız. Lefkoşalılardan şunu rica ediyorum karşılıklı saygıyı kaybetmeyelim. Vatandaşın kapısının önüne aracını park edenleri yazıyoruz. Cezalar ödenmiyor. Cezalar bir gelirdir. Cezalardan bize kalan, Lefkoşa’yı kurtaracak gelirin 10 binde biridir. Trafik denetimi ana arterlerde yapılıyor, ama kent güvenlik her yerde geziyor” dedi.

 “Harekete geçeceğiz”

Yeni yıldan itibaren dere yataklarını temizleme ve temizlik kampanyasını programa almayı düşündüklerini ifade eden Harmancı, daha etkin hizmet vermek anlamında, hem bilinçlendirici kampanyalar çerçevesinde, hem de teknik ekipmanları güçlendirerek harekete geçeceklerini dile getirdi. Harmancı, temizlik konusunda çok ciddi sıkıntılar olduğuna değinerek, şehirde ciddi bir depolama sıkıntısı olduğunun altını çizdi, çöplerin zaten rutin bir şekilde toplandığına değindi. Harmancı, katı atık yönetiminde de sıkıntılar olduğunu belirterek, dünyanın izlediği çağdaş metotların en az 50 yıl uzağında olunduğunu savundu. “Çöpleri kaynağından ayrıştırarak başlamalıyız. Ayırsak bile bu çöpün hepsi aynı yere gidecek. Diğer nokta da eğitimsel sıkıntılardır. Çöp boş duruyor ve yanında çöp torbaları var. Böyle bir anlayış olamaz” şeklinde konuşan Harmancı, yeni belediyeler yasasını dört gözle beklediklerine dikkat çekti. Ceza yazma konusunda da sıkıntılara dikkat çeken Harmancı, çevreyi kirletenlere 8 lira ceza verebildiklerini, bu değişikliği meclisin yapmak zorunda olduğunu, çünkü Çevre Dairesi’nin kapasitesinin buna yetmediğini ifade etti.

 “Bu problemi yine yaşayacağız”

Geçtiğimiz haftalarda aşırı yağışların sebep olduğu sel baskınına da değinen Harmancı, bu sorunu, yine yaşayacağımızı söyledi. Harmancı şöyle konuştu:

“Yağış rejimleri değişti. Eskiden 2 saate yağacak olan yağmur, bugün 15 dakikada yağıyor. Sanayiye gelen suyun eskiden akışkanlığını kesen havzalar vardı. Oraya bir tane set yapılmıştı. Orada ters eğim olduğu için, o su aşağıya geliyor. Sanayi kendi içinde bir drenaj yaptı ve bütün su Doktoroğlu Mağazası’nın önüne geliyor. Bunu çözebilmek 1 milyon civarı bir bütçe ister. En azından o suyu başka bir yere tahliye edebilmek. Bir simülasyon çalışması başlatılıyor. Şimdi ne kadar yağış yağarsa ve hangi bölgelerde ne oranda sıkıntılar doğacak diye daha bilimsel çalışmak zorundayız. Bu konuyla ilgili master planı hazırlıklarına başladık. Bütün şehrin drenajının yeniden tasarlanabilmesi ile ilgili ama kolay değil. Sanayinin üstünde, belki de göl alanları yaratmak zorundayız, suyu tutması ve yavaşlatması için. 50 yıl öncenin yerleşkesine göre drenajlar kuruldu. Şehir bunu kaldırmıyor. Eskiden boş arazilerde sular toplanırdı. Şimdi küçük drenajlar bunu kaldırmıyor.”

 “Lefkoşa kanalizasyonda üst düzeydedir”

Hamitköy’deki kanalizasyon sorunundan söz eden Harmancı, Hamitköy’ün şehirleşemediğini belirtti. Hamitköy’de kanalizasyonun yanlış bir keşif bedeliyle başlatıldığını ileri süren Harmancı, bölgenin toprak yapısının incelenmediğini ve zorlu bir arazi olduğunu dile getirdi. Harmancı şöyle dedi:

“Hamitköy’e öncelik vereceğiz. Toprak ve taş yapısından dolayı kuyular fazla kazılamıyor. Bir anda kanalizasyon yapamıyorum, böyle bir lüksüm yok. Yine de elimizden geleni yapacağız. Lefkoşa kanalizasyonda üst düzeydedir. Lefkoşa’nın %70’e yakını kanalizasyona bağlıdır. Bizim stratejimiz geriye kalan %30’u tamamlamaktır. Yenişehir’de ve Kızılbaş bölgesinde bir miktar sıkıntımız var. Önümüzdeki yıl programa aldığımız bölgeleri bağlayacağız ama yine yeterli olmayacak.”