Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs’ta 2016 yılı içerisinde kapsamlı bir çözüm anlaşmasına ulaşmak amacıyla önümüzdeki aylarda çabalarını yoğunlaştıracaklarını vurguladı.

Liderler, müzakere sürecinde hala zorluklar ve farklılıklar olmasına rağmen, geriye kalan konuları çözüme kavuşturmak için gerekli olan irade ve cesareti göstermeye kararlı olduklarını belirterek, “Ortak amacımız; gelecekteki birleşik Kıbrıs’ta herkesin endişe ve haklarını gözeten ‘kazan-kazan’ çerçevesinde bir çözüme ulaşmaktır” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyon Ofisi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasındaki görüşmelerin 1. yıldönümü vesilesiyle liderlerin yaptığı ortak açıklamayı kamuoyu ile paylaştı.

Liderlerin ortak açıklaması şöyle:

“Bugün iki lider olarak görüşmelere başlamamızın ve 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklama temelinde Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm getirmek amacıyla yorulmaksızın çalışma yönünde verdiğimiz taahhüdün birinci yıldönümüdür.

İki lider olarak, yoğun müzakerelerle geçen bu bir yılda kaydedilen esaslı ilerlemeden memnuniyet duymaktayız. Hâlâ zorluklar ve farklılıklar olmasına rağmen, geriye kalan konuları çözüme kavuşturmak için gerekli olan irade ve cesareti göstermeye kararlıyız.

Bu bir yıllık dönemde, bir taraftan kendi toplumumuzun endişelerini dikkate alırken, öte yandan diğer toplumun da haklarına saygı göstererek müzakereleri sürdürdük. Ortak amacımız; gelecekteki birleşik Kıbrıs’ta herkesin endişe ve haklarını gözeten ‘kazan-kazan’ çerçevesinde bir çözüme ulaşmaktır.

Adil ve kalıcı bir çözümün, sadece Kıbrıs’a barış ve refah getirmekle kalmayacağı, aynı zamanda iyi bir örnek teşkil ederek, bölgedeki istikrar ve işbirliğine de katkıda bulunacağı yönündeki ortak inancımızı hatırlatmak isteriz.

Bu vesileyle, 2016 yılı içerisinde kapsamlı bir çözüm anlaşmasına ulaşmak amacıyla önümüzdeki aylarda çabalarımızı yoğunlaştırmaya olan taahhüdümüzü vurgularız.”