Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis bugünkü görüşmede “henüz çözümlenmemiş” konuları müzakere etti.

Ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binada BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth  Eide’nin himayesinde yaklaşık 4 saat görüşen liderler, saat 23.00 sıralarında ara bölgedeki Chateau Status Restorant’ta yemekte bir araya geldi.

Anastasiadis’in daveti üzerine gerçekleşen yemekte, liderlere Eide ile müzakereciler ve sözcüler de eşlik ediyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı, yemeğe gitmeden önce Cumhurbaşkanlığı'nda basına açıklamalarda bulundu.

1444680869.jpg

GÖRÜŞME YAKLAŞIK 4 SAAT SÜRDÜ

Liderlerin, yaklaşık 1 aylık aradan sonra bu akşam saat 18.00’de ara bölgede bir araya geldi. Liderlere müzakerecileriyle müzakere heyetlerinin eşlik ettiği görüşmede BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth  Eide ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim da hazır bulundu.

Eide, görüşmenin tamamlanmasının ardından saat 22.00 sıralarında liderler adına hazırlanan ortak açıklamayı okudu.

“YAPICI FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNDULAR”

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, bugünkü görüşmelerinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın henüz çözümlenmemiş konularla ilgili müzakere ettiğini söyledi.

Liderlerin mevcut ivmenin üzerine eklenti yapılmasına yönelik ihtiyacın bilinci içerisinde farklılıklarla ilgili yapıcı bir fikir alış verişinde bulunduğunu kaydeden Eide, sürecin ilerletilmesi konusunda müzakerecilere talimat verildiğini ifade etti.

Eide, liderlerin, olası çözüm sonrasında “Kıbrıs Türk Kurucu Devleti”ni AB müktesebatına hazırlamak amacıyla kurulan iki toplumlu ad –hoc komitenin çalışmalarının başlamasını memnuniyetle karşıladığını da kaydetti.

1444680908.jpg

“ÖNLERİNDE HALA CİDDİ BİR ÇALIŞMA DURUYOR”

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, liderlerin önlerinde hala ciddi bir çalışmanın durduğunun farkında olduklarını ve bir sonraki görüşmenin gerçekleştirileceği 30 Ekim’den sonra müzakereleri önemli ölçüde  yoğunlaştırmaya yönelik taahhütlerini  yeniden vurguladıklarını da dile getirdi.

1444680894.jpg

1444681517.jpg

1444681489.jpg

1444681672.jpg