Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, müzakerelerde taraflar arasında varolan farklılıkların giderilebilmesi için kasım ayında 6 kez görüşecek.

Liderlerin bugün müzakereler çerçevesindeki10’uncu görüşmesi, 4 buçuk saat sürdü.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide görüşme sonrası liderlerin de bulunduğu ortamda, liderler adına yaptığı açıklamada, “toplantının işbirliği havasında gerçekleştiğini, bunun 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklama’da belirtildiği gibi birleşik Kıbrıs vizyonunu teyit ettiğini” kaydetti.

MÜLKİYET

Mülkiyetle ilgili olarak Eide, “Liderler müzakereciler ve ilgili uzmanların, mülkiyetle ilgili net kriterlerin belirlenmesi yönünde yaptığı çalışmaları; yönetim, güç paylaşımı ve ekonomi konularında taraflar arasında varolan farklılıklar üzerinde devam eden çalışmalarını onayladı” dedi.

AB UYUM ÇALIŞMALARI

Eide, çözüm antlaşmasının hayata geçmesiyle Avrupa Birliği müktesebatını uygulamaya koyabilmesi için “Kıbrıs Türk Kurucu Devleti”ni hazırlama konusunda, uzmanların çalışma başlatmasınınLiderler tarafından memnuniyetle karşıladığını da kaydetti.

Çözüm sonrası ticareti kolaylaştırıcı önemli unsurlardan sayılan, gıda güvenliği, bitki sağlığı ve veterinerlikle ilgili düzenlemeler konusunda çalışmalar yapılmaya başlandığını da kaydeden Eide, buna ek olarak hukuk uzmanlarının bir çözüm antlaşmasının parçasını oluşturacak federal yasalar üzerinde çalışma başlattığını bildirdi.

1446217073.jpg

MÜZAKERECİLER 50, TEKNİK KOMİTELER 87 GÖRÜŞME YAPTI

Bugünkü görüşmenin, Mayıs 2015’te müzakerelerin yeniden başlamasından sonra liderler arasındaki 10’uncu resmi toplantı olduğuna işaret eden Eide, aynı dönem içerisinde müzakerecilerin 50, teknik komite ve çalışma gruplarının da 87 görüşme gerçekleştirdiği ifade etti.

Bahse konu temasların müzakerelerin yoğunlaştırılması için uygun bir zemin yarattığını kaydeden Eide, “Bu süreç Liderlerin daha çok doğrudan müdahil olacağı bir süreç. Amaç, farklı duruşların devam ettiği konularda her iki tarafın yararına olacak çözümler bulmaktır” dedi.

KASIM AYINDA 6 GÖRÜŞME

Liderlerin kasım ayında en az 6 kez görüşme yapma konusunda anlaştığını ifade eden Eide, liderlerin 2, 5, 18, 20, 23 ve 25 Ekim’de görüşeceğini, müzakereciler ile ekiplerinin ise hemen hemen her gün bir araya geleceğini ifade etti.

1446217114.jpg

“HER GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMA OLMAYACAK”

Liderler seviyesindeki yoğun süreçte, bugüne kadarki uygulamada yapıldığı gibi, her görüşme sonrası açıklama olmayacağını kaydeden Eide, sürecin, varılan anlaşmaların ve devam eden anlaşmazlıkların sürecin sonunda değerlendirileceği bir toplantının bölümleri gibi ilerleyeceğini kaydetti.

Eide, tüm vatandaşların çıkarına olacak bir çözüme ulaşmak adına Liderlerin, kendi toplumlarının çıkarına müzakere ederken, diğer toplumun endişelerini de dikkate alarak müzakere yürüttüğüne vurguyaptıklarını belirtti.

Espen Barth Eide, liderlerin müzakere başlıklarının birbirleri ile bağlantılı olduğunu kabul ettiğini ve liderlerin tüm vatandaşlarının birlikte varolabileceği ve yaşayabileceği birleşik bir Kıbrıs yaratma yönünde çalışma konusunda anlaştığını da belirtti.

1446217124.jpg

GÖKKUŞAĞI SÜRPRİZİ

Bu arada, açıklama sırasında oluşan gökkuşağı sürprizi, basın yanında liderlerin de ilgisini çekti.  Gökkuşağının muhteşem görüntüsüne işaret ederek kısa bir sohbet yapan liderler ile Eide’nin bu anı fotoğraf karelerine yansıdı…

1446217135.jpg