Akıncı ve Anastasiadis İsviçre’nin Davos kasabasında bu yıl 46'ncısı düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) ikinci günüde WEF Başkanı Klaus Schwab moderatörlüğünde "Kıbrıs'ı Birleştirmek" başlıklı özel oturumda bir araya geldi.

Toplantıda Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yanında Anastasiadis de konuştu.

Rum lider Nikos Anastasiadis konuşmasında, “Avrupa derin bir krizden geçerken ve Kıbrıs’ın bulunduğu yakın bölgede trajik olaylar yaşanırken, ben ve Mustafa birlikte ülkemizi birleştirmek için çalışıyoruz” dedi.

Geçen yılın mayıs ayından bu yana her iki tarafın da yoğun şekilde görüştüğünü anlatan Anastasiadis, “Ülkemizi bölünmüş bir adadan ortak bir vatana dönüştürmek, birlikte yaşayabilmeyi sağlayabilecek, barışçıl bir işbirliğini oluşturacak bir anlaşmaya ulaşmaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Kıbrıs müzakerelerinin olumlu bir havada ilerlediğine işaret eden Anastasiadis, “Kıbrıs probleminin tüm fasıllarını kapsayan görüşmeler, bazı önemli ve temel konularda farklıların devam etmesine rağmen birçok konuda birlikte hareket edilerek ortak bir anlayışla sonuçlandı" dedi.

Anastasiadis, Ada'daki sorunların çözümüne ilişkin görüşmelerin “adayı saran umut iklimi” çerçevesinde çözülmesi yolunda birlikte çalışmaya devam edeceklerini vurguladı, her iki toplumun hassasiyetinin dikkate alınacağını söyledi.

Avrupa Birliği’nin bugüne ilişkin birçok sorunun cevabını da içerisinde barındırdığını kaydeden Anastasiadis, “Kıbrıs’ın AB üyesi olduğunu ve olmaya devam edeceğini unutmayalım. Bu yüzden müzakere masasında tüm konulara AB prizması açısından yaklaşmalıyız” diye konuştu.

Birleşmiş bir Kıbrıs’ın AB karar alma sürecine yapıcı bir şekilde yer alma imkanını sağlayacağını vurgulayan Anastasiadis, “Bölgede hidrokabron kaynaklarının keşfedilmesi, işbirliği konusunda yeni fırsatlar ve sinerji yarattı. İnanıyoruz ki herhangi bir istisna olmaksızın bölgede enerji işbirliklerinin olması Doğu Akdeniz’i istikrar, güvenlik ve barış bölgesine dönüştürebilir. Aynı zamanda bu durum, AB için enerji güvenliğinin sağlanmasında nihai bir unsur haline gelebilir” dedi.

Ada'da ortak fırsatları vurgulayan Anastasiadis, “Enerji kaynaklarının ihtilaf kaynağı olmasına izin vermemeliyiz. Bunun yerine barış, istikrar ve bölgesel entegrasyon için katalizör olmasını sağlamalıyız” ifadesini kullandı.