Gazimağusa Serbest Liman Bölgesi’nde Port İsbi ambarlarından yükleme yaparak çıkışa hazırlanan geminin “silah yüklemesi yapıldığı” ihbarı üzerine durdurulmasının ardından başlatılan soruşturmada 645  silahın 318’inin KKTC’ye ithali yasak olan muhtelif markalarda pompalı silahlar olduğu belirtildi. İthali yasak silahların depoya indirilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerektiği belirtilirken, silahlarla ilgili Port İsbi'nin KKTC Direktörü Filiz Gencer, Erhun Gümrükleme Direktörü  Erdoğan Erhun ve silahların sahibi Ali Küçük gözaltına alındı. Haklarında soruşturma başlatılan üç zanlı dün Gazimağusa’da mahkemeye çıkarılıp teminata bağlanırken, ithali yasak silahların limana indirilmeden hatta ülkeye doğru yola çıkmadan önce izin alınması gerekiyordu. Silahlar izinsiz bir şekilde ülke topraklarına sokulduğu gibi izinsiz bir şekilde çıkarılıyordu. Yasal prosedürlerin yerine getirilmeden işlem yapılması soru işaretlerine neden olurken, Star Kıbrıs’a açıklama yapan Maliye eski Bakanı Ersin Tatar, bölgenin kaçakçılığı zemin hazırladığını, denetimin yeterince yapılamadığını söyledi. Tatar, “bölge yeterince denetlenmiyor ve korunmuyor. Kaçakçılık, vergi kaçırma ve tehlikeli işler yapılıyor” dedi. 

SORUMLULAR MAHKEMEYE ÇIKARILDI 

Gazimağusa Serbest Liman Bölgesi’nde Port İsbi ambarlarından yükleme yaparak çıkışa hazırlanırken ele geçirilen 645  silah ile ilgili soruşturmada Port İsbi'nin KKTC Direktörü Filiz Gencer, Erhun Gümrükleme Direktörü  Erdoğan Erhun ve silahların sahibi Ali Küçük gözaltına alındı. Zanlılar ülkeye ithali yasak silahları soktukları gerekçesi ile dün yargılanacakları davalardan teminata bağlanmak üzere Gazimağusa’da mahkemeye çıkarıldı. Mahkemeye çıkarılan zanlılar Erdoğan Erhun, Ali Küçük ve Port İsbi'nin KKTC Direktörü Filiz Gencer teminata bağlandı. Mahkeme, Ali Küçük’ün 10 bin TL, diğer zanlılar Gencer ve Erhun’un 5’er bin TL nakit teminat yatırmasına, ayrıca tüm zanlılar için birer kefilin 100 bin TL kefalet senedi imzalamasına ve tüm zanlıların yurt dışına çıkışlarının yasaklanmasına emir verdi. Zanlılardan Ali Küçük teminat şartlarını yerine getiremeyip cezaevine gönderilirken, diğer iki zanlı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 

İZİNSİZ GİRDİ, İZİNSİZ ÇIKIYORDU 

Zanlılar teminata bağlanırken polisin olayla ilgili soruşturmasının devam ettiği öğrenildi. 21 Temmuz’da Mersin Limanı’ndan Gazimağusa Serbest Limanı’na Güzelyurt gemisiyle ve Harun Erhun Kargo isimli şirket  tarafından getirilen silahlar,  önce Port İsbi Ltd ambarına konteynır ile konuldu, oradan da başka bir konteynıra aktarıldı. Bu işlemler Bakanlar Kurulu izni olmadan yapıldı. Oysaki ithali yasak silahlar limana indirilmeden hatta ülkeye doğru yola çıkmadan önce izin alınması gerekiyordu. Silahlar izinsiz bir şekilde ülke topraklarına sokulduğu gibi izinsiz bir şekilde çıkarılıyordu. 

SİLAHLAR TUNUS’A GİDİYORDU 

Gazimağusa Serbest Liman’da polis tarafından el konulan ve Tunus’a götürülecekleri öğrenilen 645  silahın 318’i KKTC’ye ithali yasak olan muhtelif markalarda pompalı silahlar, 327’sinin ise ithali yasak olmayan tek ve çift kırma av tüfekleri olduğu belirtilirken, evraklar üzerinde de yanlışlıklar olduğu öne sürüldü. Silahlarla ilgili hazırlanan evrakların tümünün ithali yasak olmayan tek ve çift kırma av tüfekleri olarak hazırlandığı iddia edilirken, polisin evraklar üzerindeki incelemesini sürdürdüğü belirtildi. 

TATAR, “BÖLGE KAÇAKÇILIĞA ZEMİN HAZIRLIYOR” 

Ülkeye ithali yasak silahların Bakanlar Kurulu kararı olmadan ithal edilmesi ile ilgili açıklama yapan Maliye eski Bakanı Ersin Tatar, bölgenin kaçakçılığı zemin hazırladığını, denetimin yeterince yapılamadığını söyledi. Bölgedeki kötü niyetli kişilerin de kaçakçılık organizasyonuna alet olduğunu açıklayan Tatar, hükümetin bu konuda etkin adımlar atması gerektiğini, bakanlığı döneminde bu konuyla ilgili çalışmalar yaptığını söyledi. Denetimin sağlanamamasının nedenini alt yapı yetersizliği olduğunu dile getiren Tatar, bölgedeki ambarları kontrol etmenin zor olduğunu kaydetti. Bölgedeki kaçakçılığın büyük bir rant oluşturduğunu belirten Tatar, özellikle sigara kaçakçılığının sıklıkla yapıldığını, bununla ilgili birçok örneğe şahit olduklarını açıkladı.  

TEHLİKELİ İŞLER YAPILIYOR 

Tatar, kaçakçılık yapanların vergi vermeden çeşitli ülkelere soktukları mallardan milyonlarca dolar kar elde ettiklerini ifade etti. Tatar, “Orası serbest bölgedir. Kıbrıs’a ne getiriliyor ne götürülüyor, bunu tartışmamız gerekmektedir. Limana giren mallar işlenmiyor, katma değer yaratmıyor veya istihdam sağlamıyor.10 kuruşluk mal geliyor,10 kuruşluk mal gidiyor. Hâlbuki orada üretim olması gerekiyordu. Fabrikalar kurulacak, üretim yapılacak ve Ortadoğu bölgelerinde ihracat yapılacaktı. Şimdi sadece depoculuk yapılıyor. Soruyorum depoculuktan bu ülke ne kazanıyor. Ayrıca bölge yeterince korunmuyor. Kaçakçılık, vergi kaçırma ve tehlikeli işler yapılıyor” dedi.