Limasol'da 1974'te şehit düşen ve bugüne dek mezar taşları olmayan şehitlerin mezarlarının düzenlenmesi ve mezar taşlarının yaptırılması nedeniyle tören düzenlendi.

Leymosun Kültür Vakfı'nın, sponsor ve gönüllülerin desteğiyle yaptırdığı düzenleme, çok yoğun katılımlı bir törene sahne oldu, yüzlerce Limasollu Kıbrıslı Türk duygulu anlar yaşadı.

Törene katılacaklar için vakıf organizasyonuyla ilçelerden 7 otobüs ve 2 minibüs kaldırıldı. Yüzlerce kişi Limasol'a varışlarında Arnavut Camii avlusundaki mezarlara çiçekler koyarak dualar okudu. Birçok kişinin yakınlarının mezarı başında gözyaşlarına boğulduğu gözlemlendi.

Törene katılanlar 1974'ten beri kimsenin ilgilenmediği mezar taşlarının vakıf tarafından yaptırılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

1460900878.jpg

RASIMOĞLU

Saygı duruşuyla başlayan törende konuşan Leymosun Kültür Vakfı Başkanı Yücem Rasımoğlu, iki yıldır üzerinde çalıştıkları Limasol Şehitleri Mezar Taşları Yenileme ve Çevre Düzenleme Projesi'nin taçlandırıldığı bir gün yaşadıklarını söyledi.

Bu projenin şehit ailelerinin acılarına ortak olmak ve acılarını bir nebze de olsa azaltmak için gerçekleştirildiğini ifade eden Rasımoğlu, "Projemiz hem toplumlar arası olaylarda canlarını veren şehitlerimize saygı, hem de savaşlar ve acılar bir daha yaşanmasın diye gösterilen duyarlılığın sonucudur. Umarım bu duyarlılık başka kişi ve kurumlara örnek olur" dedi.

Rasımoğlu, 1964'te şehit düşen 14 kişinin sağlam olan mezar taşlarının temizlik ve rotuşlarının yapıldığını; 1974'te şehit düşen 27 kişiden 4'ünün mezar taşlarının kapılar açıldıktan sonra ailelerince yaptırıldığını; geri kalan 23 şehidin ise mezar taşların olmadığını anlattı. Rasımoğlu, vakfın, Dr. Ayten Berkalp'in hastane gömü listesinden ve 23 şehidin ailelerinden aldıkları vekaletle yola çıktıklarını, o dönemin fotoğraf ve tanıklarıyla şehitlerin yerlerinin tespit edildiğini ifade etti.

Güzelyurt'ta üretilen mezar taşlarının tırla Limasol'a taşınıp monte edildiğini belirten Vakıf Başkanı Yücem Rasımoğlu, projede çalışan ve sponsor olan Kıbrıs Vakıflar İdaresi'ne, Limasol Türk Kooperatif Bankası'na, Limasol Belediyesi'ne ve Londra'daki Limasollular Derneği'ne teşekkür etti.

1460900871.jpg

HRİSTU

Limasol Belediye Başkanı Andreas Hristu da teşekkür plaketini alırken yaptığı konuşmada, avlusunda bulundukları mezarlığın önemine işaret ederek geçmişin karanlık günlerinin bir daha yaşanmamasını diledi.

Hristu, Kıbrıs'ta başka kurbanlar verilmemesi dileğini de ifade ederek, Leymosun Kültür Vakfı'nın talebiyle mezar düzenlemelerinde yer almaktan memnuniyet duyduklarını, Kıbrıslı Türk ve Rum işçilerin bu projede birlikte çalıştığını söyledi.

Kıbrıs'ta bir daha savaş yaşanmamasını, yakınlaşmanın ve barışın olmasını dileyen Andreas Hristu, buna katkıda bulunmaya çalıştıklarını ifade etti. Hristu, başka projeleri hayata geçirme isteğini de dile getirdi.

Törene katılan Limasollulara teşekkür de eden Hristu, konuşmasını sağlık, huzur ve Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi dileğiyle tamamladı.

Törende daha sonra şehitlerin ruhu için hoca tarafından mevlit okundu.

1460900978.jpg

BARIŞ DİLEĞİYLE ZEYTİN FİDANI

Şirin Zaferyıldızı'nın şiir okumasının ardından  tören, Limasol Belediye Başkanı Andreas Hristu ile Vakıf Başkanı Rasımoğlu'nun birlikte "Kıbrıs'ta bir daha acılar yaşanmasın" dileğiyle barışı simgeleyen zeytin fidanı dikmesi ve basına el ele poz vermesiyle tamamlandı.

1460900919.jpg

1460900927.jpg

1460900953.jpg

1460900850.jpg

1460900864.jpg