Pelin Yükselay

Göçeri, Pınarbaşı ve Şirinevler bölgesi hayvan üreticileri, fazlalık olduğu gerekçesi ile sütlerin iki gündür kendilerine geri gönderilmesinden dolayı Tarım Bakanlığı önünde eylem yaptı. Öfkeli üreticiler, yüzlerce litre sütü bakanlık binası önüne boşalttı.

Hüseyin Hacımusa isimli üretici, her yıl aynı zaman ‘süt fazlası olduğu’ gerekçesi ile sorun yaşadıklarını belirterek, sütlerin kendilerine geri gönderildiğini ve kendilerinin de sütleri derelere dökmek zorunda kaldıklarını belirtti.

“Reform paketini henüz anlayamadık…”

Hacımusa şunları kaydetti, “Bu sadece bugün yaşadığımız bir problem değil. Aslında biz bu problemleri her gün yaşıyoruz. Küçükbaş hayvan sütlerinin Şubat, Mart ve Nisan aylarında çoğalmasıyla birlikte, bu sütleri kooperatif ve Süt Ürünleri Kurumu almıyor. Sütlerimiz geri çevriliyor. Bir reform paketi çıkarttılar, biz daha bu paketin ne olduğunu anlayamadık. Siz de duydunuz biliyorsunuz, bir de hellim tescili meselesi var. Hellimin tescilinde küçükbaş hayvan sütünün kullanılması gerekirken, bugün büyükbaş sütü daha makul geldiği için imalatçılara, daha çok tercih ediyorlar. 

“Sütleri derelere döküyoruz…”

Tüm bunların sonucunda küçükbaş hayvanlardan elde ettiğimiz süt, elimizde kalıyor. Bugün fincan fincan, büyük emek ve alın teri ile toplanan sütler, maalesef derelere dökülmektedir. Bizler bu sorunun çözümlenmesini istiyoruz. Şunu da söylemeliyim, bence bu beceriksiz yöneticiler bu sorunu çözemeyecekler. Geçen yılın zahire paralarını bile henüz alamadık.  Ne desteği ödüyorlar, ne de zahire paralarını. Sütün fiyatını da belirlemiyorlar, alımını da yapmıyorlar. Nasıl devlettirler, nasıl yetkilidirler anlayamıyorum. Buraya geldik bekliyoruz, karşımızda muhatap da bulamıyoruz. Bu kadar saat oldu kimse bizle görüşmek için bina dışına adımını bile atmadı. Derdimizi kime anlatacağız, kimden çözüm talep edeceğiz, bilemiyorum.”

“Sütler sabah gidiyor, öğlen geri geliyor…”  

Bir diğer üretici Mehmet Salih Eligün da karşılarında sorunlarını anlatacak ve çözüm talep edecek muhatap bulamamaktan yakındı.

Eligün, sütlerinin iki gündür toplandığını ve ardından tekrar geri gönderildiğini belirterek, “dün sütlerimizin tekrardan geri gönderilmesi ile birlikte, Hayvan Üreticileri Birliği ile birlikte Tarım Bakanlığını arayarak görüştük. Bunun üzerine bu sabah tekrar arandık ve sütlerinizi gönderin yanıtını aldık. Sütler gitti ama bugün tekrardan geri geldi” ifadelerini kullandı. 

Sorunlarına çözüm aradıklarını belirten Eligün, karşılarında muhatap bulamadıklarını, kimsenin kendileri ile görüşmediğini belirtti. Tarım Bakanlığı başta olmak üzere üyeleri oldukları Hayvancılar Birliği Başkanının da kendileri ile muhatap olmadıklarını kaydeden Eligün, ‘kimse yok’ dedi. Eligün, sorunlarına bir an önce çare bulunmasını talep etti.