Zorkun TAŞER

Tatil için İsviçre’den, Kıbrıs’a gelen ve Lapta bölgesinde yolu karşıdan karşıya geçerken 24 yaşındaki sürücünün çarpması sonucu hayatını kaybeden Lon Constantine Ressu (64) gerekli işlemlerin tamamlanamaması nedeniyle günlerdir hastane morgunda tutuluyor. 

Kötü haber sonrasında adaya gelen eşi Sandra Ressu ve oğlu Mihai Ressu, hastane ve polis raporlarının tamamlanması sonrasında cenazeyi İsviçre’ye taşıyacaklarını söyledi.

Babasının trafiğe kurban gitmesi sonrasında yıkıldıklarını söyleyen oğlu Mihai “ülkeniz, dış ülkelerde ölümlü trafik kazalarıyla anılıyor ve bu durum iyi bir imaj yaratmıyor” dedi. 

Diyalog’a konuşan Mihai “acımız çok büyük. Hala olanlara inanmış değiliz. Ama bu trafik canavarı ülkeniz insanları için de büyük tehlike” diyerek, 8 milyon nüfuslu İsviçre’de meydana gelen trafik kazalarında yılda 100 kişinin hayatını kaybettiğini, 300 bin nüfuslu KKTC’de ise 10 ayda 24 kişinin öldüğünü anımsattı. Mihai “bu rakam gerçekten ürkütücüdür. Yollarınızda yeterli aydınlatma yok, kaldırım yok, bariyer yok” dedi.

  
“Babama yolu geçtikten sonra çarptı”

Kendisi ve annesi Sandra Ressu ile birlikte Girne Polis Müdürlüğü’nden bilgi alıp, olayın yaşandığı noktaya giden Ressu, şunları söyledi:

“Bir defa babam çok dikkatli ve kuralları bilen, bunlara uyan bir insandır. Yolu karşıdan karşıya geçerken mutlaka gerekli kontrolleri yapardı. Bundan eminim. Zaten olay yerine gittiğimde babama çarptığı yeri gördüm. Araç, yolun sonuna geldikten sonra babama çarptı. Vuran kişinin günahını almak istemiyorum fakat babamında suçlu olduğunu düşünmüyorum.” 

Kazanın meydana geldiği noktada boş arazi içerisinde, babasına ait çantayı, ilaçları ve mendilini bulduğunu ifade eden Ressu, gözyaşlarına boğuldu.

Babasına çarpan kişinin süratli olduğunu iddia eden Ressu, “Eğer yavaş olsaydı babamın ilacı, çantası ve mendili çarptığı noktadan metrelerce ileriye savrulmazdı” dedi.

Torunun çizdiği kalp uğur getirmedi

Lon Constantine Ressu’in 40 yıllık eşi Sandra Ressu ise kocasının hayat dolu bir insan olduğunu söyledi.

Daha önce iki kez merhum eşinin Kıbrıs’a geldiğini ve buraya aşık bir kişi olduğunu söyleyen Sandra, şunları kaydetti:

“Üçüncüsünde Kıbrıs’a birlikte gelecektik. Önümüzdeki yıl maddi durumumuzu düzeltip, uzun bir tatile çıkacaktık. Birçok hayalimiz vardı birlikte. Ama olmadı. Oğlum Mihai’nin 8 yaşında bir kızı var. Eşime, Kıbrıs’a gelmezden önce bir kağıta çizdiği kalbi vermişti. Onu hep kalbinin üzerinde taşırdı uğur verir düşüncesiyle. Ama uğur getirmedi.” 

“Okulu bitirdikten sonra evlendik”

Kocasıyla 1970 yılında üniversite eğitimleri biter bitmez evlendiklerini, üstün zekalı olduğu kadar, çevresi tarafından da çok sevilen biri olduğunu söyleyen Sandra “Kocam aslen Romendi ve başarılı bir ressamdı. 1984 yılında Lozan’a taşındık. Çok rasyonel birisiydi. Romanya’da çok bilinen bir ailedendi ve herkesin sevdiği biriydi. Ona büyükbabasının adını vemişlerdi. Halen ölümüne inanmış değilim” dedi.

Ölüm raporumuz tanınmıyor

Oğul Mihai, babasının cenaze işlemlerinin tamamlanmasını beklediklerini, fakat işlemlerde aksaklıkları olduğunu belirterek, “KKTC’yi ülkemizde tanımıyorlar. Babamın hayat sigortası vardı. Ülkemiz Kıbrıs’ı tanımadığı için Kıbrıs’taki ölüm raporunu da tanımıyor. Yani babamın işlemleri için babamın polisin vereceği ölüm raporunu İsviçre’de tanımayacaklar. O yüzden babamı Güney Kıbrıs’tan İsviçre’ye götürmek zorudna kalacağız” ifadelerine yer verdi.

Cumartesi ülkelerine dönecek olan Ressu ailesi, şimdi adaletin yerini bulacağı kanısıyla mahkemenin kararını bekliyor.

Kaza nasıl olmuştu?

Kaza, Girne’ye bağlı Lapta’da 31 Ekim’de meydana geldi. Saat 20.30 sıralarında kalmakta olduğu otelden ayrılıp, yolun karşısına geçmek isteyen 64 yaşındaki Lon Constantine Ressu, Kaan Kaşoğlu yönetimindeki MJ 991 plakalı aracın çarpması sonucu ağır yaralandı.

   İlk önce Girne Akçiçek, daha sonra Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Servisi’nde tedavi altına alınan Lon Constantine Ressu, gece yarısı 00.10 sıralarında hayata gözlerini yummuştu.