Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’nda, Bakan Önder Sennaroğlu başkanlığında LSD hastalığı ile ilgli toplantı gerçekleştirilerek, hastalığın görüldüğü günden bu yana alınan tedbirler ile bundan sonraki süreçte izlenecek yol ele alındı. Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, bu çerçevede Bakanlık bürokratları ile Veteriner Dairesi, Hayvancılık Dairesi ve SÜTEK yetkilileri ile biraray geldi. Toplantıda hastalığın yayılmasının önlenmesi için hastalığın görüldüğü yedi sürünün tedbir amacıyla Pazartesi gününe kadar itlaf edilmesine karar verildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, sürüleri itlaf edilecek üreticilerin en kısa sürede tazmin edileceğinin de altı çizildi. Bunun yanında toplantıda alınan karar uyarınca hatalığın görüldüğü andan itibaren başlanan ilaçlama ve dezenfeksiyon işlemeleri bölgede artırılarak sürdürülecek.

HASTALIK 3 KM DIŞINA ÇIKMADI

Bakanlıktan yapılan açıklamada, söz konusu hastalığın 3 km’lik bir alan içerisinde görüldüğü ve dışına çıkmadığı, hastalık nedeniyle itlaf edilen toplam 28 hayvanın da bu bölge içerisindeki tplam 7 işletmede olduğu ifade edildi. Açıklamada, hastalığa müdahalenin çok kısa süre içerisinde yapılmış olmasının önemli bir avantaj olduğu kaydedildi.

AB UZMANLARI ADADA

Bakanlık açıklamasında, konu ile ilgili AB uzmanlarının da adaya gelerek incelemelerde bulunduğu belirtilerek, AB uzmanlarının söz konusu hastalık bu kadar kısa sürede müdahale edilmesinin, önemli bir başarı olduğu yönünde değerlendirmede bulunduğu ve alınan tedbirleri yerinde bulduğu ifade edildi.