Suna Erden

Türkiye’de sık görülen ancak Kuzey Kıbrıs’ta daha önce görülmeyen “Lumpy Skin Disease” (Sığırların Nödüler Ekzanteni Hastalığı) Karpaz bölgesindeki iki köyde görüldü.Hayvan sahiplerinin veterinere başvurması ile ortaya çıkan hastalık üzerine Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı ile Veteriner Dairesi önlemler aldı.Star Kıbrıs’a açıklama yapan Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, büyükbaş hayvanlarda görülen bu hastalığın insanlara bulaşmadığını söyledi. Naimoğulları, hastalığa bakımsız ahırların neden olduğunu, ayrıca kuraklıktan dolayı bu yıl yeterince beslenemeyen hayvanların ilk kez bu hastalığa yakalandığını açıkladı. 

BAKIMSIZ AHIRLAR NEDEN OLUYOR 

Hastalıklı hayvanın sütü veya etinin yenmesi durumunda dahi tehlike oluşturmayacağını kaydeden Naimoğulları, hastalığın küçükbaş hayvanlara da bulaşmadığını, sadece büyükbaş hayvanlar arasında bulaşıcı olduğunu belirtti. Bir çeşit deri hastalığı olan NödülerEkzanteni Hastalığının hayvanda yaralara neden olduğunu kaydeden Naimoğulları,hastalığın Sipahi ve Yeşilköy’deki iki ahırdagörüldüğünü, bölgenin üç kilometreye kadar karantina altına alındığını söyledi. 

BÖLGE KARANTİNADA 

Veteriner Dairesi’nin gerekli önlemleri aldığını kaydeden Naimoğulları, hastalığa ahırların bakımsızlığının, yaşanan kuraklıktan dolayı hayvanların yeterince beslenememesinin neden olduğunu vurguladı. Hastalığın bulaşması durumunda birçok hayvanın ölebileceğini kaydeden Naimoğulları, bunun zaten birçok sorunla boğuşan hayvancıya büyük bir darbe olacağını kaydetti. Naimoğulları, hastalığın en büyük belirtisinin hayvanın derisinde oluşan yaralar olduğunu belirterek, hayvan sahiplerinin belirtileri görür görmez yetkililerle temasa geçmesi gerektiğini söyledi. Naimoğulları, hastalığın görüldüğü bölgelerde gerekli çalışmalar ve incelemeler tamamlanana kadar, o bölgede hayvan alım satımının durdurulduğunu kaydetti.