LTB’den yapılan yazılı açıklamaya göre, uygulama çerçevesinde Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki yoğun kirlilik taşıyan işletmeler de artık atık sularını kanalizasyon sistemine vermeden Haspolat Arıtma Tesisleri’ne taşıyacak.

Açıklamada bu ücretlendirmedeki hedefin yüksek kirlilik değerleri olan sanayi atıklarının arıtılması ve sebep oldukları pis kokuyu önleyebilmek için Eski Arıtma Tesisi’nin bakım, idame ve işletme giderlerinin karşılanması olduğu vurgulandı.

1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren evsel atık suların arıtımı için hizmete başlayan Yeni Lefkoşa Atıksu Arıtma Tesisi’nin ardından, eski arıtma havuzlarının olduğu araziyi yeniden doğaya kazandırma niyeti olmasına rağmen, buraya gönderilen sanayi atıkları nedeniyle bu konuda herhangi bir gelişme kaydedilemediği belirtildi.

LEFKOŞA SANAYİ BÖLGESİ’NDEKİ İŞLETMELER DE ATIK SULARI HASPOLAT’A TAŞIYACAK

Kanalizasyon Tüzüğü gereği Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki işletmelerde çevre analizleri yapan LTB ekipleri kirlilik değerlerini uygun standartlara getirebilmek amacıyla  yoğun kirlilik taşıyan işletmelerden atık suları merkezi kanalizasyon sistemine vermek yerine Haspolat Arıtma Tesisi’ne taşımasını istiyor. Bu uygulama ile hem kanalizasyon borusu ve atıkları Haspolat’a taşıyan pompa istasyonu  korunacak hem de yeni tıkanmaların önüne geçilerek çevre kirliliği ve koku oluşumu önlenecek.

UYGULAMA 22 HAZİRAN’DA BAŞLIYOR

Açıklamada söz konusu durum nedeni ile özellikle bakım, idame ve işletme giderlerinin karşılanması adına 22 Haziran Pazartesi gününden itibaren atık sularını boşaltacak vidanjörlerden ücret alınacağı vurgulandı.

Ücretlendirme konusunda da bilgi verilen açıklamada kesimhane ve mezbaha işletmelerinden kaynaklanan atık sular için ton başına 10 TL, süt ve süt ürünleri işletmelerden kaynaklı ve evsel atıksu niteliği olmayan atık sular için ton başına 6.5 TL ve evsel atıksular için ton başına 2 TL fiyat uygulanacağı açıklanırken, bu ücretlendirmenin araçların tonajı esas alınarak yapılacağı belirtildi.