LTB CEBİMİZE EL ATTI: “Reklam Tüzüğü”nün hayata geçirilmesi ile LTB’yi “kendi çıkarı için esnafın cebine el uzatmak” ile suçlayan esnaf, belediyeyi ayrıca hem binlerce lira vergi alıp karşılığında hizmet vermemek hem de kararlarını kişiye özel uygulamak ile suçladı

TABELA SAYISI AZALDI: LTB Meclisi’nin reklam tüzüğünü hayata geçirmesi ile birlikte başkentte faaliyet gösteren birçok esnaf, vergisini ödeyemeyeceği reklam tabelalarını kaldırdı. Tüzük uygulamaya konmadan önce üç hatta dört reklam tabelası olan işyerlerinin birçoğunda reklam tabelası sayısını ikiye, bazı küçük ölçekli işyerlerinde ise bu sayı bire düşürüldü.

Duygu Alan

Lefkoşa Türk Belediyesi Meclisi’nin “Reklam Tüzüğünü” uygulamaya koyması başkentte bazı esnafın tepkisine neden oldu.

Havadis’e konuşan esnaf temsilcileri, zaten büyük bir mali sıkıntı yaşadıklarını belediyenin bu uygulaması ile sıkıntılarının katlanacağını söyledi.

Belediyeye yönelik sert eleştirilerde bulunan esnaf, “LTB yetkilileri bu uygulamanın amacının şehirdeki görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak olduğunu söylese de asıl amaç borç yükünü hafifletmektir. LTB yetkilileri, esnafın cebinden alacak, borçlarını ödeyecek” diye konuştu.

Esnaflar, LTB’nin 28 belediye içerisinde en pahalı belediye olduğunu öne sürdü.

Hizmetleri de eleştirildi

“Reklam Tüzüğü”nün hayata geçirilmesi ile LTB’yi “kendi çıkarı için esnafın cebine el uzatmak” ile suçlayan esnaf, belediyeyi ayrıca hem binlerce lira vergi alıp karşılığında hizmet vermemek hem de kararlarını kişiye özel uygulamak ile suçladı.

Bazı esnaf İSE,  “Lefkoşa Türk Belediyesi, sıkıştığı yerde elini rahatlıkla esnafın cebine atıyor, istediğini de öyle veya böyle alıyor. Karar alıyor, kararlarını işine geldiği gibi ve kişiye özel uygulamaya koyuyor. Ama halk hizmet istediğinde o istikrarlı belediye yönetimini karşısında bulamıyor” dedi.

“Haftada bir iki kez çöp toplamakla belediyecilik olmaz” diyen esnaflar, “LTB’de yetkililer biraz sokağa insin de şehrin halini görsün. Masa başında karar üretmekle değil bu işler” diye isyan etti.

Havadis’e konuşan esnaflar, “Bu halk nasıl vergilerini ödeyip kendi yükümlülüklerini yerine getiriyorsa belediye de hizmetini verecek, kendi hükümlülüklerini yerine getirecek. Sadece ver yiyeyim ile bu gemi yürümez” dedi.

Birçok esnaf tabela sayısını azalttı

LTB Meclisi’nin reklam tüzüğünü hayata geçirmesi ile birlikte başkentte faaliyet gösteren birçok esnaf, vergisini ödeyemeyeceği reklam tabelalarını kaldırdı.

Tüzük uygulamaya konmadan önce üç hatta dört reklam tabelası olan işyerlerinin birçoğunda reklam tabelası sayısını ikiye, bazı küçük ölçekli işyerlerinde ise bu sayı bire düşürüldü.
Bazı esnaflar, kaldırım ve yol kenarlarına koymuş olduğu reklam içerikli tabelalarını kaldırdı.
Şehirde afiş, flama ve olta bayrak reklam sayısı da gözle görülür derecede azaldı.

Esnaflar ne dedi? 

Işık Altun: Uygulamalar kişiye özel

“Geçmişte ilk tabela dışındaki reklam tabelalarının vergisini ödüyorduk. Şimdi ilki de dahil tüm reklam tabelalarına vergi ödeyeceğiz. Bu uygulamanın hayata geçirilmesi ile ben reklam tabelası sayısını bire düşürdüm. Çünkü kazancım daha fazlasının vergisini ödemeye yetmez. LTB’nin amacı yasayı uygulamaksa ben destek veririm. Yakın geçmişte de dolaplarımı işyerimin önünden kaldırdım ve bu işten 6 bin TL zarar ettim. Ama LTB uygulamalarını kişiye göre yapacaksa ben destek vermem aksine tepki veririm. Olan da budur. LTB’nin dolapların işyeri önünden kaldırılmasına yönelik kararı gibi bunun da kişilere özel bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Amaç ise gücünün yettiğinden vergi adı altında para alıp, kendi borcunu ödemektir.”

Sabah Ünlüaşık: Nefesi de para ile aldıracaklar

“Çok yakında bu şehirde nefes almak da para ile olacak, bunu anladım. Bir süre önce işyerleri önündeki dolapları kaldıran ama bunu her işyerinde uygulamayan belediye şimdi de reklam tabelalarının tümünden vergi alınması yönünde karar aldı. Zaten kazanmıyoruz, esnaf ne yapsın. LTB’nin üst üste mali uygulamaları esnafın belini büktü büktü, kimininkini kırdı da. Pankarta bile para isteniyor. Bir yandan meslek vergisi diğer yandan işyeri yenileme izni bir taraftan reklam tabelası vergisi derken tükettiler bizi. Ödeyemem. Dolayısıyla birçoğu gibi bende reklam tabelası sayısını bire düşüreceğim belki onu da kaldıracağım. İşimiz çok zor.”

Reşit Sarıçiçek: LTB de görevini yapsın

“Belediye Reklam Tüzüğünü devreye soktu reklam tabelalarından tümünden vergi istedi. Olur, yasa var haklıdır. Esnaf da ya ödeyecek ya ödeyebileceği kadarını asacak. Çağdaş belediyecilik de bunu gerektirir. Ama eğer esnaftan, halktan bir şey isteniyorsa ve halk da istenileni yapıp kendi üzerine düşen görevi yerine getiriyorsa belediye de kendi yükümlülüklerini yerine getirecek. İki yıldır LTB yetkililerine söylüyoruz. Kış aylarında işyerlerimizin önü göl oluyor bir altyapı çalışması yapılmadı ama vergi ödedik. Bir çift sarı çizgi çekilsin bu park sorunu giderilsin dedik, makine bozuk denildi yapılmadı biz yine vergi verdik. Vergilerimizin karşılığı hakkımız olan hizmeti de biz bekliyoruz.”

Mehmet Saymaz: LTB esnafa “kapat da git” diyor

“LTB’nin reklam tüzüğünü uygulamaya geçirdim tüm reklam tabelalarına para ödeyeceksiniz demesi bir nevi esnafa kapat işyerini de git demek oluyor. Esnaf, zaten ekonomik dar boğazda ve kazancı ancak karnını doyurmaya yetiyor. LTB hep istiyor, esnaf hep veriyor. Oeki neden LTB vermiyor. 15 yıldır ben aynı dükkanı işletiyorum. Yıllardır her yağmurda dükkanın önü sel oluyor bir altyapı yapılmadı. Birçok esnaf, brandalarla, camekanlarla koca kaldırımı tamamen işgal ediyor belediye sesini çıkarmıyor. Bu tüzükler, uygulamalar kişiye göre mi yapılıyor. Dolapları içeri koy ya da kaldır dediler yaptım. Şimdi reklam tabelası sayısını da bire düşüreceğim. Olmadı istediği gibi kapatıp gideceğim ama bakalım LTB kaç esnaf üzerinde kararını uygulayacak. Göreceğiz.”

Abdulkadir Aydemir: LTB borcunu esnafın cebinden alıp ödeyecek

“İşyerime ait bir adet reklam tabelası var bir de işyerimin camında yazı ile yazılmış reklam teşhiri var. Her ikisinden de vergi talep ediliyor. Daha yeni ikisi için toplamda 500 TL vergi ödedim. Mecbur ya birinden vazgeçeceğim ya da ikisinin de vergisini ödeyeceğim. Ama ben 500 TL’yi ancak 1 ayda kazanıyorum. Yani esnaf haftalarca çalışıp kazanacak, yemeden içmeden LTB’ye ödeyecek. LTB esnafın sırtından kendi borcunu ödeyecek. Bir yandan Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’na üyelik aidatı vereceğiz, bir yandan belediyeye meslek vergisi, tabela vergisi yok işyeri yenileme izni. Hep para. O zaman bir düzenleme daha yapılacak esnaf bir yere ödeyecek. Vuran vurana. Böyle olmaz. Bu şekilde işyeri kalmaz birçoğu batar yada mahkemelik olur düşüncesindeyim.”

Menteş Aziz: Osmanlı ve Venedik de böyle battı

“Venedik ve Osmanlı Devleti de fahiş vergi uygulamaları ile meşhurdu. İki devletin de sonu bu fahiş vergiler yüzünden oldu. İkisi de battı. LTB de bu vergiler ile batma yolunda ilerlemekte. Yasa var denildi, tüzük hayata geçirilecek denildi. Yaptılar. Tüm reklam tabelalarından, reklam teşhirlerinden ayrı ayrı metrekarelerine göre vergi istediler. Esnaf ne yapsın. İster kazansın, ister kazanmasın ne önemi var. Vergidir ödeyecek. Nasıl öderse ödesin orası da esnafın erdi. Ya ödeyecek, ya vergisini ödeyebileceği kadar reklam teşhiri yapacak ya da kapatacak dükkanı, gidecek.“

Fotoğraflar İlke Davulcu