Lefkoşa Türk Belediyesi 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Mimarlar Odası ile birlikte hem Mimarlar Odası’nın hazırladığı “Engelli Standartları Kitapçığı”nın tanıtımını yapmak hem de belediyenin engelliler ile ilgili planladığı çalışmaları kamuoyu ile paylaşmak amacıyla bugün (3 Aralık Çarşamba) saat 14:30’da bir basın toplantısı düzenledi. LTB Mehmet Vahip Toplantı Salonu’nda yer alan basın toplantısına LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge, LTB Asbaşkanı Akın Aktunç, LTB Engellemeyen Şehirler Komisyonu Koordinatörü Çelen Çağansoy ve komisyon üyeleri katıldı.

Harmancı: “Lefkoşa birçok açıdan engel olan bir şehir”

LTB Başkanı Mehmet Harmancı dünyada 3 Aralık kutlanırken Kuzey Kıbrıs’ta ise engelli örgütlerin sıkıntılarını dile getirdikleri gün olarak anıldığını söyleyerek LTB olarak göreve gelir gelmez Engellemeyen Şehirler Komisyonu kurarak çalışmaların yapılmasına başlanmasını sağladıklarını ifade etti.  Harmancı, “Lefkoşa birçok açıdan engel olan bir şehirdir.Geçmişte yapılan yanlış uygulamalar neticesinde şehirde fiziksel hareket sıkıntısı oluştu. Bu konularda sıkıntıları çözmek için çeşitli komisyonlarda çalışmalar devam ediyor. İlk olarak yayalara ait olan kaldırımlarda hareketi engelleyici sarı taşları kaldırıyoruz. Bu konuda bir de birim kurarak daha sistemli olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yapı denetimi konusunda olduğu gibi kamusal alanda engelli standartlarının uygulanması konusunda ısrarcı olacağız. Daha mobil hareket edebilen bir şehir arzuluyoruz. Gelecek yıl 3 Aralık’ta bu engellerin çoğunu aşmış bir şekilde sizlerin karşısında olmak istiyorum.” dedi.

Çağansoy: “İki engelli ulaşım aracını Şubat 2015’te hizmete koyacağız”

LTB Engellemeyen Şehirler Komisyonu Koordinatörü Çelen Çağansoy bugüne kadar komisyon olarak 10 toplantı yaparak 19 karar ürettiklerini söyleyerek 10 Eylül’de ise STÖ’leri çağırarak fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti.Hem farkındalık yaratmak hem de özel gereksinimli bireyler için neler yapılabileceğini anlatmak için bu toplantıyı yapmak istediklerinin altını çizen Çağansoy, biri belediyenin biri de Trading Limited. tarafından belediyeye hibe edilen olmak üzere iki engelli ulaşım aracını Şubat 2015’te hizmete koymaya gayret göstereceklerini belirtti.Oluşturulacak Engelli Birimi vasıtasıyla komisyonla iletişim içerisinde çalışmaları sürdüreceklerine vurgu yapan Çağansoy engelli vatandaşlara özel kartlar-logolar da vererek Lefkoşa’daki ulaşımı kullanan engelli sayısını da ortaya çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.Çağansoy uzun vadede ise bir engelli konuk evi projelerinin olduğunu da sözlerine ekledi.

Öge: “Engelli Standartları Kitapçığı şehirlerimiz için de bir ileri adım”

Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge katılımcılık ilkesi ile Odayı paydaş olarak tüm projelere dahil eden Başkan ve Meclis üyelerini teşekkür ederek başladığı konuşmasına 3 yıl önce başladıkları somut adımları anlatarak devam etti. Öge, “İlk olarak hastanede engelli tuvaleti yapılmasını sağladık.Vizelerde engelli standartlarını aramaya başladık.Ortopedik Özürlüler Derneği tarafından basımı yapılacak Engelli Standartları Kitapçığı da hazırdır. Girne Belediyesi de bu standartları uygulayacak. Engelsiz Lefkoşa’ya ulaşılması bağlamında bu kitap önemli bir ileri adım.LTB’nin bu kitabı sahiplenerek ileriye götürmesi beni çok mutlu etti.Bizleri de bu toplantıya davet ettiğiniz için teşekkürler.” dedi.

Olguner : “ Bu eser 7 kişinin 2 yıl boyunca yaptığı özverili çalışmanın sonucu”

LTB Meclis üyesi ve Engelli Standartları Kitapçığı’nı hazırlayan mimarlardan Onur Olguner ise  engelli bir üyelerinin Girne’de bir restoranda engelli olmasından dolayı yemek yeme hakkını kullanamamasından dolayı şikayetini dile getirmesi üzerine başladıkları kitapçık çalışması ile bu konuda ülkede önemli bir eksikliği doldurduklarını belirtti. Mimarlar Odası olarak bu vizyona inandıklarını ve 2 yıl boyunca çalışarak bu kitapçığı ülkeye kazandırdıklarını dile getirdi. Onur Olguner,Tunç Adanır,Simge Eğitmen,Safiye Özaltıner,Fatmagül Öge,Mustafa Y. Hançerli ve Nadire Erçin’den oluşan kadronun eseri olan bu kitapçığın yakında satışa sunulacağını ve gelirinin de engelli derneklerine bağışlanacağını vurgulayan Olguner bu kitapçık ile başlayan süreci daha da ileriye götüreceklerini de sözlerine ekledi.