Fehime Alasya

1950'li yıllardan günümüze yaşatılan Sönmez Spor Kulübü sevdalılarının mekanı olan Sönmezliler Ocağı'nın Lefkoşa Türk Belediyesi ile başı dertte.

LTB yönetiminin, belediyeye ait olan Kurtuluş meydanındaki Sönmezliler Ocağı lokal binasının kira ücretine zam yapmak istemesi, Sönmezliler Ocağı üyelerinin sert tepkisine yol açtı.

LTB’nin, kira ücreti olarak yıllardır belediyeye ayda 6 TL ödeyen Sönmezliler Ocağı lokalinden bundan böyle 200 TL istemesiyle başlayan tartışma, taraflar arasında gerginliğe neden oldu.

Kirayı fazla bulan ve her yıl artış olacağını iddia eden Sönmezliler Ocağı üyeleri, "Böyle kira istemeye hakları yoktur. Biz burasını bize tahsil etsinler beklerken, adeta bizden alıyorlar Lefkoşa Belediyesi bize büyük hakaret yapıyor." dedi. 

LTB Başkanı Mehmet Harmancı ise, Sönmezliler Ocağı yetkilileri ile son dönemde hiç yaşamak istemedikleri olaylar yaşadıklarını söyleyerek, “Konumları gereği saygılı yaklaşmaya çalışmamıza rağmen maalesef bunun istismar edildiğini görüyoruz. Belediye tarafından kiraladıkları ve yaklaşık 10 yıldır ayda sadece 6 TL ödedikleri Kurtuluş meydanında bulunan lokal binaları için takdir edilen yeni kira miktarı 200 TL'dir. Bir sonraki yıl için ise (2016) 240 TL'dir” dedi.

Harmancı, “Aylardır süren iyi niyetli yaklaşımlarımızın karşılığının Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde şantaj olarak dönmesi ve bunun çirkin bir kampanya halini alması vahim bir anlayış ürünüdür” diye konuştu.

Sönmezliler Ocağı üyeleri ne dedi?

Erden Esenyel (Başkan):

“Biz burayı kendimiz yaptık çok eziyet çektik, biz burasını bize tahsil etsinler beklerken alıyorlar, yeni belediye başkanı aleyhimize konuşuyor, mahkemelik olduk. Böyle kira istemeye hakları yoktur. LefkoşaBelediyesi bize büyük hakaret yapıyor. CTP ve TDP uzlaşıdan yana olmadı ama Başkan Mehmet Harmancı olumlu baktı, partililer bize hakaret bile etmeye kalkıştı. Bazı söylentilere göre bizi atıp başka örgütleri yerleştireceklermiş.”

Osman Özalp:

“Burası belediyenin kontrolüne verilmiş bir yer, yıkılmak üzere olan bir bina idi. Ocak olarak, binanın bize verilmesini talep ettik. Cemal Bulutoğulları döneminde bize verildi. Birçok restore yaptık, oda ilave ettik ve cüzi bir kira ile kullanıma başladık. Fakat yeni belediye seçimlerinden sonra gelenler, gelir elde etmek için bazı kiraları gözden geçirmeye başladı. Çevre dükkanlar ile anlaşmışlar. Biz derneği ve her şeyi kendimiz yaptık, bu yüzden kiranın düşük olmasını talep ettik. Birtakım önerileri oldu fakat yönetim tarafından kabul edilmedi. Gönül arzu eder ki geçmişte yaptıklarımız, buranın eski durumu ve şimdiki durumu gözden geçirilir ve uygun bir karar alınır. Birçok çalışma ve çabalamalarımız, katkımız oldu. Sosyal amaçlı bir dernek olarak bize buranın tahsil edilmesini arzu ediyorum. Kıbrıslı Türklerin varoluş mücadelesinde emeği geçen değerli insanlar dikkate alınır umarım. Bu konu mahkemede biter diye düşünüyorum. Ben her gün Gönyeli Yenikent'ten geliyorum. 1950'li yıllarından beridir birlikteyiz.

Mehmet Ali Aydınöz:

“Bize ‘bu yıl 200 ödeyin’ dediler ama kontrat 500 TL ve her yıl zamlanacakmış. Nasıl kabul edelim? Burası belediyenin kullanımına verildi, onlara da ait deil. Burası bizim kullanımımızda olmalı. Burası bina bile değildi, her şeyi biz yaptık, bu dernek yaptı. Zamanın devrinde çok para harcadık. 7 yıldır kullanımımızdadır. Her sabah ve akşam üzeri buradayız, buradan öyle kolay vazgeçmeyiz.” 

Hayrullah Diker:

“Belediye ile üç kez görüştük, hiç ılımlı değiller, aksine bizi bir yıl sonra buradan atabileceklerini söylerler. Biz de İçişleri Bakanlığı'na gittik, bakanlıktan gelip ‘sizi belediye ile buluşturacağız bu sorunu çözeceğiz’ dediler ama gelen giden olmadı. Biz çok ezgi çekmiş bir milletiz, her işimiz emek, ezgi, hep mücadelemiz oldu, burası için de çok uğraş verdik. Bu topluma hiç hizmeti olmayan kişilere tahsis edilen binalar var ama bize yok”

“Şiddetle tehdit edildik”

LTB Meclis Üyesi Özmen Birinci, bazı Sönmezler Ocağı üyelerinin gerek belediye başkanı Harmancı gerekse komisyon üyelerini hem siyasi şantaj hem de fiziksel şiddet tehditlerinde bulunduğunu söyledi

LTB Meclis Üyesi Özmen Birinci, Sönmezler Ocağı ile yaşanan kira tartışması üzerine açıklama yaptı.

Birinci, bazı Sönmezler Ocağı üyelerinin hem siyasi şantaj hem de fiziksel şiddet tehditlerinde bulunarak gerek belediye başkanı Harmancı gerekse komisyon üyelerini tehdit ettiklerini söyledi.

Özmen Birinci, “Fiziksel şiddet de içeren tehditleri başlı başına bir suçtur. Ve hiçbir koşul altında bu tehditlere boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Birinci’nin açıklaması şöyle:

“LTB belediyesi kira ihale komisyon üyeleri olarak görevi devraldığımız günden bu yana özveri ile çalışmaktayız. Aldığımız kararlar ve uygulamalarımızdan ötürü bazen eleştiri alıyoruz bazen ise takdir. Takdirler bizi mutlu etse de aldığımız eleştirileri de her zaman olgunlukla karşılayıp bunu daha iyisini yapabilmemiz için bir motivasyon sebebi saydık.

Ancak dün itibarı ile artık eleştiriden çıkıp şantaj ve sözlü sataşmalara dönüşen 6 TL’lik bir kirayı 200 TL’ye yükseltme meselesini en açık hali ile kamu oyunun bilgisine getirmek şart olmuş durumdadır.

Kurtuluş meydanı No :1’de kiracı konumunda olan Sönmezliler Ocağı derneği 10 yıla yakın bir süredir 6 TL karşılığı bu binayı kiralamaktadır.

Belediyenin mülklerinde bulunan bu şekildeki komik kiraları güncel koşullara taşıma kararlılığındaki komisyonumuz 2015 yılı için yeni kiranın 200 TL olması gerektiğinde hem fikir olmuş ve 2016 için ise 240 TL’lik bir kira öngörmüştür.

(Hemen yan komşusu olup daha küçük metre kare ye sahip restoranın genç işletmecileri yine belediyemize ait mülke ayda 1000 TL kira ödemektedir.)

Kendileri kira miktarının ne olacağına kendileri karar vermek istedikleri gibi( 50 TL ) yıllık artış miktarlarına da kendilerinin karar vereceklerini komisyon üyelerine belirtmişlerdir.

Hiçbir komisyon üyesinin bu önerilerini kabul etmemesinin ardından, pek muhtemel yıllardır alışmış oldukları yöntem olan "araya tanıdık koyma" yöntemini deneyip üzerimize baskı kurmaya çalışmışlardır.

Bu yöntem de meyve vermeyince şahısların kişiliklerini rencide edici sözlü sataşmalara başvurmuşlar ve en nihayetinde dün hem siyasi şantaj hem de fiziksel şiddet tehditlerinde bulunarak gerek belediye başkanımızı gerekse komisyon üyelerini tehdit etmişlerdir. Bilinmesini istediğim durum şudur ki, 
okulundan mezun olup iş kurmak isteyen bu kadar çok gencimiz varken belediyenin mülklerini böylesi komik rakamlara kiralamak doğru değildir. 

150 aktif üyesi olan bir derneğin ayda 200 TL kira ödeyemeyecek durumda olması mantık sınırları içerisinde değildir. 

Bizleri yaklaşmakta olan seçimleri öne sürerek baskı altına almaya çalışmaları ahlaki sınırları aşmıştır.

Ve son olarak fiziksel şiddet de içeren tehditleri başlı başına bir suçtur. Ve hiçbir koşul altında bu tehditlere boyun eğmeyeceğiz”