Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) şehrin altyapısı adına yaptığı çalışmalar devam ederken, bu işleyişin en önemli adımları kanalizasyon alanında atılacak. Geride kalan yılda olduğu gibi, 2015 yılında da yatırımlara devam edilecek kanalizasyon projeleri ile ilgili LTB Kanalizasyon Şube Amiri Faik Özkaynak önemli bilgiler verirken, vatandaşların merak ettiği konularda da açıklamalarda bulundu.

Taşkınköy’deki 2 etap birden 2015’de tamamlanacak

Faik Özkaynak, Taşkınköy Sanayi Hattı Birinci Etap Projesi’nin 2015 yılında tamamlanacağını söylerken, projenin büyük bölümünün 2014 yılında bitirildiğini, bu süreçte Taşkınköy Sanayi Hattı 2. Etap Yenileme Projesi ihalesine çıkıldığını ve projenin inşaasına başlandığını belirtti. Özkaynak, söz konusu projenin 2015 yılının ilk aylarında tamamlanmasının hedeflendiğini kaydetti.

Sanayi Bölgesi’nde yeni bir taşıyıcı hat ile sıkıntı azaltılacak

Taşkınköy Sanayi Hattı Projesi ile Yakın Doğu Üniversitesi’nden ve Sanayi Bölgesi’nden gelen atık suların yeni bir taşıyıcı hatla Taşkınköy Pompa İstasyonu’na ulaştırılmasının hedeflendiğini önemle vurgulayan Özkaynak, bununla birlikte proje ile Şehit Kemal Ünal Caddesi üzerinde yoğun yağış dönemlerde yaşanan kanalizasyon atık suları ile yağmur sularının taşmasının önüne geçilmesinin amaçlandığını söyledi. Sanayi Bölgesi’ndeki sistemden dolayı zaman zaman taşmalar yaşandığına da vurgu yapan Özkaynak, yeni hattın faaliyete girmesi ile birlikte bu taşkınların da önüne geçileceğini belirtti.

Kızılay bölgesine müjde verildi

Kızılay 1. Etap Projesi ile ilgili olarak da bilgiler veren Özkaynak, söz konusu proje için 2014 yılı içerisinde ihaleye çıkıldığını ve şu anda projenin devam etmekte olduğunu söyledi. Haydar Aliyev Caddesi üzerinde tamamlanması gereken yaklaşık 500 metrelik bir kanalizasyon alt yapısı olduğunu belirten Özkaynak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kızılay 1. Etap Projesi’nin tamamlanması ile birlikte Haydar Aliyev Caddesi’nin tümü kanalizasyona bağlanmış olacak. Böylelikle Haydar Aliyev Caddesi’nin Bolu Sokak’la kesiştiği yerden Şehit Mustafa Ahmet Ruso Caddesi’ne kadar olan kısımda kanalizasyon hattı döşenmiş olacak.Bu kısmın tamamlanması ile birlikte Haydar Aliyev Caddesi üzerinde bulunan Gençlik Merkezi’nden itibaren tüm kanalizasyon şebekesi aktif hale gelecek. Bu projenin de 2015 yılı içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir”

SOS Çocuk Köyü ve civarı da 2015’te bağlanıyor

LTB Kanalizasyon Şube Sorumlusu Özkaynak, SOS Çocuk Köyü ile Şehit Mustafa Ahmet Ruso Caddesi arasında kalan yerleşim bölgelerinin kanalizasyon alt yapısının tamamlanması için 2014 yılında ihaleye çıkıldığını ve söz konusu çalışmaların 2015 yılında sonlanacağını söyledi.

Hamitköy Kanalizasyon altyapısı için ihaleye çıkılacak

2015 yılında ihaleye çıkılacak projelerle ile ilgili olarak da bilgiler veren Özkaynak,

Ecvet Yusuf Caddesi üzerindeki eksik kanalizasyon hatlarının yapılması ve bölgedeki basınçlı hattın değiştirilmesi ile ilgili olarak proje hazırladıklarını söyledi. Özkaynak, Taşkınköy ve Kermiya Pompa İstasyonlarının pompalarının yenilenmesi, bunun yanı sıra TC Yardım Heyeti Kaynakları ve belediye bütçesinden sağlanacak finansman ile Hamitköy Kanalizasyon altyapısı için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacağını belirtti.Özkaynak, Lefkoşa’nın geriye kalan bölgelerinin kanalizasyona bağlanması için finans arayışı içinde olduklarını da önemle vurguladı.

Arıtma tesisinden çıkacak su için proje çalışması başladı

Haspolat Atık Su Arıtma Tesisi’nin 2013 yılının temmuz ayından itibaren faaliyette olduğunun altını çizen Özkaynak, tesisin atık su arıtım işlemine devam etmekte olduğunu söyledi. Buradan arıtılacak suyun tekrar kullanımı için bir proje ve ihale dosyası hazırlanması çalışmalarına başlandığını belirten Özkaynak, söz konusu çalışmaların yaz aylarına doğru tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi. Özkaynak Avrupa Birliği finansman kaynakları ile gerçekleştirilecek yeni kanalizasyon taşıyıcı hattı ile Lefkoşa’nın kuzeyindeki kanalizasyon alt yapısının yeni ana taşıyıcı şebekeye bağlanacağını belirtti.  

Alınan kombi aracı ile şebekenin bakımı sağlanıyor

Özkaynak, 2014 yılı içerisinde kanalizasyon şebekesinin bakımı için gerekli olan kombi aracının alımının da gerçekleştiğini belirterek, bu aracın alımı ile mevcut şebekenin bakım ve idamesininin yapılmasında önemli aşamalar kat edildiğini ve gelecektede bunun süreceğini söyledi.

Lefkoşa’nın %60’ı kanalizasyona bağlı

LTB sınırları dahilindeki toplam bina adedinin yaklaşık olarak 18 bin 150 olduğunu, bu binalardaki toplam hane sayısının ise yaklaşık olarak 38 bin 085 olduğuna vurgu yapan Özkaynak, Lefkoşa’nın yaklaşık olarak %60’nın kanalizasyona bağlı olduğunu sözlerine ekledi.