Suna ERDEN 

Sokak aydınlatması hizmetlerinin ve aydınlatma ücretlerinin Belediye Yasası gereğince belediyeye ait olduğunu savunan Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB), bu konuyu yargıya taşıyarak Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na (Kıb-Tek) dün itibari ile dava açtı. LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Belediye Meclis Üyeleri ve avukatları Boysan Boyra ile Sonuç Koyuncu dün Lefkoşa Mahkemelerine gelerek dava dosyasını kaza mahkemesine sundu. Star Kıbrıs’a konuyla ilgili açıklama yapan LTB Başkanı Mehmet Harmancı, şehir aydınlatması ile ilgili yetkilerin belediyede olması gerektiğini, Bakanlar Kurulu kararı ile Kıb-Tek’e verilen hakların geri iadesini talep ettiklerini, bakanlar kurulu kararının yetki aşımına girdiğini söyledi. 

BOYRA, “KANUNSUZ BİR DURUM” 

LTB avukatı Boysan Boyra ise şehirlerde, belediye sınırları içerisinde aydınlatma ve aydınlatma vergisini alma yetkisinin Belediyeler Yasası ile belediyelere verildiğini ifade etti. Boyra, Bakanlar Kurulu’nun 2013 yılında kanun hükmünde bir kararname yaparak aydınlatmanın Kıb-Tek tarafından yapılması ve aydınlatma vergilerin Kıb-Tek tarafından toplanmasını öngördüğünü kaydetti. Boyra, çıkarılan bu kanun hükmündeki kararnamenin Anayasanın 112’inci maddesine göre resmi gazetede yayınlandığı aynı gün gerekçesi ile birlikte meclise sunulması, ivedilikle görüşülüp 90 gün içerisinde karara bağlanması gerektiğini ancak hükümet bu kararnameyi yaptıktan sonra Anayasanın 112’inci maddesini uygulamadığını ve kararnamenin yasa haline gelemediğini söyledi. Kararnamenin yasallaşmamasından dolayı tek yürürlükteki yasanın belediyeler yasası olmaya devam ettiğini kaydeden Boyra, Kıb-Tek 13 Ağustos 2013 tarihinden itibaren aydınlatma vergilerini toplamaya devam ettiğini ve belediyeler yasasını ihlal ettiğini vurguladı. 

LAMBALARI KIRIP YERİNE KÖTÜLERİNİ TAKIYORLAR 

Konuyu yargıya taşıdıklarını, davada aydınlatma ve aydınlatma vergilerini toplanmasını belediyeye iade edilmesini ve Kıb-Tek’in 2013 yılından veridir, ‘kanunsuz olarak’ halktan aldığı milyonlarca liralık harçları geri talep edeceklerini kaydeden Boyra, ayrıca son günlerde Kıb-Tek’in belediyeden izin almadan aydınlatma armatürlerini değiştirdiğini ifade etti. Lambaların kırılarak aydınlatma direklerinden söküldüğünü ve yerine cılız ışıklar yayan armatürler takıldığını kaydeden Boyra, bu ve diğer işlemlerin dava sonuçlanıncaya kadar durdurulması içim ara emri de talep ettiklerini ifade etti.