Rahme Çiftçioğlu

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Belediye Meclisi Türkiye’den gelen suyun LTB tarafından alınıp yine LTB tarafından dağıtımının yapılmasına ilişkin geçiş dönemi kararı dün akşam yeniden değerlendirdi ve kabul kararı verdi.

21 belediye meclisi üyesinden 16’sı “evet”, “5”i hayır oyu kullandı. Yurt dışında olan bir meclis üyesi oylamaya katılamadı. Buna göre, LTB Belediye Meclisi, LTB Başkanı Mehmet Harmancı’yı su konusundaki abonelik sözleşmesini imzalaması için yetkilendirdi.

Harmancı, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine yaptığı açıklamada, kararı; “rasyonel” olarak değerlendirdi.

2_haziran_2016-27.jpg

“FİYAT KAYNAKLI RİSKLER AYNI NOKTADA....GEÇİŞ DÖNEMİNDE SUYU ALMA EN RASYONEL KARAR”

Harmancı açıklamasının devamında şunları belirtti:

“Bu konuda 2010’da başlayan bir süreç var. Protokol imzalandı. 22’nci madde gereği merkezi hükümet ve Türkiye Cumhuriyeti bir fiyat belirledi. Biz bu şartların, fiyatın değişmesi için çok mücadele ettik ama istediğimiz gibi gerçekleşmedi.

Sayın Bakanın dediği gibi iki seçenek var ya kalitesiz suyu 2.3’e (TL/Ton) almak, ya da Türkiye’den gelen suyu 2.3’e almak. Fiyat kaynaklı riskler aynı noktada. Kendimizin yöneteceği, özelleştirmenin söz konusu olmayacağı, geçiş döneminde suyu alma en rasyonel karar. Özelleştirmeme mücadelesi devam edecek.”

Bu arada akşamki toplantıda LTB’nin Su İşleri Dairesi ve Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile çalışma başlatması da kabul edildi.

LTB Meclisi, 8 Haziran’daki toplantısında Türkiye’den gelen suyun belediye tarafından tonunun 2.3 TL’ye alınmasına ilişkin karar önerisini oy çokluğuyla reddetmişti.