Lefkoşa Türk Belediyesi(LTB) Başkanı Mehmet Harmancı sivil toplum örgütlerine başlattığı ziyaretler çerçevesinde Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği ve Engelliler Spor Federasyonu ile Kıbrıs Türk Ortopedikler Derneği’ni ziyaret etti.

Ziyaretler çerçevesinde federasyon ve derneklerin özel gereksinimli bireylerle,  LTB’nin kurduğu Engellemeyen Lefkoşa Birimi ile yaptığı çalışmalar, LTB ile STÖ’lerin yapacakları ortak çalışma ve etkinliler konuşuldu.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, ilk olarak K.T.Zihinsel Engelliler Derneği’ni ziyaret eden Başkan Harmancı, K.T.Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra K.T.Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk ile görüştü.

K.T.Engelliler Federasyonu’nda gerçekleşen görüşmede Başkan Harmancı’ya “Engellemeyen Lefkoşa Birimi” Sorumlusu Münür Öztürk eşlik etti.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, belediyenin STÖ’lere ziyaretler başlattıklarını ifade ederek erişebildikleri STÖ’lerine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

STÖ’lerinin çalıştığı alanları daha iyi anlayabilmek ve belediye ile olan bağlantılarıyla ortak çalışma şekil ve yöntemlerini yerinde konuşabilmek adına bu ziyaretlere başladıklarını kaydeden Başkan Harmancı, kurulan Engellemeyen Lefkoşa Birimi ile bu alanda faaliyet gösteren dernek, vakıf ve örgütlerle sistematik bir ilişki biçimi başlattıklarının altını çizdi.

Özel gereksinimli bireylerle ilgili 2 aracı hizmete soktuklarını, dans okulunu hayata geçirdiklerini,  çeşitli seminerler verdiklerini kaydeden Harmancı yakında sosyal hayata kazandırma konusunda Türkiye’de örnek gösterilen otistik bir aileyi Lefkoşa’ya getirerek onların katılımıyla bir seminer vereceklerini vurguladı.

1459255481.jpg

“GEÇİCİ BAKIM MERKEZİ OLUŞTURMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

Harmancı hükümetin kuracağı “Engelsiz Yaşam Evi Projesi” yanında LTB’nin de özellikle saat 18.00’den sonra hizmet verecek ve ailelerin geçici olarak özel gereksinime ihtiyaç duyan yakınlarını bırakabilecekleri bir Geçici Bakım Merkezi oluşturmayı düşündüklerini belirtti.

Harmancı ayrıca, Devletin, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi belediyelere katkı payı oranlarını yükseltmesi durumunda belediyelerin çok yararlı farklı projelere imza atabileceklerini kaydetti.

ENGELLİLER SPOR FEDERASYONU İLE K.T. ORTAPEDİKLER DERNEĞİ’NE ZİYARET

Başkan Harmancı ikinci ziyaretini Engelliler Spor Federasyonu ile K.T. Ortapedikler Derneği’ne gerçekleştirirken burada Federasyon Başkanı Sedat Hacımehmet ve Ortapedikler Derneği Başkanı Ahmet Gezici ile görüştü.

Açıklamaya göre, Harmancı sosyal belediyecilik anlayışı çerçevesinde LTB’nin verdiği hizmetler konusunda detaylı bilgi aktardı. Engellemeyen Lefkoşa Birimi’nin çalışmaları hakkında da bilgiler veren Harmancı imkânlar elverdiğince eğitimden, istihdama, spordan, sağlığa yaşamın her alanındaki engelleri kaldırmak adına çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

1459255480.jpg

KIBRIS TÜRK ORTOPEDİK ÖZÜRLÜLER DERNEĞİ

Ziyaret turuna Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği ile devam eden Başkan Harmancı burada Dernek Başkanı Günay Kibrit ile görüştü.

Engellenmeyen Lefkoşa Biriminin kurulmasından bugüne geçen sürede ilerleme kaydedildiğini ancak daha gidilecek çok yol olduğuna vurgu yapan Harmancı, bu alanda şu an için en büyük hedeflerinin geçici bir bakım merkezinin kurulması olduğunu söyledi.

Oluşturulacak bakım merkezi ile ailelerin özel gereksinimli çocuklarını 1-2 saatliğine güvenle bırakabileceği bir ortam sağlamayı hedeflediklerini belirten Harmancı, bu amaçla gönüllü olacak personellere eğitim verileceğini söyledi.

Birimin kurulduğu günden bugüne yaptığı çalışmalarından birinin de LTB Engelsiz Dans Okulu olduğunu ifade eden Harmancı, şu an için 17 özel gereksinimli çocuğun okulda eğitim aldığını ve hedeflerinin bu sayıyı artırmak olduğunu söyledi.

1459255482.jpg