Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Engellemeyen Lefkoşa Birimi tarafından dün öğretmenlere yönelik disleksi konulu eğitim semineri gerçekleştirildi.

LTB’den yapılan açıklamaya göre, Lefkoşa Türk Belediyesi Mimar Mehmet Vahip Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen seminer Psikiyatrist Dr.RasihaKandulu ve Disleksi Derneği Başkanı Ersin Öztoycan tarafından verildi.

Öğretmenlerin yanı sıra ailelerin de katıldığı seminerde katılımcılara, disleksi ile çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuyla ilgili bilgiler verildi.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, bu tarz seminerler düzenlemeye devam edeceklerini belirterek, belediye olarak bu alanlarda daha çok insiyatif almak istediklerini söyledi. Harmancı ayrıca Psikiyatrist Dr.RasihaKandulu ve Disleksi Derneği Başkanı Ersin Öztoycan ile katılımcılara teşekkür etti.

1447414807.jpg

KANDULU

Psikiyatrist Dr.Rasiha Kandulu, bir çocuğun, herhangi bir sağlık sorunu olmadığı halde okuma ve yazma güçlüğü yaşaması, bazı harfleri ve rakamları karıştırması; matematik yeteneklerinde sorun olması; dikkatinin çabuk dağılması; tahtada yazılanları defterine geçirememesi; düzenli olmaması halinde “disleksi” olabileceği uyarısında bulundu.

Kandulu, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan bir çocuğun ise evde ve okulda dikkatini yoğunlaştırmada zorluk çektiğini belirterek, söz konusu bu soruna sahip çocukların uzun süre aynı yerde oturamadığını ve çok konuşmalarıyla dikkat çektiğini, bununla birlikte davranışlarını organize edemediklerini, planlı çalışamadıklarını genellikle sonunu düşünmeden eyleme geçtiklerini söyledi.

1447414805.jpg

ÖZTOYCAN

Disleksi Derneği Başkanı Ersin Öztoycan ise, disleksik çocuklar için farklı eğitim metotları kullanılması gerektiğini çünkü bu çocukların beyinlerinin farklı kısımlarını kullanarak öğrendiğini söyledi. Öztoycan, çoğu kez çocuklara “hiperaktiftir, tembeldir, ilgisizdir” denilerek yanlış tanılar konulduğunu, çocuğun suçlandığını oysa disleksik çocukların da öğrenebileceğinin kanıtlandığını belirtti.

1447414804.jpg