Lübnan'da Birleşmiş Milletler (BM) Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında görev yapan Türk askerinin görev süresi 1 yıl daha uzatıldı.

BM UNIFEL bünyesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 5 Eylül 2015 tarihinden itibaren bir yıl daha UNIFIL Harekatı'na iştirak etmesi hususunda Anayasa'nın 92'nci maddesi uyarınca hükümete izin verilmesine dair Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yapılan açık oylamada AK Parti, CHP ve MHP'li milletvekilleri tezkerenin süresinin 1 yıl daha uzatılması yönünde olumlu oy kullanırken, HDP'li milletvekilleri ise tezkerenin uzatılmaması yönünde el kaldırdı.

Tezkerenin görüşmeleri esnasında hükümet adına söz alan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye'nin uluslararası ortamdaki faaliyetlerinin en somut göstergesi olan ve tezkerenin konusunu oluşturan UNIFIL'in 2006 yazında yaşanan İsrail-Lübnan savaşına son verilmesi ve ateşkes sağlanması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 11 Ağustos 2006 tarihinde aldığı 1701 sayılı kararı uyarınca Lübnan'da barış tesisi ve idamesi amacıyla oluşturulan uluslararası bir güvenlik gücü olduğunu belirtti. Oluşturulmasında Türkiye'nin de aktif rol aldığı bu irade doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının UNIFIL'e iştirak etmesinin TBMM'nin 5 Eylül 2006 tarihinde 880 sayılı kararıyla onaylandığını ve Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının 2006'dan itibaren bölgede görevlendirildiğini kaydeden Bakan gönül, "Yüzyıllara dayanan ortak bir geçmişi paylaştığımız bu coğrafyanın geçmekte olduğu zorlu sürece kayıtsız kalmamızın mümkün olmadığı, bölgesel istikrar, güvenlik ve barışla bağlantılı her türlü gelişmenin iç ve dış politikamız üzerindeki yansımaları en açık şekilde görülmektedir. Bu itibarla ülkemiz bölgesinde bir güç ve denge unsuru olarak çevresinde yaşanan sorunların çözümlenmesine, barış ve güvenlik ortamının yeniden sağlanmasına katkıda bulunmayı, bunu geniş bir bölgeye yaymayı dış politikasının öncelikli hedeflerinden biri olarak görmektedir" dedi.

"ASKERİMİZ HALKIN TAKDİRİNİ KAZANDI"

Lübnan-İsrail sınırında istikrar ve güvenliğin sağlanmasında önemli bir katkısı olan UNIFIL kapsamında denizde denetim harekatı yapan bir fırkateyn ve muharip olmayan unsurlardan oluşan Türk İstihkam İnşaat Bölüğü'nün 261 personeliyle Ekim 2006 ayından itibaren göreve başladığını kaydeden Gönül, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 6 Temmuz 2013 tarih ve 1045 sayılı kararı çerçevesinde Suriye'deki durum, Lübnan'daki iç dinamiklere bağlı olarak İstihkam İnşaat Bölüğü'nün faaliyetlerine son verilmiş ve Eylül 2013 ayından itibaren bölüğümüz Türkiye'ye intikal etmiştir. Bu tezkereyle herhangi bir kara birliğinin Lübnan'da görevlendirilmesi talep edilmemektedir. Görev süresi boyunca Sur şehri yakınlarındaki Eş Şaatiye kasabasında konuşlanan Türk İstihkâm İnşaat Bölüğü, UNIFIL tarafından icra edilen görevler kapsamında ana ikmal yollarının yenilenmesi ve bakımı, helikopter pisti yapımı ve bakımı, altyapıların inşaatı, var olan bina ve yapıların bakımı, yeni yapı ve sığınakların inşası ve bakımı olmak üzere birçok önemli projeyi hayata geçirmiştir. Türk İstihkâm İnşaat Bölüğümüz, UNIFIL tarafından verilen görevlerin yanında icra ettiği sivil-asker iş birliğiyle de bölge halkının takdirini kazanmıştır" diye konuştu.

UNIFIL Deniz Görev Gücü'ne iştirak eden Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının görev süresinin son olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 2 Temmuz 2014 tarihli ve 1067 sayılı kararıyla 5 Eylül 2014 tarihinden itibaren bir yıl uzatıldığını hatırlatan Bakan Gönül, "2006 yılından bu yana devam eden UNIFIL Deniz Görev Gücü'ne katkımız, 2014-2015 döneminde firkateyn, hücumbot, korvet ve Tuzla sınıfı karakol gemileriyle sürmektedir. Hâlihazırda harekâta Tuzla sınıfı karakol gemisi Köyceğiz ile katkı sağlanmaktadır. Birleşmiş Milletler tarafından UNIFIL Harekâtı kapsamında Beyrut, Limasol, Mersin limanları UNIFIL Deniz Görev Güçleri'nin kullanacağı resmi limanlar olarak belirlenmiştir. Harekâta iştirak eden ülke gemilerinin lojistik ikmalleri bahse konu limanlardan yapılmaktadır. Türk Deniz Kuvvetleri unsurları tarafından lojistik ikmal maksadıyla Mersin Limanı kullanılmakta, Beyrut Limanı gemilerimiz tarafından görev periyotlarında bir kez görev brifingi almak maksadıyla günübirlik ziyaretlere muhatap olmaktadır" açıklamalarında bulundu.