Lübnan'da cumhurbaşkanlığı seçimi için bugün gerçekleştirilmesi beklenen 18'inci oturum, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için 18 Şubat'a ertelendi.

Meclis Başkanı Nebih Berri, görev süresi geçen yıl 25 Mayıs'ta dolan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerini alacak 13. cumhurbaşkanını seçmek üzere düzenlenen oturumu, meclis toplantı yeter sayısı sağlanamadığı gerekçesiyle 18 Şubat'a erteledi.

Görev süresinin Haziran 2017'ye kadar uzatılan Lübnan parlamentosunda yeni seçilecek cumhurbaşkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise 65 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor.

Berri, 7 Ocak'ta gerçekleştirilmesi planlanan 17'inci oturumu, toplantı yeter sayısı sağlanamadığı için 28 Ocak'a ertelemişti.

Lübnan'da Hizbullah başta olmak üzere bazı gruplar, Suriye rejiminin yanında savaşırken, eski Başbakan Saad Hariri'nin başını çektiği Müstakbel Hareketi ise Suriyeli muhaliflere destek veriyor.

Hizbullah ve ortakları, "uzlaşı adayı olmadığı" gerekçesiyle cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot ediyor. Muhalif partiler, Hizbullah ve Müstakbel Hareketi arasında geçen ay başlayan diyalog görüşmelerini, 7 aydır seçilemeyen cumhurbaşkanının seçileceği konusunda "umut verici" olarak yorumluyor.

Lübnan'da 1943'te varılan milli mutabakata göre, "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaşkanı, meclis tarafından seçiliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylık başvurusu gerekmiyor. Meclis, adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de seçebiliyor.