Suna ERDEN 

Bakanlar Kurulu, 90 gün süreyle döviz kurunu sabitleyerek temel gıda ürünleri, kira sözleşmelerinde ve tapu harçlarında önlemler alırken, zamlar lüks tüketime giren içki ve sigaraya yağacak. Market işletmecilerinden alınan bilgiye göre, içki fiyatlarında türüne göre 2 ile 4 TL arasında zam olurken, toptancıların piyasaya sigara sürmediği ve zam yapılmasını beklediği öğrenildi. Öte yandan lüks tüketim grubuna giren ürünlerin yanı sıra döviz ile borçlananlar da alınan önlemlerin dışında kaldı. 

Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararın her alanda geçerli olmadığını ifade etti. 

Star Kıbrıs’a konuşan Tulga, en önemli noktanın döviz borcu olanların yaşadığı sıkıntılar olduğunu, döviz borcu olanlar için bir önlem alınmadığını belirterek, “Eğer önlem alınmazsa döviz ile borçlananlar mahkemelik olacaktır” dedi. Tulga, sigara ve içkinin ise lüks tüketim grubuna girdiğini, temel gıda ürünleri yerine lüks tüketime zam yapılmasının daha doğru olduğunu ifade etti ve “Lüks tüketime zam yapılmazsa teme gıda ve diğer ürünlere zam gelir” dedi. 

“EKONOMİYİ RAHATLATMAK İÇİN YETERLİ DEĞİL” 

Tulga, Bakanlar Kurulu’nun 90 gün süreyle döviz kurunun sabitlemesine yönelik kararıyla sadece ithalatta bir miktar giderin karşılandığını, tapu harçlarında bir miktar indirimin öngörüldüğünü, ayrıca okul harçlarının belli bir kura göre alınmasına yönelik açıklamalar yapıldığını ancak üniversitelerin kabul etmesi halinde bu uygulamanın hayata geçebileceğini söyledi. Bu adımların ekonomiyi rahatlatmak için yeterli olmadığını dile getiren Tulga, alım gücü düşmüş bir toplumda kısmi bir rahatlamadan dahi söz etmek mümkün olmadığını dile getirdi. 

“DÖVİZ BORÇLULARI MAHKEMELİK OLACAK” 

Tulga, en önemli noktanın döviz borcu olanların yaşadığı sıkıntılar olduğunu ifade ederek, döviz borcu olanlar için bir önlem alınmadığını söyledi. Döviz borcu olanları ödeme güçlüğü çektiğini kaydeden Tulga şunları söyledi: “Türk Lirasının değerinin düştüğü ve dövizin ateşinin devam ettiği bu süreçte çok ivedi olarak döviz üzerinden borçlanmalara müdahale edilmelidir. 

Hali hazırda döviz ile borçlanan vatandaşların sorunlarına çare bulunmalıdır. Ocak ayı itibari ile bin lira taksit ödeyen bir yurttaş bugün bin 300 TL ödemektedir. Dolayısı ile döviz artışının hızlandığı Ocak ayı temel alınılarak taksitler endekslenmelidir. Bu yapılmazsa özellikle döviz ile borçlananlar mahkemelik olacaktır. Önerimiz yılsonunda bankalarda oluşacak zararın karşılanması ve döviz ile mevduat yapan yurttaşların bir zarara uğramaması için ise Fiyat İstikrar Fonu güçlendirilmedir, etkinleştirilmedir ve bilançolar fonlanmalıdır. 

Öte yandan Türk Lirası faizlerinin yüksek oluşundan dolayı mağduriyet yaşanmaması için de devletin faizlerde indirim yapması gerekiyor. “Esnafın, vatandaşların kredi borçlarını ödeyemediğini kaydeden Tulga, esnafın battığını ifade ederek, yakın bir zamanda büyük bir eylemin kapıda olduğunu açıkladı.