İzmir'de toplanan 17 sivil toplum kuruluşu, sokakta yaşayan Suriyeli mültecilerin girmesinin yasak olduğu İzmir Fuarı'nın kapılarının mültecilere açılmasını istedi. Eyleme katılan Suriyeli 10 yaşındaki Anvar Abdülkerim ise, "Savaştan kaçıp buralara korunmak için geldik. Ben ve benim yaşımdaki çocuklar ölüyor. Lütfen çocuklar ölmesin" dedi.

İzmir Fuar Dokuz Eylül kapısı önünde toplanan 17 sivil toplum kuruluşu üyeleri ve Suriyeli mülteciler, İzmir Fuarı'nın kapılarının Suriyeli mültecilere açılması için basın açıklaması düzenledi. Grup adına konuşan Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, "İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi bir kez daha burada karşınızdayız ve yine dile getiriyoruz; başta Suriyeli mülteciler olmak üzere hiçbir mülteci yalnız değildir. Biz, mülteciler ve insan hakları üzerine çalışma yapan dernekler ve kurumlar olarak mültecilerin haklarını dile getirmeye devam edeceğiz. Haftalardır yanı başınızda yaşanan bu insanlık dramına sessiz kaldınız. Görmezden geldiniz, duymak istemediniz, dile getirmediniz. İzmir Fuarı'nın kapılarını mültecilere kapattınız ve mültecileri sokakta, cami avlularında yaşamaya mecbur bıraktınız. Fuarın içindeki ağaç gölgelerini, suyu ve tuvaletleri esirgediniz bu insanlardan. İzmir Valiliği'ne, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ve Konak Belediyesi'ne sesleniyoruz ve taleplerimizi yeniden dile getiriyoruz. Öncelikli olarak fuarın kapılarını mültecilere açın ve sokakta yaşayan mültecileri burada kurulacak çadırlara yerleştirin. Su verin, tuvalet sağlayın, banyo imkanı sağlayın, gıda dağıtın" dedi.

Basın açıklamasında geçtiğimiz gün denizde boğularak ölen ve cesedi Bodrum'da kıyıya vuran Suriyeli Alyan Kurdi ve diğer çocukların resmini yapıp elinde taşıyan Suriyeli 10 yaşındaki Anvar Abdülkerim, "Ben okumak, yazmak ve rahat yaşamak istiyorum. Hayatımın kötü olmasını istemiyorum. Benden yaşça küçük arkadaşlarım, kardeşlerim ölüyor. Lütfen onların ölmesine izin vermeyin. Hepimizi koruyun, savaştan korunmak için buraya geldik, ölmemize izin vermeyin. Başkanım lütfen duy sesimizi, duyun, görmezden gelmeyin" dedi.

Grup, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.