BES TAVRINI KORUYOR: BES Genel Sekreteri Mustafa Yalınkaya, Yenierenköy Belediyesi’ndeki sorunların çözümüne yönelik hükümet önerileri arasında yer alan maaş kesintisini asla kabul etmediklerini kaydetti

2 MADDEDE UZLAŞI: Yalınkaya: Üç maddelik öneri sunduk. Belediyenin gelirlerini artırmayı ve 1.5 milyon TL ek kaynağı içeren iki maddede uzlaştık. Devletin belediyeden hizmet alması maddesinde uzlaşamadık

Duygu ALAN

Yenierenköy Belediyesi’ndeki çözümlenmeyen sorunlar nedeni ile Meclis önünde Salı günü süresiz çadır eylemi başlatan Belediye Emekçileri Sendikası (BES), dün yine Yenierenköy Belediyesi çalışanları ile birlikte “Direniş Çadırı”ndaydı.

Yeni Erenköy Belediyesi çalışanları, Meclis önünde kurdukları ses düzeneğinden Merhum Sanatçı Ahmet Kaya’nın şarkıları eşliğinde hükümet yetkililerine gönderme yaptı.

Eylemciler, “Yeni Erenköy çalışanı aç, ya siz?", "Hükümet işçinin cebinden elini çek", "En kolay yol maaş kesintisi işçi kıyımı", "Birlik mücadele zafer", "Sayıştaylık siyasallaştı Lefkoşa raporu örnek", "Padişahlar ferman buyurdu biz açız", diye slogan attı.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, eylem çadırını ziyaret etti. Belediye çalışanlarının dertlerini dinledi. Özyiğit, eylemcilerle yaptığı görüşmede, belediyenin mali sorunun Başbakanlık bütçesinden alınacak bir miktar kaynak ile bile çözümlenebileceğini savundu. Özyiğit, “Sorun basit bir kaynak aktarımı ile çözümlenebilecekken bu noktaya vardıysa demek ki Yenierenköy Belediyesi’ni gözden çıkardılar” diye konuştu.

BES Genel Sekreteri Mustafa Yalınkaya ise Havadis’e açıklama yaparak,  Yenierenköy Belediyesi’ndeki sorunların çözümüne yönelik sendikanın önerilerini, hükümet yetkilileri ile yapılan görüşmelerde hangi maddeler üzerinde uzlaşıldığını ve hükümetin “Maaşlardan kesinti yapılsın” şeklindeki önerisine karşın sendikanın tavrını değerlendirdi.

Yalınkaya: Kararımız net

BES Genel Sekreteri Mustafa Yalınkaya, Yenierenköy Belediyesi’ndeki sorunların çözümüne yönelik Başbakanlığa üç maddelik bir öneri sunduklarını, iki madde üzerinde de uzlaşıldığını kaydetti.

Yalınkaya, Başbakanlığa sundukları çözüm önerisinin ilk maddesinde; Yenierenköy Belediyesi’nin sürdürülebilir mali yapıya kavuşabilmesi, verimliliğin arttırılması, vergisini ödeyenle ödemeyen arasındaki adalet mekanizmasının sağlanması için yasal olarak tahsilat yapmakla yükümlü olduğu resim, vergi ve harç gibi tahsilatlarının arttırılması yönünde gerekli çalışmalar yapması ve gelir arttırıcı önlemlerin hizmet kalitesini artırarak alınması için ilgili belediye başkanının ve belediye meclisinin kararlar üretip hayata geçirmesi gerektiğini dile getirdiklerini kaydetti.

Başbakanlığa sundukları önerinin ikinci maddesinde; hükümet yetkililerinin ve İçişleri Bakanlığı’nın taahhüt ettiği 1.5 milyon TL’lik ek katkının çalışanın daha da mağdur edilmemesi adına bir an önce belediyeye aktarılmasını istediklerini belirten Yalınkaya, üçüncü maddede ise devlet eliyle götürülen bölge hizmetlerinin belediyeden hizmet satın alarak hem bölge halkına daha iyi hizmet verilmesi hem de belediyenin kaynaklarına katkı sağlanması için alınacak olan hizmetlerin çeşitliliği, vadesi ve hangi tarihlere kadar bu hizmetlerin alınacağının belirlenip ivedi olarak bir protokol çerçevesinde karara bağlanmasını talep ettiklerini söyledi.

Mustafa Yalınkaya, ilk iki madde üzerinde tamamen uzlaşıldığını üçüncü madde de ise belediye üzerinden hizmet alınacağının taahhüdünün verildiğini ancak hangi hizmetlerin verileceğinin belirtilmediğini ifade etti.

“Kamuoyu yanıltılıyor”

Hükümet yetkilileri ile maaş kesintisi konusunda ise anlaşamadıklarını kaydeden Mustafa Yalınkaya, “Hükümet yetkilileri ile uzlaşılmayan nokta; maaş kesintisi. Biz bunu kabul etmiyoruz. Zaten maaşlar çok düşük seviyede bir de kesinti yapılmasına onay veremeyiz” dedi.

Sendikanın bu noktada; “belediye tahsilat oranlarını yükseltene kadar, kendi ayakları üzerinde durana kadar, hizmet kalitesini ve çeşitliliğini artırana kadar aylık tahsilatları, tüm cari harcamalar da yapıldıktan sonra kişi personele başına bir pay ayrılsın ve eksilen rakam alacak hanesine yazılsın’ şeklinde bir öneri sunduğunu kaydeden Yalınkaya, bu öneriyi İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy’a, 2. Cumhurbaşkanı, CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’a ve UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’e de bizzat söylediklerini kaydetti.

“Hatta bir uzlaşı sağlanırsa 2012 Şubat ayında Lefkoşa Türk Belediyesi’nde yapılan bir protokol vardı onu örnek vererek benzer bir şey yapılabileceğini belirttik” diyen Yalınkaya, ancak bunun hep gündemden uzak tutulmaya çalışıldığını iddia etti.

Mustafa Yalınkaya, “ Dolayısıyla bizim gerek Sayın Talat’a gerek Sayın Özgürgün’e gerekse Sayın Akansoy’a ve en genelinde hükümete itirazımız bu noktadadır. Kamuoyuna doğruları söylemiyorlar” dedi.

“BES uzlaşmaz taraf değil”

Hükümet yetkililerinin BES’i sürekli olarak uzlaşmayan ve her şeye itiraz eden taraf gibi gösterilmeye çalıştığını ileri süren Mustafa Yalınkaya, şunları söyledi: BES Genel Sekreteri olarak Havadis aracılığı ile bir kez daha kamuoyuna sesleniyorum; BES uzlaşmaz değil, BES, sizin önerilerinize başka bir öneri getiriyor. Kaldı ki, maaşlarda kesinti sendikamız ile belediye başkanı arasındaki bir meseledir, hükümeti de çok ilgilendiren bir formül değildir. Ki iddia ederim Sayın belediye başkanı da bu önerimizi kabul etti. Zaten o noktada kendi partisi ile ters düştü ve şuan istifa söylemleri var. Bu söylemler şimdi daha ileri gitti ve dediler ki ‘Bu belediye sürdürülebilir olması için maaş kesintisi şart, aksi halde belediye kapatılır ve çalışan işsiz kalır. Bu noktada Sayın Talat’a soruyorum; 7 Ocak 2013 tarihinde LTB eski başkanı Cemal Bulutoğluları istifa ettiğinde CTP yetkilileri, belediyenin önünde platform kurup bangır bangır bangır belediye başkanının ve belediye meclisinin istifa etmesi için slogan atarken hiç ‘acaba belediyede başkanı ve meclis istifa ederse LTB dağılacak, çalışanı işsiz kalacak diye düşünmediler mi? Şimdi burada siyaset yapmasınlar. Çıksınlar, doğru konuşsunlar.

“Usulsüz borçlanmalar pervasız harcamalar yapıldı”

“Yenierenköy Belediyesi’nde personel azatlımı yapılabilir” şeklindeki dedikoduları da yorumlayan Mustafa Yalınkaya, “Bir kere hükümet personel azaltmaya veya istihdamına karışamaz. Kaldı ki zaten Yenierenköy belediyesi’nin personel sayısı yasanın öngördüğü sayının yarısı kadar. Yenierenköy Belediyesi’nin bugün 5’si geçici olmak üzere 122 personel var” dedi.

Yenierenköy Belediyesi’nin bugünkü mali yapısının kötü olmasının nedeninin geçmişte yapılan “usulsüz” borçlanmalar ve “pervasız” harcamalar olduğunu iddia eden BES Genel Sekreteri Yalınkaya, Yenierenköy Belediyesi Başkanı Mesut Yıkıcı’nın da 18 aydır görevde olmasına rağmen gerek belediyenin tahsilatını gerekse hizmet kalitesini arttıracak hiçbir girişimde bulunmadığını öne sürdü.


“Sayıştay raporu sağlıklı olmuyor”
Mustafa Yalınkaya, Sayıştay Başkanlığı’nın Yenierenköy Belediyesi’nde usulsüz borçlanma ve pervasız harcama yapıldığına ilişkin herhangi bir raporunun veya araştırmasının olup olmadığına ilişkin soruya ise şöyle yanıt verdi: Sayıştay’ın, LTB’deki tespitini hep birlikte gördük adeta ölü doğmuş bir bebek.  Tamamen siyasal, birilerini koruma altına almış, birkaç kişiyi günah keçisi yapmış, 10 milyon TL gibi bir parayı birine zimmet etmiş. Peki soruyorum LTB’nin şuan ne kadar Borcu var? Sayın Mehmet Harmancı’nın kendi beyanatlarına göre LTB’de şuan borç miktarı 193 milyon TL. Zaten Sayın harmancı LTB’yi 118 milyon TL borç yükünden devraldı.  Borç şuan 193 milyon TL. Peki bu 180 milyon TL nerede? Bunu Sayın Harmancı’yı eleştirmek maksadı ile söylemiyorum. Ancak konuyu Sayıştay raporuna indirgeyecek olursak bu rapor sağlıklı bir rapor olmaz. Lefkoşa’da sağlıklı çıkmayan bir raporun Yenierenköy’de sağlıklı çıkmasını bekleyemeyiz.