Çiğdem Aydın

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, emekli maaşlarının dün ödendiğini, kamu çalışanlarına ise ödemelerin gününde yapılacağını söyledi. Denktaş, Türkiye ile Ekonomik Protokolün henüz imzalanmaması nedeniyle Ankara’dan kaynak akışının durduğunu, ancak ödemeler için ihtiyaç duyulan 60 milyonu özel bankalardan borçlandıklarını belirtti. 

Diyalog’a konuşan Denktaş “Ödemelerde herhangi bir sıkıntı yok. Herkes gününde maaşını alacak. Ayrıca, piyasaya olan borçları da ödemeye başladık ve önümüzdeki günlerde bitireceğiz”dedi.

Sadece imzalar kaldı 

Denktaş, “Ekonomik protokol ne zaman imzalanacak?. Yeni hükümetten randevu aldınız mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Normalde iki hafta önce imzalanacaktı. Bu konuyla ilgili müzakereleri biz KKTC tarafı olarak bitirmiş durumdaydık ama Türkiye’deki gelişmeler nedeniyle uzadı. Şimdi Türkiye’deki yeni başbakan imzalayacak onu bekliyoruz fakat her türlü müzakere bitmiştir. Protokol hazırdır. Önümüzdeki günlerde ya bir davet ile yada onlar orada biz burada imzalayıp teati şeklinde bu iş sonuçlanacak. Biz müzakereyi yaptık işimizi bitirdik Türkiye’de konuyla ilgili bakan da değişmediği için bir sıkıntı yok. Para akışının temmuz ayı sonu gibi olacağını düşünüyoruz. Yeni hükümetten bir randevu almadık henüz yeni. ”

Soru: Devletin borçlarını ödemesi noktasında kaynak sıkıntısı yok mu? 

Cevap: Piyasaya olan borçlar anlamında biraz daha kısıtlı davranmamız gerekecek.  Haziran ayı itibariyle geçmişten kalan borçlar, mükellefiyetler bunlarda kısmi bir şekilde ödenmeye başlandı devam da edecek. Müteahhitler, İlaç alımları, bayramlıklar, taşımacılık gibi, tarımın mazot desteği önümüzdeki 3-5 gün içinde ödenecek. Hemen hepsi bütünüyle ödenecek ama müteahhitler ve ilaç alımı kısmi ödenecek fakat bir sonraki aya sanırım geriye kalanını tamamlamış oluruz.

memura_mujde_h41326.jpg

Özelleştirme konusu

Soru: Bu protokolün içinde Telefon Dairesi ile elektriğin özelleşmesi var mıdır?

Cevap: Biz geçmiş hükümet döneminde mutabakata  varılan konulara biz bakamadık. Çünkü onlar mutabık kalınmış konular dolayısıyla bunun içine girip bir tartışma yapmadık. Muhalefetteyken söylerdim eğer bu hükümet yıkılacaksa hiç bir şeye imza atmayın diye. Birkaç konuları vardı mutabakata varmadık dedikleri önce oradaki o kalıplaşmayı, kutuplaşmayı ortadan kaldırdık, müzakere ettik ve yaptığımız değişikliklerle  ilgili de mutabakata varıp sonlandırdık. Değişiklikler vardır yeni yaklaşımlar vardır. Özelleştirme değil ama kar payı ortaklığı şeklinde yaklaşımlarımız var. Bunu yavaş yavaş sendikalara anlatamaya başladık. 10 gün daha zaten bütünüyle ortaya çıkacak. 

Soru: Neden içeriğini paylaşmıyorsunuz, neden kamuoyu ile paylaşmıyorsunuz, sakladığınız bir şey mi var? 

Cevap: Hayır bir şey saklamıyorum. Ama özellikle su konusunda yaşananların yeniden tekrarlanmasını istemiyyoruz. Bunu alevlendirmeye gerek yok. Bu bir al ver sürecidir ve mutabakat da sağlanmıştır. Bunun siyasal ve mali sorumluluğunu da üstlenmiş bulunuyoruz. Keşke ama en başından itibaren bu müzakereleri biz yapsaydık. 

Soru: Kar payı ortaklığından anladığınız nedir? 

Cevap: Özel şirketlerle yapacağınız bir paylaşımda ne kadar kar payı size ne kadar kar payı karşı tarafa kalacak şeklinde yaptığınız bir ortaklıktır. Devletin bugüne kadar yaptığı yatırım ne kadardı paylaşıma gireceği bir şirketle o oranı tespit etmekte önemli bir faktör olacak. Ama ver gitsin bizim elimizden çıksın yaklaşımında değiliz. KIB-TEK olduğu gibi değil ama kalacak, Telekomünikasyon Dairesi bir kurum haline dönüşecek ki aslında fasıl 302 Telekomünikasyon kurumundan bahseder dairesinden değil, biz bunları bozmuşuz zamanın içerisinde. Hiçbir yatırım yapılmamaktaydı Telekomünikasyona, biz şu anda talimat verilmiştir 2 buçuk milyonluk yatırım Telekomünikasyon Dairesi tarafından şekillendiriliyor ve bunların hepsinin de geri dönüşümü olacak. Kar payı ortaklığı yapacaksanız sizin elinizdeki işletmenin para eden ve kar eden olmalı ki ortaklık yapabilelim. Yaklaşımımız da budur Telekomünikasyonda, KIB-TEK için de , Mağusa Limanı için de bu geçerlidir. Mağusa Limanında işlemler liberalleşecek, artık öyle tekelde iş yapma hiç bir şey yapmadan  pay alma gelir alma artık bitecek. Bundan sonra Liman işletmelerinde Liberal yaklaşım olacak. Yeni Liman da yapmak dahil Girne limanının, Antik Limanının tamiratı da kamu özel işbirliği ile yapılacak.