Rana SARRO

Rehabilitasyon Merkezi’nin binasının yetersiz olduğu, merkezde revir, ambar ve topluma uyum becerileri atölyesine, ayrıca bir otobüse ihtiyaç olduğu öğrenildi. Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu, Sosyal Hizmet Uzmanı Gülay Gündüz Efendi gazetemize konuştu.

Engelli gençlerin engelleri aşarak, üretken, kendi kendilerine yetebilen, hayatlarını tek başlarına da idame ettirebilen, toplumda sosyalleşen gençler yetiştirilmesinin hedeflendiği, Güneşköy’de faaliyet gösteren ‘18 Yaş Üstü Rehabilitasyon Merkezi’nin bazı sıkıntılarla boğuştuğu belirtildi.

Güzelyurt ve Lefke’den gelen 14 engelli gence hizmet veren 18 Yaş Üstü Rehabilitasyon Merkezi’nin binasının yetersiz olduğu, merkezde revir, ambar ve topluma uyum becerileri atölyesine ayrıca öğrencileri taşıyacak yeni bir otobüse ihtiyaç olduğunu vurguladı.

“SOSYALLEŞMELERİNDE KATKISI OLACAK”

Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu, Sosyal Hizmet Uzmanı Gülay Gündüz Efendi gazetemize konuştu.

Kasım 2011’de hizmete giren Rehabilitasyon Merkezi’nin önceleri sponsorluklarla 4 atölye ile hizmete başladığını anımsatan Sorumlu Gülay Efendi, temel amaçlarının gençleri hayata atılmaya alıştırmak olduğunu kaydetti.

Efendi, “ileride yalnız kaldıklarında kimseden yardım almadan kendi kendilerine bakabilmeleri, giyinebilmeleri, vücut temizliklerini yapabilmeleri amacındayız. Bir insan evde yalnızken ne yaparsa onu yapmayı öğretmeye çalışıyoruz” dedi.

Diğer kurumlarda bulunmayan spor sahasına da sahip olduklarını belirten Efendi, merkezde bulunan spor eğitmeni eşliğinde gençlerin spor yapma şansı da bulacağını anlattı.

Sosyal Hizmet Uzmanı Gülay Efendi, serada ise gençlerin kendi yaratıcılıklarını kullanarak, el becerilerini geliştirerek dizayn edecekleri çiçekleri, satışının yapılmasının pazarlama ve alışverişin öğrenilmesinde de etkili olacağını ve gençlerin sosyalleşmesine ciddi bir katkısı olacağını düşündüklerini söyledi.

Gülay Efendi, Rehabilitasyon Merkezi’ne kabul edilen gençlerin kendi öz bakımını yapabilmesinin şart koşulduğunun bilgisini de verdi.

BİNA YETERSİZ, OTOBÜS ARIZALI

Merkezdeki gençlerin, hemen her türlü aktivite ve etkinliklere götürüldüklerini ve dışlanmalarının önlenmesinin sağlanmaya çalışıldığını anlatan Gülay Efendi, öğrencilerin seyahatinin gerçekleştirildiği otobüsün eski ve arızalı olduğunu ayrıca klimasının çalışmadığını belirten Efendi, “Çoğu aile bu nedenden ötürü haklı olarak yazda çocuğunu merkeze göndermez. Dolayısıyla yeni bir otobüse ihtiyacımız var” dedi.

Rehabilitasyon Merkezi binasının da yetersiz olduğunu vurgulayan Gülay Efendi, merkezde revir, ambar ve topluma uyum becerileri atölyesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Binada eğitim yapılabilen iki oda bulunduğunu, bir odanın, bilgisayar, müzik, spor, sinema ve topluma uyum becerileri odası olduğunu dolayısıyla her türlü aktivitenin tek odada yapılmak durumunda kalındığını kaydeden Uzman Gülay Efendi, “sinema odasının ayrı olması lazım. En önemlisi psikolojik danışmanımızın verdiği bu topluma uyum becerileri atölyesinin ayrı küçük bir oda olması lazım. Fakat böyle bir karışık ortamda bunun yapılması mümkün değildir. Ayrıca çocukların hastalanması durumunda yatırıp ilk yardım yapabileceğimiz bir yerimiz yok” diye konuştu.