Zonguldak'ta TTK'ya ait maden ocağının havalandırma amacıyla kullanılan en derin katında ağaç tahkimatın tutuşması sonucu çıkan yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

Yangın sırasında üst katlarda bulunan 623 maden işçisi tahliye edildi. Genel Müdür Burhan İnan, "Ortam temiz. Korkulacak bir durum yok. Hiç kimseyi riskli ortamda çalıştırmamız söz konusu değil. Açık alevli yangın devam ediyor" dedi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesesi'nde sabah saatlerinde yangın çıktı. Madenin eksi 320 kotunda meydana gelen yangından etkilenen olmadı. Havalandırma amacıyla kullanılan en derin kotta meydana gelen yangının çıkış sebebi ise ağaç tahkimatın tutuşması olduğu belirtildi.

Yangının ardından ocakta bulunan vardiya işçileri ise tahliye edildi. 623 maden işçisi yer üstüne çıkartılarak evlerine gönderildi.

GENEL MÜDÜR MÜESSESEYE GELDİ

Öte yandan yangını söndürme çalışmaları başlatıldı. Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan da yangının çıktığı esnadan itibaren kısa sürede müesseseye gelerek yetkililerden bilgi aldı.

Karbonmonoksidin yüksek değerlere ulaşması üzerine müessese boşaltılarak maden ocağındaki tüm işçiler tahliye edildi.

YANGINA 30 METRE YAKLAŞABİLDİLER

Yangının çıkış noktasından 150 metre geriye kadar yoğun bir duman olduğunu ifade eden İnan, maden ocağı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yoğun dumanı basınçlı hava şebekesi kullanarak bertaraf ettiklerini söyleyen İnan, şu ifadelere yer verdi:

"Üzülmez Müessesemizin eksi 320 katındaki bu müessesinin en derin kotudur. Sadece havalandırma amaçlı kullandığımız kömür üretimi yapılmayan taşta sürülmüş bir galeride demir bağlı bir galeri, demir bağı güçlendirmek için yapılan ağaç tahkimatın tutuşmasıyla ortaya çıkan bir yangın söz konusu oldu. Karbonmonoksit sensörlerinde önce 25 ppm bilahare 50 ppm değerlerini görünce müessese yöneticisi arkadaşlarım doğru olanı yaptılar. Müesseseyi boşalttılar. Ocakta kimse kalmadı. Bilahare uzman bir ekibimiz yangın mahallini keşfe gitti. Açık alevli yangına 30 metre kadar yaklaşabildiler. En son biz arkadaşlarımızla gittik. Yangın noktasından yaklaşık 150 metre geriye kadar çok yoğun duman var. Cihazsız yaklaşabilmemiz mümkün olmadı. Ancak biz havalandırmayla basınçlı hava şebekesini de kullanarak bu dumanı bertaraf etmeye uğraştık. 150 metrenin yaklaşık 100 metresini o şekilde havalandırarak ilerledik. Yangın noktasına 50 metre kalıncaya kadar gittik."

"AÇIK ALEVLİ YANGIN SÜRÜYOR"

Yapılan çalışmalarla yangın noktasına 50 metre kadar ulaşabildiklerini belirten Genel Müdür Burhan İnan, "Fakat daha ileriye geçemedik. Yaptığımız çalışmalar yeterli olmadı. Tahlisiyeci cihaz kuşanmış bir ekibimizi gönderdik. Ekibimiz yine açık alevli yangını tespit etti. Burası sadece havalandırma amaçlı kullanılan bir galeri olduğu için su şebekemizde yok. Bir taraftan da arkadaşlarımız bin 200 metrelik mesafeden su getirmeye çalışıyorlar. 2.5-3 saatlik süre zarfında suyu temin edeceğiz" diye konuştu.

"KORKULACAK DURUM YOK"

Tahlisiye ekiplerinin maden ocağında teknik çalışmasının sürdüğünü belirten TTK Genel Müdürü Burhan İnan, "Tahlisiyeci arkadaşlarımız suyla söndürme çalışmalarını yapacaklar. Umuyorum bu vardiya sonuç alırız. Şu anda herhangi bir risk söz konusu değil. Ortam son derece temiz. Metan vesaire yok. O yangının etkilediği bölgelerde de herhangi bir çalışma yapmayacağız. Korkulacak bir durum yok" dedi.

"RİSK BERTARAF EDİLİNCEYE KADAR KİMSEYİ ÇALIŞTIRMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ"

Gelişmiş teknolojik cihazlara sahip olduklarını belirten İnan, yer altındaki 623 işçinin tahliye edilerek riski bertaraf etme çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi. Hiçbir işçiyi riskli ortamda çalıştırmanın söz konusu olamayacağını aktaran İnan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Riski bertaraf edinceye kadar hiç kimseyi çalıştırmayı düşünmüyoruz. Risk bertaraf edilir. Biz bu konuda son derece ileri gelişmiş cihazlara sahibiz. Bunu tespit ettiğimizde ancak çalışmaya müsaade etmiş olacağız. Hiç kimseyi riskli bir ortamda çalıştırmamız söz konusu değil. Açık alevli yangın devam ediyor. Tahlisiyeci ekibimiz gitti. Yangını tespit etti. Suyla müdahale edip söndürmek üzere alt yapı çalışmaları, su şebekesi söndürme çalışmaları devam ediyor. Bugün 623 işçi gündüz vardiyasında ocağa girmişti. 623'ünü de çıkarttık. Çok şükür can kaybı ya da yaralanan söz konusu değil."