Nadire BAHADİ

Gazimağusa Lefkoşa eski anayolu üzerinde bulunan Büyük Sanayi dükkanların önüne gelişi güzel atılan çöpler nedeni ile kötü görüntüye maruz kalıyor. Bölgede çöp sorunu çevre kirliliğine yol açarken, sanayi bölgesinin yolları ise delik deşik.

Bölgedeki çöp sorunu belediyenin çöpleri toplamamasından kaynaklanmıyor. Sanayi bölgesinde  belediyeye ait çöp konteynırları boş halde dururken, esnafın çöpleri gelişi güzel boş dükkanların önüne atması nedeni ile sanayi adeta çöplüğe döndü. Bazı çöpler boş arazilerde yığın haline gelirken, boş karton kutular ise rüzgarın etkisi ile uçuşarak yol kenarlarında kirliliğe neden oluyor. Bazı sanayi esnafı çöplerini boş çöp konteynırına atmak yerine sokaklarda büyüklü küçüklü çöp yığınları yaratırken, bazı esnaf ise rüzgar nedeni ile dükkanının önüne uçuşan çöpleri süpürerek temizlemeye çalışıyor.


Yollar delik deşik

Sanayi bölgesinin ana ve ara yollarındaki yol çilesi de bir süreden beri devam ediyor. Bölgede yapılan kazı çalışmaları nedeni ile sanayi bölgesinin genelinde kazılan çukurlar sadece toprakla kapatılıp asfaltlanmazken, bazı bölgelerde açılan çukurlar ise içine düşülmesi halinde araca zarar verecek nitelikte. Bölge esnafı bazı esnafların çevreye karşı duyarsız olduğunu ifade ederek çöpleri boş buldukları yere atmasından şikayet ederken, bazı esnaf ise belediyeye yüklenerek sanayide sadece çöplerin toplandığını belediyenin başka hiçbir işe el uzatmadığı için sanayi bölgesinin bakımsız kaldığını kaydetti.


Esnaf ne dedi?

Adnan Ateş: Sanayi bölgesinin çöplük içerisinde olması hoş bir durum değil. Daha tertipli, daha düzenli ve daha temiz bir bölgede işlemek isteriz. Sanayi bölgesindeki düzensiz yapılaşma çevre kirliliğine sebep olan etkenlerden biri ancak bazı duyarsız esnaf nedeni ile sanayi bölgesi çöplüğe benzetiliyor. Sanayi bölgesindeki yollar ise bölge esnafı ve müşterinin bitmeyen çilesi.

Melek Akıllıoğlu:Bölgede restoran işletmeciliği yapıyorum ve çevreye gelişigüzel atılan çöpler nedeni ile çoğalan sinekler en büyük sorunum. Sanayi bölgesi uzun yıllardan bu yana oldukça bakımsız ve bazı esnafın duyarsızlığı nedeni ile de bölgede çevre kirliliği yaşanıyor. Belediye çöpleri düzenli olarak topluyor fakat esnafın yerlere attığı çöpler bir süre sonra hem rüzgar hem de sokak hayvanlarının çöpleri karıştırması nedeni ile yol kenarlarına dağılıp kirliliğe yol açıyor. Yol sorunu da sanayide bitmeyen bir çile haline geldi. Sanayi bölgesi olması, bölgenin yollarının bakımsız olmasını gerektirmiyor.

Hasan Canatan: 8 yıldır bölgede esnafım sanayi bölgesi hep aynı. Bölge seçimden seçime biraz temizlenir ama kalıcı bir temizlik yok. Belediye haftada 1 çöpleri toplar başka hiç ir sorun ile ilgilenmez. Ortalığı ot bürüdü, tiken bürüdü çöpler aldı götürdü, kimsenin umurunda değil. Rögar kapaklarının hepsi kırık ve darmadağın. Önümüz kış yağmur yağdığında sanayinin yaşayacağı sorunları bekleyip hep birlikte görelim