Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Mağusa’da atıl durumda olan otellerin yeniden aktif hale getirilmesi gerektiğini kaydetti. Aşıkoğlu, bölgedeki durumu “Turist var, oda yok” diye yorumladı

“İHTİYACI KARŞILAMIYOR”: Müsteşar Şahap Aşıkoğlu: Mağusa’da iki aktif otel var, Palm Beach Hotel ve Salamis Bay Conti Resort Hotel. Palm Beach Hotel’in zaten kendi müşterisi var. Geriye bir Salamis Bay Conti Resort Hotel kalıyor. Tek bir tesis de bölgenin yatak ihtiyacını karşılamaya yetmiyor

134 TESİS AKTİF: KKTC genelinde aktif 134 tesis var. Bu tesislerin toplam yatak kapasiteleri ise19 bin 300. Bölgelere göre aktif otel sayısı ve yatak kapasiteleri şöyle; Girne 88 tesis, 13 bin 57 yatak, Mağusa 9 tesis, bin 499 yatak, İskele 28 tesis, 3 bin 810 yatak, Lefkoşa 5 tesis, 808 yatak, Güzelyurt 4 tesis, 126 yatak

Duygu ALAN

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Mağusa’da ihtiyacı karşılamaya yetecek kadar yatak bulunmadığına dikkat çekerek, bölgedeki atıl durumda olan tesislerin bir an önce turizme kazandırılması gerektiğini kaydetti.
Şahsa ait tesisler için bakanlığın imkanlarının teşvik ve yönlendirme ile sınırlı olduğunu belirten müsteşar Şahap Aşıkoğlu, devlete ait tesisler için de en kısa zamanda makul fiyatlarla ihaleye çıkılması gerektiğini ifade etti.

“Turist var ama satmaya oda yok” diyen Aşıkoğlu, “Mağusa’da iki aktif otel var, Palm Beach Hotel ve Salamis Bay Conti Resort Hotel. Palm Beach Hotel’in zaten kendi müşterisi var. Geriye bir Salamis Bay Conti Resort Hotel kalıyor. Tek bir tesis de bölgenin yatak ihtiyacını karşılamaya yetmiyor” şeklinde konuştu.

Şahap Aşıkoğlu, “Koskoca Mağusa harcanıyor. Kış aylarında üniversite öğrencilerinden kalkınan bölge ekonomisi turist olmasına karşın yeterli yatak kapasitesi bulunmadığından yataklı turizmden yararlanamıyor” dedi.

Toplam yatak kapasitesi 19 bin 300

KKTC’de 2015 yılı itibarı ile aktif halde olan 134 otel bulunuyor. Otellerin toplam yatak kapasitesi ise 19 bin 300.

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’nin verilerine göre, Girne’de toplam 13 bin 57 yatak kapasitesi ile 88 tesis, Mağusa’da bin 499 yatak kapasitesi ile 9, İskele’de 3 bin 810 yatak kapasitesi ile 28, Güzelyurt’ta 126 yatak kapasitesi ile 4, Lefkoşa’da 808 yatak kapasitesi ile 5 tesis bulunuyor.

17 otel 5 yıldızlı

Ülke genelinde faaliyette olan 134 tesisten 17’si 5 yıldızlı otellerden oluşuyor. Otellerin 4’ü 4 yıldızlı, 10’u 3 yıldızlı, 18’i 2 yıldızlı, 18 tanesi de 1 yıldızlı.
KKTC genelinde ayrıca 5 adet 2’nci sınıf tatil köyü, 5 butik otel, 1 özel belgeli, 29 turistik bungalov, 3 apart otel, 3 yöresel ev, 1 turistik konut, 18 turistik pansiyon faaliyet gösteriyor.
Birliğin verilerine göre, henüz sınıflandırılmayıp faaliyette olan 1 tesis bulunuyor. 1 tane de henüz sınıflandırılmayıp tadilatta olan tesis var.