Mağusa İnisiyatifi aktivisti Hasan İnce, Doğu Akdeniz Üniversitesi içerisinde yapılması planlanan Alışveriş Merkezi’nin (AVM), “bölgeye vereceği zararları da dikkate alarak” yapılmasına karşı olduklarını belirtti.

İnce, DAÜ yönetiminin,  AVM projesini, bir an önce her ne gerekçe olursa olsun, dolaylı bir şekilde onaylayacak pozisyona girmeden, bölge ve kentin geleceği açısından durdurmasını talep etti.

İnce yaptığı yazılı açıklamada, bir süredir DAÜ sınırları içinde yapılması tasarlanan AVM projesi ile ilgili basına yansıyan konunun tüm bölge halkının dikkatini çektiğine işaret ederek, son yıllarda Gazimağusa esnafının gerek Suriçi’nde, gerekse Salamis Yolu üzerinde olsun belli bir sıkıntı içinde olduğunun bilindiğini kaydetti.

Bu sıkıntının aşılmasına yönelik geçen haftalarda Mağusa-Derinya kapısının açılması ve kentin güneyiyle ilişkinin geliştirilmesi için yapılan etkinliklere esnafın ciddi destek verdiğine dikkat çeken İnce, bölgede gerek turizm, gerekse de liman faaliyetlerinin kentin ekonomisi içindeki payının ciddi biçimde düşerken, DAÜ’nün kendi sınırları içine kapanma politikasını geliştirdiğini savundu.

İnce, 20 bine yaklaşan nüfusu ile tüm eğitim, konaklama, yemek ve bilumum sosyal aktivitelerini kampus içine hapseden üniversitenin, kentle olan ilişkisini her geçen gün azaltma yönüne gittiğini savunarak, çok ender de olsa Gazimağusa Suriçi’ni kullanma yönünde yaptığı girişimlerini yeterli görmediklerini söyledi.

İnce, AVM konusundaki eleştirilerini sıraladı.

Kentte özel sektörün inşa sürecinde olan bir AVM inşaatının mevcut olduğuna işaret eden İnce, “Bu noktada Mağusa gibi tarihi önemi büyük, bölünmüş ve geleneksel alış veriş merkezlerinin can çekiştiği bir kentte, hem de bir eğitim kurumu içinde, plansız büyüyen ve tıkanmış bir anayol üzerinde böyle bir AVM’nin kurulmasının kentteki tüm dengeleri alt üst edecektir.  Ticari yaşamdan trafiğe, sosyal hayattan tarihi dokuya kadar her şeye zarar verecektir” dedi.

Öte yandan devletin eğitim yatırımı için okula hibe ettiği bir alan üzerinde böyle bir ticari anlayışla elden çıkarılması, büyük rantlara kapı açarak, arkasında kamuoyunda tartışmalı bir ortam bırakarak bir kısım azınlığa rant getirecek ve dev bir eğitim kurumunu zan altında bırakacağını savunan İnce, bu projenin bir an önce durdurulması gerektiğini söyledi.

Projenin, plansız gelişen ve ciddi ekonomik sıkıntılar yaşayan kente daha da ciddi sorunlar yaşatacağını ileri süren İnce, “AVM’nin yaratacağı sosyal, ekonomik ve ekolojik maliyetlerin boyutu ve bunun hane halkı üzerine oluşturacağı maliyetin şeffaf bir biçimde sunulması gerekmektedir” dedi.

Buna paralel olarak AVM projesinin kentin gelişimi ile ilgili kuşkuların artmasıyla oluşabilecek olan trafik, çevre kirliliği ve benzeri dışsal etkilerin nasıl çözümlenebileceğine dair şüpheleri olduğuna da dikkat çeken İnce, bu bölgelere yönelik hali hazırda var olan problemlerin daha da karmaşıklaşmasına neden olup, çözümlenemez bir hal almasıyla sonuçlanacağına dair kuşkuları olduğunu dile getirdi.