Mağusa İnisiyatifi aktivisti Okan Dağlı yaptığı yazılı açıklamada, “Kentimizde yapılan bu ziyarette Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’e bir takım muhafazakar kesimler ve milletvekillerinden hatta devletin derin kesimlerinden tepkiler konmaya çalışılmıştır. Bu tepkileri ve gerekçelerini anlamak mümkün değildir. Gazimağusa Belediye Başkanı Sayın Arter bir belediye başkanının davranması gerektiği gibi yapmış ve tüm konuklara misafirperverliğini göstermiştir” ifadelerini kullandı.

Okan Dağlı açıklamasında, “Gazimağusa’da  uzun yıllardır süren iki toplumlu aktiviteler ve toplumlar arası yakınlaşma süreçlerinin  uluslararası toplumda da ilgi uyandırdığını, bu yakınlaşmanın özellikle Mağusa’nın güneyinde yaşayan Kıbrıslı Rumlar arasında yapılan kamuoyu yoklamalarında federal bir çözüme destek verenlerin oranında (%70) ciddi bir artışa neden olduğunu” belirtti.

Geçen hafta Slovakya Büyükelçiliği organizasyonunda Gazimağusa’da gerçekleştirilen iki toplumlu kültür gezisine değinen Dağlı, “Bölünmüş kentimiz Mağusa’nın yeniden birleştirilmesi sürecinde geçmişte her iki belediyenin başkanları Oktay Kayalp ile Alexis Galanos, kentin ileride yeniden birleştirilme sürecinde, şimdiden ortak çalışmaların başlaması için görüş birliğine varmış ve bunu bir deklarasyonla 2013 yılında basına açıklamıştı” dedi.

Dağlı bu ilişkiler hiç yokmuş gibi  söz konusu ziyaretle ilgili Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’e yöneltilen eleştiri ve tepkileri anlamanın mümkün olmadığını ifade etti.