Mağusa İnisiyatifi, Su Temini ve Yönetimi ile bu konuda hazırlanan anlaşma taslağı hakkında bilgilendirme toplantısı yaptı.

Mağusa İnisiyatifi Aktivisti Mertkan Hamit toplantıda, anlaşma taslağında su konusunda yapılmak istenenin suyun işletmesinin özelleştirilmesi değil; suyun el değiştirmesi olduğunu belirtti. Hamit, alım garantisinin Kıbrıslı Türklerin ihtiyaç halinde bütçe tasarrufuna gitmesini olanaksız kılacağını ayrıca bağımlılığı artacağını ifade etti.

Dr. Cemal Mert de taslakta suyun fiyatının belirsiz olduğu, yerel yönetimlerin merkezi idareye ve su işletmecisine bağımlılığını artıracağı, ‘yönetim bizde işletme özel şirkette’ söyleminin doğru kabul edilemeyeceği görüşlerini dile getirdi. Mert, bu anlaşma taslağı ile suyun satılabilir bir ürün haline getirildiğini savunarak, sonuçta ortaya şeffaf ve hesap verebilir bir yönetimin çıkmayacağını dile getirdi.

Toplantıda konuşan Naci Taşeli de anlaşma taslağında su hususunda tahkim merkezinin KKTC dışında olmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı. Taşeli, olası bu durum karşısında sorun çözme makamının Türkiye’de olmasının da bir sorun olduğunu öne sürdü.