Mağusa İnisiyatifi, müzakere sürecinde paydaşlara şeffaflığın temel olarak benimsenmesi çağrısı yaparak, bazı noktalarda hareket etmeye davet etti.

Mağusa İnisiyatifi Aktivisti Mertkan Hamit yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs Türk liderliğinden kapalı Maraş’ta çıkan yangının araştırılarak sebeplerinin açıklanmasını, sabotaj söz konusuysa yapanların tespit edilerek yargıya havale edilmesini istedi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Sözcüsü’nün ‘Kıbrıs Rum tarafının yardımına ihtiyaç olmadığını’ açıklamasının ardından Türkiye’den gelen yangın söndürme uçağının neden tercih edildiğine yönelik sürecin aydınlatılması istenirken, itfaiye ve polisin sivil idareye bağlanması için gerekli adımların atılması talep edildi.

Açıklamada, Rum liderliğinden ise adanın herhangi bir yanında oluşabilecek doğal afet ve yangın gibi konularda karşılıklı işbirliğini mümkün kılacak hızlı hareket yeteneğine sahip birimlerin oluşturulması talep edildi.

Rum liderliğinden ayrıca Maraş’ın yeniden insanların yaşayabileceği bir kent haline gelebilmesi ve genişletilmiş Mağusa bölgesinin tek bir kent olarak yeniden birleştirilebilmesi için teknik uzmanların tüm bölgede çalışma yapmasına izin verilmesi ve çalışmaların bir an evvel başlatılması istendi.