Mağusa İnisiyatifi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, Trodos'ta yanan bölgelerin rehabilite ve ıslah edilmesi için ortak çalışma yapılmasının taşıyıcıları olma ve bu konuda liderlik yapmaları çağrısında bulundu.

Trodos yanarken ortak değerlere birlikte müdahale edememenin sefaletinin yaşandığını belirten Mağusa İnisiyatifi, “Liderlerin bu noktadan sonra yangını kimin söndürdüğünü görüşmesinin bir anlamı yoktur. Ancak yangının yarattığı tahribatın geriye döndürülmesi için ortak kampanyaların yapılması gereklidir” ifadesine yer verdi.

Konuyla ilgili açıklamayı yapan Mağusa İnisiyatifi Aktivisti Mertkan Hamit, yaşanan yangın felaketiyle birlikte Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum toplumunun büyük kayıplar verdiğini kaydetti. Hamit, “Yanan hektarlarca orman, ekolojik anlamda son derece büyük bir kayıpken, ayrıca yangını söndürmek için çalışan iki insan hayatını kaybetmiş, yaralananlar olmuştur” dedi.

Mertkan Hamit, yaşanılan bu olay karşısında Kıbrıs Türk tarafınca yapılan yardım önerisinin yerinde ve anlamlı bir öneri olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

“Kıbrıs ülkesinde yaşayan her insanı ilgilendiren doğal afet ve yangın gibi kriz koşullarında statükonun dayattığı kalıpların dışında hareket edebilmek önemlidir. Ancak bu konuda defalarca başarısız olduğumuzu hatırlatmak gerekir. Geçtiğimiz yıl Kapalı Maraş'ta çıkan yangın çok daha küçük olsa da işbirliği talebinin reddedilmesiyle karşılıklı güven ortamına katkı sağlayamadı. Yıllar önce çıkan Girne yangınında da benzeri bir şekilde Kıbrıs Rum toplumundan gelen yardım önerisi reddedilmişti.”

Bu noktada yangının söndürülmesi için çabaların nereden gelirse gelsin arttırılmasının önemine dikkat çeken Hamit, liderlerin bu noktadan sonra yangını kimin söndürdüğünü görüşmesinin bir anlamı olmadığını, ancak yangının yarattığı tahribatın geriye döndürülmesi için ortak kampanyaların yapılması gerektiğini belirtti.

Hamit, sadece yanan bölgelerin değil, tüm Kıbrıs'ın ekolojik özelliklerinin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi için iki toplum liderine “liderler görüşmesinin yönetim ve güç paylaşımı konusunun görüşülmesinden önce, yanan bölgelerin rehabilite ve ıslah edilmesi için ortak çalışma yapılmasının taşıyıcıları olma ve bu konuda liderlik yapma” çağrısı yaptıklarını kaydetti.

Mertkan Hamit, “Ülkemize olan sorumluluğumuzu yerine getirirken, karşılıklı güven ve işbirliği için yeni bir alanın yaratılmasını ancak bu şekilde mümkün kılabiliriz” dedi.